Soha nem jártak ilyen kevesen meccsre Olaszországban

olasz foci internazionale palermo
Inter Milan's and Palermo teams observe a minute of silence to pay respect to the victims of the earthquake in Italy, before the Italian Serie A football match Inter Milan vs Palermo at "San Siro" Stadium in Milan on August 28, 2016. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Drámaian zuhan a nézőszám az olasz bajnokságban, a Serie A első két fordulója még az utóbbi évek számaitól is alaposan elmarad.

A DynamiTick nevű oldal elemzéséből az derül ki, hogy az elmúlt 10 szezon átlagához képest

8 százalékkal kevesebben voltak kint az első két forduló mérkőzésein a Serie A-ban

. A 426,388 néző 5 százalékkal kevesebb, mint tavaly, 9-cel marad a 2014-es nézettség mögött, és 12 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben.

Hasonlóan lehangoló a helyzet, ha a stadionok kihasználtságát nézzük: a jegyek mindössze 51 százalékát tudták értékesíteni a Serie A csapatai. Ez az elmúlt 10 év legalacsonyabb aránya, holtversenyben a 2014-es évvel.

Kevés meccsen van telt ház Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A meredek zuhanásnak hasonló okai (is) vannak, mint Magyarországon: a klubok szigorítottak a rendszabályokon, amit az ultrák nehezen viselnek. A két római csapatnál, a Románál és a Laziónál konkrétan bojkottot is hirdettek tavaly.

Egy másik ok, hogy több, sok nézőt vonzzó csapat helyett olyan kiscsapatok jutottak fel a Serie A-ba (az utóbbi években: Carpi, Frosinone, Novara, Crotogne) nemcsak a saját stadionjaikat nem tudják megtölteni, de az idegenbeli meccseikre sem kíváncsiak a szurkolók, miközben például a Verona és a Bari a másodosztályban játszanak.