UEFA-elnök lett az általunk támogatott szlovén Ceferin

Aleksander Ceferin, foci, UEFA
Aleksander Ceferin, president of Slovenian Football Association speaks during press conference held by Slovenian Football Association to present new head coach of Slovenian Football Team at Brdo near Kranj on October 24, 2011. Slavisa Stojanovic was chosen as a new head coach of the Slovenian Football Team. AFP PHOTO/Jure Makovec / AFP PHOTO / Jure Makovec
Vágólapra másolva!
A szlovén Aleksander Ceferint választották az UEFA elnökévé, az athéni kongresszus küldöttei elsöprő fölénnyel, 42 szavazattal választották elnöknek az MLSZ által is támogatott sportvezetőt. 

Aleksander Ceferin 42 szavazatot kapott a szavazáson, legnagyobb (illetve Ángel Mária Villar visszalépése után az egyetlen) ellenfele, a holland Michael Praag 13 voksot kapott, így nagy többséggel választották elnöknek a 48 éves szlovén sportvezetőt. Ceferin az UEFA 1954 óta íródó történetének a nyolcadik hivatalos elnöke.

A szlovén elnök kampányának

fontos eleme volt a Bajnokok Ligája lebonyolításának átgondolása,

Ceferinnek ugyanis nem tetszik, hogy a négy nagy bajnokság első négy helyezettje automatikusan helyet kap a főtáblán. Nem zárkózik el regionális nemzetközi bajnokságok szervezésétől sem, csak a Szuperliga ötletét ne kelljen újra elővenni. Az új elnök törekvéseiről bővebben itt olvashat.

Aleksander Ceferin Forrás: AFP/Jure Makovec

Aleksander Ceferin 1967-ben, Ljubljanában született, és ott végezte iskoláit is. Ügyvédi végzettséget szerzett, és a család jogi cégében helyezkedett el. 2005-ben került először kapcsolatba a futballal, amikor egy futsalcsapat vezetőségének a tagja lett, majd 2011-ben a Szlovén Labdarúgó Szövetségben választották elnöknek. 2011-től kezdve az UEFA jogi bizottságának alelnöke.

Ceferin nős, három gyermek édesapja. Folyékonyan beszél angolul és olaszul - írja róla az Uefa.org.

"Köszönöm mindenkinek, aki mögöttem állt és támogatott. Külön köszönöm a családom és Szlovénia támogatását, tudom, hogy mindannyian büszkék rám, és őszintén bízom abban, hogy egy nap önök is azok lesznek" – mondta Aleksander Ceferin.

Mi is örülünk neki

Örömteli, hogy Aleksander Ceferin személyében rátermett vezető került az UEFA élére, aki új korszakot nyithat a szervezet életében.

az európai labdarúgás szereplőinek bevonásával, a tagországok érdekeit figyelembe véve – jelentette ki Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke az mlsz.hu-nak, reagálva az athéni döntésre.

"Fontos, hogy mindenekelőtt Magyarország, és a kisebb országok érdekképviselete, a fiatal tehetségek felkarolásának, a női futball ügyének kérdése előtérbe kerüljön."