Észak- és Közép-Amerikában már csak hatan maradtak

Horizontal
Mexico's Javier Aquino controls the ball during their Russia 2018 FIFA World Cup CONCACAF qualifiers football match against Honduras at the Azteca stadium, on September 6, 2016 in Mexico City. / AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
Lezárult a negyedik, utolsó előtti szakasz a labdarúgó világbajnoki selejtezősorozat észak- és közép-amerikai zónájában, melyben hat csapat maradt versenyben a 2018-as vb-szereplésért.

Az utolsó játéknap előtt Mexikó, Costa Rica, Panama, illetve Trinidad és Tobago már matematikailag is továbbjutott, míg az Egyesült Államok gárdájának a továbblépése is szinte biztosra vehető volt, mivel gólkülönbsége 12-vel jobb volt mint a C csoportban mögötte harmadik Guatemalának. És nem is hibáztak az amerikaiak: 1-0-s félidő után a második játékrészben bő tíz percet alatt berámoltak hármat a csoportelső trinidadiaknak.

USA - Trinidad és Tobago 4-0:

Pedig Guatemala is mindent megpróbált, 9-3-ra verték a csoportot 0 ponttal és 6-34-es gólkülönbséggel záró St. Vincent csapatát.

Az egyetlen igazi kérdés az A csoportban maradt, melyben a második Honduras három ponttal előzte meg Kanadát a hatodik kör előtt, s öttel volt jobb a gólkülönbsége, ugyanakkor a hibátlan Mexikóval találkozott, míg a kanadaiak a sereghajtó Salvadorral.

A kanadai találkozó előtt kisebb botrány robbant ki, miután a salvadoriak a vancouveri sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy

a játékosoknak egy salvadori üzletember pénzt ajánlott fel

a győzelemért, a döntetlenért, sőt, még a kis különbségű vereségért is. A kontinentális szövetség vizsgálatot indított.

A viharos előzmények és a számolgatások ellenére aztán izgalommentesen zajlott le a hatodik forduló: Mexikó 0-0-t játszott Hondurasszal, amely így a Kanada-Salvador (3-1) meccs eredményétől függetlenül továbbjutott.

A CONCACAF-zóna utolsó szakaszában a hat érdekelt együttes egy csoportban szerepel majd, s a 10 forduló után az első három vívja ki a világbajnoki szereplés jogát, míg a negyedik interkontinentális pótselejtezőt játszik majd.

Eredmények:
A csoport:
Mexikó - Honduras 0-0
Kanada - El Salvador 3-1 (1-0)
A csoport végeredménye: 1. Mexikó 16 pont, 2. Honduras 8, 3. Kanada 7, 4. El-Salvador 2.
B csoport:
Costa-Rica - Panama 3-1 (1-0)
Jamaica - Haiti 0-2 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. Costa-Rica 16 pont, 2. Panama 10, 3. Haiti 4 (2-4), 4. Jamaica 4 (2-10).
C csoport:
Egyesült Államok - Trinidad és Tobago 4-0 (1-0)
Guatemala - St. Vincent 9-3 (4-2)
A csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 13 pont, 2. Trinidad és Tobago 11, 3 Guatemala 10, 4. St. Vincent 0.