Uruguay szórt négyet, és az élre állt

Jara megbökte Cavani Chile - Uruguay
Uruguay's forward Edinson Cavani (L) and Chile's defender Gonzalo Jara gesture during their 2015 Copa America football championship quarterfinal match, in Santiago, on June 24, 2015. AFP PHOTO / CLAUDIO REYES / AFP PHOTO / Claudio Reyes
Vágólapra másolva!
Dél-Amerikában már a nyolcadik fordulónál járnak a vb-selejtezők, Argentína egy iksszel lépést vesztett, Uruguay viszont egy határozott győzelemmel a csoport élére állt.

Nagyot lépett a 2018-as vb felé Uruguay, miután Edinson Cavani duplájával, valamint Luis Suarez és Cristian Rodriguez góljával 4-0-ra átgázolt Paraguayon.

A forduló előtt még Argentína állt az élen Uruguay csütörtöki legyőzésével, ám kedden már nyoma nem maradt a rangadón aratott sikernek: a sereghajtó Venezuela otthonában még a döntetlennek is örülnie kellett Argentínának, a hazaiak ugyanis az 52. percben már 2-0-ra vezettek. A legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes argentinok – akik Lionel Messi nélkül álltak fel – Lucas Prato és Nicolas Otamendi találatával egyenlítettek, a 89. percben azonban csak a szerencse mentette meg őket, amikor Mikel Villanueva a kapufát találta el nagy helyzetben.

Venezuela – amely a dél-amerikai országok közül egyedüliként még sohasem jutott ki vb-re – a bravúrja ellenére két ponttal továbbra is utolsó.

A brazil válogatott fontos mérkőzésen nyert: Kolumbiát tudta legyőzni 2-1-re. A Manausban rendezett találkozón csak brazil játékos szerzett gólt, igaz, Marquinhos, csapata 1-0-s vezetésénél a saját kapujába fejelt a 36. percben. A találkozót Neymar döntötte el a 74. percben. Sikerével a brazil csapat pontszámban utolérte az argentin együttest, és jobb gólkülönbségével elé is került a második helyre.

Továbbra sem megy ugyanakkor a Copa America győztesének: a chilei válogatott gól nélküli döntetlent ért csak el a vendég Bolívia ellen, így a hetedik a tízcsapatos dél-amerikai selejtezőben.

Vb-selejtezők, Dél-Amerika, 8. forduló:
Uruguay-Paraguay 4-0 (3-0)
Venezuela-Argentína 2-2 (1-0)
Chile-Bolívia 0-0
Brazília-Kolumbia 2-1 (1-1)
Peru-Ecuador 2-1 (1-1)

Az állás: 1. Uruguay 16 pont, 2. Brazília 15 (16-9), 3. Argentína 15 (9-6), 4. Kolumbia 13 (12-10), 5. Ecuador 13 (13-12), 6. Paraguay 12, 7. Chile 11, 8. Bolívia 7 (9-13), 9. Peru 7 (8-15), 10. Venezuela 2

A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával.