Guinness-rekordokat döntött a Bayern csodacsatára

Robert Lewandowski, Thomas Müller, Bayern München, foci
Bayern Munich's Polish striker Robert Lewandowski (C) celebrates scoring with his teammates midfielder Thomas Mueller (L) and Brazilian midfielder Douglas Costa during the UEFA Champions League Group F second-leg football match between FC Bayern Munich and Arsenal FC in Munich, southern Germany, on November 4, 2015. AFP PHOTO / GUENTER SCHIFFMANN
Vágólapra másolva!
Négy kategóriában is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel labdarúgója, aki szeptemberben öt gólt lőtt a Wolfsburg elleni bajnoki mérkőzésen.

A 27 éves játékost bokasérülés miatt csak a cserék közé nevezte Josep Guardiola vezetőedző a szeptember 22-én rendezett meccsen, de mivel a szünetben a vendég Wolfsburg vezetett 1-0-ra, a folytatásban pályára küldte. Lewandowski az 51. percben egyenlített, majd az 52., az 55., az 57. és a 60. percben is gólt lőtt, ezzel

négy Bundesliga-csúcsot is megjavított.

Középen a lengyel gólzsák Forrás: AFP/Günter Schiffmann

A lengyel támadó az első, aki csereként beállva ötször talált a hálóba. Emellett a leggyorsabb mesterhármas (3:22 perc), mesternégyes (5:42 perc) és mesterötös (8:59 perc) is az ő nevéhez fűződik. Páratlan teljesítményével hétfőn hivatalosan is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

- árulta el az ünnepélyes eseményen Lewandowski, aki elmondása szerint már többször is visszanézte a góljait, de még mindig nehezen hiszi el, ami történt.

"Egy kicsit bosszús voltam, amiért a kispadon kellett kezdenem. Aztán az első gólom után elégtételt éreztem, de tudtam, hogy a döntetlen még nem elég. A második is szép volt és fontos. A harmadikat követően nagyon elégedett voltam, hiszen az első mesterhármasomat értem el a mostani szezonban. Azután a negyedik és az ötödik gólomnál már nem is volt elég időm átgondolni, mi történt".

A csatár nem tudja, remek teljesítménye megismételhető-e, hiszen megfelelő állapotban kellett lennie, de a szerencsére, a csapattársai segítségére, sőt véleménye szerint az isteni gondviselésre is szüksége volt: "valaki odafent azt akarta, hogy öt gólt lőjek..."

A lengyel válogatott játékos hétfőn azt is elárulta, hogy a Wolfsburg elleni meccs labdáját hazavitte, a cipőjét pedig felajánlotta egy alapítvány számára.

A Bundesliga góllövőlistáját a Borussia Dortmund gaboni támadója, Pierre-Emerick Aubameyang vezeti, aki az eddigi 14 forduló során 17 alkalommal volt eredményes. Lewandowski 14 góllal a második helyen áll.