Vágólapra másolva!
Egy kutatás szerint nem véletlen, hogy a Premier League-be szerződött futballistákért fizettek a legtöbb pénzt az angol klubok, mindenki tudja ugyanis, hogy a tv-közvetítési jogokból származó bevétel miatt Anglia tele van gazdag csapatokkal.

A neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának futballal foglalkozó kutatócsoportja (CIES Football Observatory) megnézte, hogy kik voltak a legutóbbi átigazolási szezon leginkább túlárazott játékosai. Az eredményből jól látható, hogy a többségük a Premier League felé vette az irányt. Az angol élvonal csapatai több mint egymilliárd fontot költöttek, így áttörték az álomhatárt.

A lista élére Eric Bailly került, akiért a tanulmány szerint 20 millió fonttal költött többet a Manchester United, mint amennyit a valójában ér. Az elefántcsontparti hátvédért 30 milliót csengetett ki a MU a Villarrealnak, ráadásul ő volt José Mourinho első szerzeménye.

A bal oldali oszlopban látható szám azt mutatja, hogy - a tanulmány szerint - mennyivel voltak túlárazva a Premier League-be szerződött focisták Forrás: Mirror

Az európai lista második helyén Gonzalo Higuain található, a Juventus a 28 éves argentin csatár megszerzésére 75,5 millió fontot fordított.

De az is kiderült, hogy a Juventusból a Manchester Unitedhez távozott

Paul Pogba mégsem volt annyira túlárazva, amint azt róla sokan gondolják.

Paul Pogbának magas volt az ára, de a tudása is az Forrás: AFP

A csak Premier League-játékosokra szűkített listán a francia támadó ugyanis csak a hatodik. Érte világrekordot jelentő 89,3 millió fontot utalt át a MU a torinóiak számlájára.

Sokan meglepődtek, hogy Moussa Sissokóért három perccel az átigazolási határidő lejárta előtt 30 millió eurót fizetett a Tottenham. A Newcastle-tól érkező középpályás azonban nincs rajta az összesített top 20-as listán. Ezek szerint a focista valóban közel annyit érhet, mint amennyit kifizettek érte.

Moussa Sissoko árát az Eb-döntő is feljebb srófolhatta Forrás: AFP/Franck Fife

A tanulmány következtetése:

ha egy labdarúgó 10 millió fontot ér Anglián kívül, akkor Angliában 15 millió az ára.

A kérők jól tudják, hogy a tv-közvetítési jogokból származó bevételek miatt tele vannak pénzzel a Premier League-klubok, és ezt ki is használják az alkudozások során. Ennek az eredménye, hogy a 20 leginkább túlárazott játékosból összesen 12 az angol első vonalban kötött ki.