Vágólapra másolva!

Gyilkossággal vádolnak egy orvost a focistahalál után

A román államügyész gyilkossággal vádolja Elena Duta orvost egy kameruni válogatott focista, Patrick Ekeng halálával kapcsolatban - írja a BBC.

A 26 éves Ekeng májusban, a Dinamo Bukarest egyik bajnokiján esett össze, majd szívelégtelenségben meghalt. A középpályást egy kórházba szállították, és az út során Duta, a sürgősségi szakorvos meg sem próbálta újraéleszteni.

A kórházba érkezéskor a személyzet már tehetetlen volt.

Noha a boncolás alapján Patrick Ekeng súlyos szívproblémákkal küzdött, a bukaresti ügyész azt mondja, "még ha ez is volt a halálának az oka, Elena Duta indokolatlan tétlensége minden túlélési esélyétől megfosztotta. Nem mérte fel a játékos állapotát, és nem tett kísérletet a megmentésére".

Az ügyészség közölte az igazságügyi orvosszakértő véleményét is, amely szerint a hasonló szívproblémákkal küzdők 95 százaléka túléli a szívmegállást, ha egy percen belül kapnak defibrillációt, és a túlélési esély "minden percben 5,5 százalékkal csökken".

Ekeng a tévében is közvetített Viitorul elleni meccs 70. percében esett össze, a halálát két órával később állapították meg a kórházban.