Storck: Nem harcolni szeretnék, dolgozni

Bernd STORCK magar fociválogatott belgium
Toulouse, 2016. június 27. Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Magyarország - Belgium mérkőzésén Toulouse-ban 2016. június 26-án. A magyar válogatott 4-0-ra kikapott Belgiumtól, így kiesett. (MTI/EPA/Armando Babani)
Vágólapra másolva!
Már a Svájc elleni taktikán agyal Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki úgy érzi, a megjegyzéseit kritikának tekintik, pedig ő csak azért szólal fel, mert szeretné jobbá tenni a magyar futballt, és azon belül a válogatottat. 

"Nem szeretnék állandóan ezzel a témával foglalkozni, ugyanakkor azt azért látni kell, hogy ez az egyik legfontosabb összetevő, mert a kondíció az alapja, hogy futballistáinkat taktikailag és technikailag is magasabb szinte juttathassuk" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Bernd Storck, aki nem akarta elárulni, a Feröer elleni vb-selejtezőn milyen fizikai állapotban voltak a magyar játékosok.

Nem okoskodik, hanem a fejlődésért emeli fel a hangját

Storck annak örülne, ha a fizikai felkészítés terén egységes lenne az NB I mezőnye, és azt tapasztalja, hogy hiába szeretne ő is, és a szövetség elnöke, Csányi Sándor is előremutató dolgokat bevezetni, állandó kritikák érik őket. "Én is azt szeretném, hogy előrelépjünk, hogy javuljon a magyar labdarúgás. Sokszor kritikaként értelmezik a megjegyzéseimet,

Nem harcolni szeretnék, dolgozni."

Ebben az edzettségi állapotban annyi volt a csapatban, amit Feröeren lehetett látni Forrás: MTI/EPA/Armando Babani

A kapitány szerint megvan az oka annak, hogy a Feröeren játszók egy része nem volt megfelelő fizikai állapotban, ebben benne volt az is, hogy a nyáron többen is csapatot kerestek maguknak, és a kerettagok 50-60 százaléka nem szerepelt rendszeresen a klubjában.

Kár volt a nemzetközi kupameccsekért

Az Európa-bajnokság után csak Nagy Ádám (Bologna), Bese Barnabás (Le Havre) és Lang Ádám (Dijon) tudott Nyugat-Európába szerződni, pedig a közvélemény azt várta, hogy felfigyelnek a magyar játékosokra.

"Alapesetben, ha egy játékosügynök el szeretné adni a futballistát, be kell ajánlania a szóba jöhető kluboknak, akik az Eb-szereplésen egy szervezett válogatottat láttak, ahol nem annyira az egyéni képességek domináltak, inkább a csapatszellem. Ha az Európa-bajnokságot követően egy ügynök felkínálja megvételre a játékosát, akkor nemzetközi kupamérkőzésre invitálhatja a klub megfigyelőjét. Sajnos a futballisták nem nagyon tudtak pihenni az Eb után, így nem is voltak a nemzetközi kupameccseken a legjobb formájukban, a megfigyelők pedig ezt látták" – magyarázta Storck a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Szerinte a csapat megtett mindent Feröeren, de ezen az edzettségi szinten ennyire volt képes, és észre kell venni, hogy a magyar válogatott játékában nincsenek automatizmusok. Az Eb utáni nemzetközi reakciók pedig elgondolkodtatták, mert ő mindent elkövetett, hogy visszategye Magyarországot az európai futballtérképre.

Az Eb alatt jó visszajelzéseket kapott a magyar csapat, de a játékosokért mégsem kapkodtak külföldről Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Már a Svájc elleni taktikán agyal

A Feröer elleni idegenbeli 0-0 után október 7-én Svájc következik, három nappal később pedig Lettországba utazik a válogatott. Svájc hozzánk hasonlóan nyolcaddöntős volt az Eb-n, tele van a kerete a topligából érkező játékosokkal, még úgy is, hogy

az arsenalos Granit Xhaka eltiltás miatt nem játszhat,

és Xherdan Shaqiri szereplése is kérdéses sérülés miatt.

"Ezúttal is mindent megpróbálunk, ráadásul továbbra is bízom a kiválasztottjaimban. Már bizonyították, hogy képesek megfelelni a nemzetközi szint kívánalmainak, abban hiszek, hogy ezúttal is így lesz. A megfelelő fizikum és odaadó játékunk mellett a taktikai felkészültségünknek köszönhettük a franciaországi sikereket. Azon agyalok, hogy ezúttal is ráleljek az üdvözítő taktikára."