Vágólapra másolva!
Dárdai Pál Herthája olyat tett, amit a berlini csapat korábban sohasem: három győzelemmel kezdte a szezont. A Hertha idén sem bújik ki a bőréből: Dárdai a masszív, pontos védekezésben és az esélyek kihasználásában bízik. A statisztikák alapján joggal.

Óriásit rajtol a Hertha BSC a Bundesligában, három forduló után már egyedül Dárdai Pál csapata tartja a lépést a szintén hibátlan Bayern Münchennel. A háromból hármat nyerő Herthánál azonban egészen mások a prioritások, mint a münchenieknél, és ez tökéletesen kiolvasható a csapat statisztikáiból.

Ahhoz képest, hogy holtversenyben vezeti a tabellát, a Hertha csak 11. a labdabirtoklással eltöltött időt, 15. a lövési kísérletek számát, 13. a kaput eltaláló próbálkozásokat nézve, és passzpontosságban is csak a 9. helyen áll.

Ezek egy középcsapat statisztikai mutatói,

de ha a megfelelő rubrikákat nézzük, láthatjuk, hogy Dárdai filozófiája a csapata játékában is visszaköszön.

Hertha-öröm Forrás: AFP


A Hertha játékosai mutatják be a legtöbb szerelést a Bundesligában, labdalopásban a harmadikak, és az ő kapujukra érkezik a 6. legkevesebb lövés.

Vagyis a magyar edző nagyon összerakta a csapata védekezését,

keveset is kell emiatt szabálytalankodniuk (14. hely a rangsorban), és a játékuk a pálya középső részére koncentrálódik (53%).

Ebből már az is következik, hogy a Hertha relatíve sokat próbálkozik hosszú átadásokkal (5. legtöbbször a mezőnyben), és a kontrajátékra bizonyíték az is, hogy kevésszer ragadnak lesen a csapat játékosai.

Ünnepel a Hertha:

Dárdai egyébként nem ragaszkodik mereven a védekező taktikához, a Schalke ellen (Berlinben ez az év rangadója) például megpróbálta kihasználni, hogy az ellenfél hétközben Európa Liga-meccset játszott, igyekezett többet birtokolni a labdát a mérkőzés elején. De a tudatosság, a koncenctráció ettől nem változott: a Hertha két kaput eltaláló lövéséből két gólt szerezve győzte le a riválisát.

A legjobb rajt a klub történetében

Dárdai tavaly azt mondta, a Hertha annak köszönheti, hogy európai kupaindulást jelentő helyen végzett, hogy több esélyes is rossz szezont futott, a berliniek pedig masszív játékukkal kihasználták a többiek botladozását. Idén vélhetően más lesz a helyzet, de ha a Hertha olyan összeszedetten játszik, mint az első fordulókban – és a szerencse sem kerüli el –, megint odaérthet az 5-6. hely környékére.

Dárdai a Schalke elleni meccsen Forrás: AFP/Tobias Schwarz


A berliniek történetük során még soha nem kezdték három győzelemmel a Bundesliga idényét, de ahhoz, hogy a következő fordulóbsn tovább javítsák a mérleget, már óriási bravúr kell: a csapat szerdán a Bayern München otthonában lép pályára a hétközi fordulóban.

"Az első játszik a másodikkal, a szurkolók most biztosan csettintenek. Nem néz ki rosszul" – mondta Dárdai a rangadóról.