A Videotonnal is elbánt az El-ben a MU tavalyi legyőzője

Felcsút, 2016. július 28. A dán Midtjylland játékosai miután gólt szereztek a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában a Videoton FC ellen játszott mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2016. július 28-án. Videoton - Midtjylland 0-1. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Videoton hazai pályán 1-0-ra kikapott a dán Midtjyllandtól az Európa-liga 3. selejtezőkörének első mérkőzésén. A dánok túl mély benyomást nem hagytak senkiben, azonban míg a Videoton kihagyta a helyzeteit, ők a kevés lehetőségükből egyet értékesítettek. Azt viszont kijelenthetjük, hogy ezúttal még a Cukaricki elleni döntetlennél is nagyobb bravúrra lenne szükség a továbbjutáshoz.

Európa-liga, 3. selejtezőkör, 1. mérkőzés
Videoton–Midjylland 0-1 (0-0)
Felcsút, v.: V. Nevalalinen (finn)
Videoton: Kovácsik – Nego, Lang, Vinicius, Stopira – Szolnoki, Pátkai – Géresi (Barczi, 83.) – Bódi (Oliveira 62.), Suljic – Lazovic (Feczesin, 46.)
Midtjyülland: Dahlin – Kristenssen, Hansen, Banggaard, Novák – Halsti – Olsson, Hassan, Kadlec (Römer, 71.), Sisto (Dülund, 89.) – Onuachu
gól: Novák (56.)
sárga lap: Pátkai (47.), iOliveira (87.) ll. Kristensen (16.), Onuachu (78.)

A magyar kupacsapatok utolsó hírmondójaként próbálkozott a Videoton tisztes, ne adj' isten, a továbbjutási reményeket is életben tartó eredményt elérni az előző dán bajnoki szezon bronzérmese ellen – sajnos kevés sikerrel. Hiába nem tűnt számottevően jobb csapatnak a Midtjylland, annyival mégis többet tudott, hogy a kevés helyzetéből egyet gólra váltott, míg a Videoton az ugyancsak kevés helyzetét mind kihagyta.

Akadt helyzet a Videoton előtt, de Géresi Krisztián (j.) nem tudott túljárni Dahlin kapus eszén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem volt kérdés, hogy a meccs esélyesei a vendégek, akik tavaly nemcsak ott voltak az Európa-liga csoportkörében, de tovább is jutottak, sőt

a legjobb 32 között még a Manchester Unitedet is legyőzték

hazai pályán. A csoportkörben pedig a fehérváriak edzőjének, Henning Bergnek az előző csapata, a Legia Warszawa egy csoportban volt a Midtjyllanddal.

Az első kisebb helyzet a dánok előtt adódott egy, az Eb-n az izlandi válogatottól látott nagy bedobás után. Az első nagyobb helyzet viszont a Videotoné volt, amikor a belgrádi Partizántól érkező – de korábban a PSV-t és a Zenitet is megjáró – Danko Lazovic passzával az El-specialista (négy meccsen két gól, egy gólpassz) Géresi Krisztián léphetett ki.

A 14. percben Nego bántotta Olsont a Vidi kapujától 24 méterre, de Sisto szabadrúgása szögletre pattant Lang válláról. A félidő első felében

a fehérváriak gond nélkül vették fel a dánok nem éppen félelmetes ritmusát,

olykor még a tizenhatosukig is eljutva – amit a lelátón ücsörgő Bernd Storck egykedvű nyugalommal vett tudomásul.

Gyorsabban!

Jól láthatóan ügyelt rá a Vidi, hogy a dánoknak ne legyen területük felgyorsítani a játékot, és futtatni a jól cselező Sistót és az Ajax által hétmillió eurós ajánlattal kerülgetett Onuachut. A Videoton játéka néha túlságosan körülményes volt, ezért nem lett jó lövés Nego ígéretes helyzetéből a tizenhatos vonaláról, ahogy Lazovic is eltoporogta a maga lehetőségét, ahelyett, hogy célba vette volna a dán kaput.

Asmir Suljic (b.) végig nagyon aktív volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 37. percig kellett várni az első hazai szögletre, amit rögtön követett is a második egy ígéretes fehérvári támadás után. A félidőt Hassan lövése zárta, ami Kovácsik Ádám ölében halt el.

A második félidő első nagy lehetősége is a Videotoné volt – Bódi Ádám 30 méterről megeresztett szabadrúgása kijött Dahlinról, a kipattanóra elsőként érő Stopira lövésébe viszont már jól vetődött bele a vendégek kapusa. Egy perccel később a szünetben csereként beálló Feczesin Róbert, ahelyett, hogy lőtt volna 12 méterről, megpróbált „kiharcolni” egy tizenegyest – a lövéssel jobban jártunk volna.

Ej, de kár...

Már csak azért is,

mert akkor az 55. percben nem 0-1, hanem legfeljebb 1-1 lett volna,

miután Filip Novák Lang mellett szépen levett egy Ovuachu által lefejelt labdát, majd be is lőtte a helyzetet (0-1). A cseh játékos, ha csak pár centivel is, de lesen kapta a labdát.

A Videotonnak a gól után fel kellett adnia a főleg a biztonságot szem előtt tartó taktikáját, amitől nyíltabb és élvezetesebb lett a meccs. Tíz perccel később akár egyenlíthetett is volna a Vidi, ha egy szép támadás végén Nego három méterről be tudja passzolni Oliveira beadását a dán kapuba.

Henning Berg bátran cserélt, az utolsó tíz percre még Barczi Dávidot is behozta előre, de hiába volt már ekkoriban többet a labda a fehérváriaknál,

csak egy jó Oliveira-lövésig sikerült eljutni,

amit viszont védett a kapus.

A Videoton így 1-0-ra kikapott hazai pályán. Visszavágó egy hét múlva, augusztus 4-én Herningben.

„Jó meccset játszottunk, ez nem kérdés. Jól védekeztünk, az ellenfélnek nem sok helyzete volt, sajnos abból a kevésből viszont egyet gólra váltottak – értékelt a mérkőzés után Henning Berg. – Nekünk is megvoltak a helyzeteink, amiből legalább egy gólt kellett volna rúgnunk. Még jobban kell játszanunk a mezőnyben, pontosabban passzolnunk, de összességében jók voltunk.”