Kiállítással emlékeznek az Üllői úti Császárra

Albert Flórián Személy Közéleti személyiség foglalkozása sportoló Fotó kulcsszó képkivágás laza arckép portré
Budapest, 2007. május 30. Albert Flórián, az egyetlen magyar Aranylabdás labdarúgó az Életem a Fradi című könyvének bemutatóján, az Üllői úti stadionban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Születésének 75. évfordulóján kiállítás nyílt Albert Flóriánnak, az egyetlen magyar aranylabdás futballistának emlékére a Ferencváros otthonában, a Groupama Arénában. Családtagok, egykori játékostársak és a klub mai sportolói is jelen voltak az eseményen.

A Fradi Múzeumban - egészen pontosan a klub krónikásáról elnevezett Nagy Béla Stúdióban - csütörtökön megrendezett ünnepélyes megnyitón Albert Magdolna, a legendás labdarúgó lánya elmondta, hogy a tárlat alapját azok az emléktárgyak képezik, melyeket az elmúlt négy évben 19 különböző helyszínen állítottak ki.

- mondta Albert Magdolna.

Hozzátette, az Albert Alapítvány 75 emlékérmet hozott forgalomba, az egyik oldalon a játékos, a másikon pedig a zöld-fehér klub címere látható. Az emlékéremből 25 arany-, 25- ezüst- és 25 bronzérem készült.

Albert Flórián, az egyetlen magyar Aranylabdás labdarúgó Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kubatov Gábor, az FTC elnöke hangsúlyozta, Albert Flórián olyan futball-legenda volt, aki a magyar labdarúgás hat évtizedére volt hatással.

"A nagy emberek nem születnek nagynak, hanem azok lesznek - mondta az FTC elnöke. - Albert Flórián élete minden magyarnak, és nem magyarnak egyaránt jó példa, olyan embereknek,

- mondta az elnök, majd megjegyezte, hogy Albert Flórián, egy kis faluból - Hercegszántóról - 17 évesen került a Ferencvároshoz, innen indulva lett később gólkirály, magyar bajnok, kupagyőztes, válogatott, olimpiai érmes, világválogatott és aranylabdás.

Albert Flórián aranylabdája Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Bár Albertet még a brazil válogatottba is meghívták edzeni, ő végig hűséges maradt a hazájához, és a klubjához, a Ferencvároshoz is, hiszen kizárólag a zöld-fehéreknél játszott - és

hat évtizedre meghatározta a magyar focit.

E mellett hatással van a fiatalokra is, mert a róla elnevezett alapítvány 140 gyermek sportolói tagdíját fedezi.

"Szeretném megnyitni a kiállítást az olyan egyetlen magyar császárnak, akit a magyar nép választott császárául" - mondta Kubatov Gábor, utalva Albert Flórián becenevére.

Sokan eljöttek

Ezt követően a megjelentek - köztük a legendás játékos fia, ifjabb Albert Flórián, a Császár egykori játékostársai, vagy éppen Kemény Dénes a férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyérmet nyerő edző, és a korábbi kézilabdázó, Kökény Bea - bevonultak a kiállításra, ahol egy teremben megtekinthették Albert Flórián ereklyéit, köztük az 1967-ben kapott Aranylabdát is.

Az FTC és az Albert Alapítvány az egyetlen magyar aranylabdás halálnak ötödik évfordulóján, október 31-én egy különleges könyvet jelentet meg, amelyben eddig nem látott képeket, illetve nem olvasott történeteket mutatnak be az egyik legnagyobb magyar futballistáról.

Az Albert Flórián-emlékkiállítást május 31-ig lehet megtekinteni a Groupama Arénában található Fradi Múzeumben.