Dárdai Herthája példa lehet minden német klub előtt

Bayern Munich vs Hertha BSC Berlin Bundesliga Fußball Pep Guardiola Pal Dardai SQUARE FORMAT
Munich coach Pep Guardiola (l) and Hertha coach Pal Dardai shake hands at the German Bundesliga soccer match between Bayern Munich and Hertha BSC Berlin at the Allianz Arena in Munich, Germany, 25 April 2015. PHOTO: ANDREAS GEBERT/dpa EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION - Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match)
Vágólapra másolva!
A 2015/2016-os szezon eddigi legnagyobb kihívása előtt áll Dárdai Pál: szombaton a Bundesliga 14. fordulójában a Bayern München ellen játszik a Hertha az Allianz Arénában. A németek szerint a Hertha zárta a legjobban az átigazolási piacot, ebben nagy érdemei vannak Dárdainak is, akit ugyan segít a szerencse, de megdolgozott érte. A szakírók azt mondják, minden klub számára példaértékű az, ami a Herthánál történik.

"Másként állunk hozzá ehhez a meccshez, ilyenkor egy kicsit több kockázatot lehet vállalni. Úgy alakítjuk az edzéseket, hogy Münchenben se valljunk szégyent. A Bayern a világ legjobb csapata, számunkra jó összehasonlítási alap lesz a meccs" – nyilatkozta Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője az éllovas Bayern München elleni szombati bajnokiról.

Dárdai Herthája 13 forduló alatt 23 pontot szerzett a német Bundesliga mostani szezonjában, ezzel a 14. forduló előtt a negyedik helyen áll a Bundesligában. A 37 pontos Bayern vezet, Pep Guardiola csapata egy döntetlen mellett minden mérkőzését megnyerte.

Jókedvűen Münchenben

A korábbi magyar szövetségi kapitány azt mondta, tiszteli a bajorokat, de "jókedvűen" utazik Münchenbe, elvégre 23 pontjával a Herthának sem kell szégyenkeznie.

A Bayern hazai pályán félelmetes (Bundesliga, 2015-16)

Bayern München-Hamburg 5-0
Bayern München-Leverkusen 3-0
Bayern München-Augsburg 2-1
Bayern München-Wolfsburg 5-1
Bayern München-B. Dortmund 5-1
Bayern München-1. FC Köln 4-0
Bayern München-Stuttgart 4-0
7 meccsből 7 győzelem, 28-3-as gólkülönbség

Dárdai aligha túloz, amikor a világ legjobb csapatának nevezi Pep Guardiola gárdáját. A bajorok annyira jók, hogy sok edző nem is erőlteti ellenük a meccset, a nagy vereség megúszására játszik. Mint a Bayern hazai eredménysora mutatja,

a többség nem jár sikerrel.

"Dárdai Pál közkedvelt alakja a Bundesligának" – mondta az Origónak Thomas Kistner, a Süddeutsche Zeitung oknyomozó újságírója, a Fifamaffia című díjnyertes könyv szerzője.

A Bayern annyira jó otthon, hogy a legtöbb csapatnak csak a kiütéses vereség elkerülése lehet a célja Forrás: AFP/Günter Schiffmann

"Nem állítom, hogy nem meglepetés a Hertha szereplése, ugyanakkor látszik, mennyit számít, ha valaki korábban egy klub játékosa volt, ismeri kívülről-belülről, a vérévé vált a klubkultúra.

A Bayern ellen ettől függetlenül szerintem nincs túl sok esélye a csapatnak. Ebben a helyzetben sokan ki sem állnának a legjobb csapatukkal, inkább pihentetnék a kulcsjátékosokat a következő fordulóra, de a Herthát nem ilyen klubnak ismerjük" – véli Kistner.

Pep Guardiola és Dárdai Pál már az elmúlt szezonban is összecsaptak, akkor mindössze 1-0-ra nyertek a bajorok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Szintén jó véleménnyel van a magyar edzőről a talán legelismertebb német szakíró, Uli Hesse-Lichtenberger, aki korábban a Bajnokok Ligája hivatalos magazinjának (Champions) volt a főszerkesztője, jelenleg pedig az ESPN-nek és a világ legnagyobb sportmagazinjainak dolgozik.

A szerencséért meg kell dolgozni

"Ha objektívek szeretnénk lenni, el kell ismerni, hogy a Herthának többször is szerencséje volt a szezonban. Vegyük például a legutóbbi fordulót: a Hoffenheim elleni meccsen egyik csapat sem találta el a kaput, a Hertha mégis nyerni tudott egy öngóllal. Rögtön hozzá kell tenni azt is, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, és a szerencséhez szükséges pluszt talán éppen Dárdai személyében kell keresni" – mondta az Origónak Uli Hesse. Egyúttal azt is elmagyarázta, hogy szerinte miért több a Hertha menetelése puszta szerencsénél.

Salomon Kaloura rá sem lehet ismerni, döntő gólokat szerez Forrás: AFP/Patrik Stollarz

"Egyértelmű, hogy eddig a Hertha a szezon meglepetéscsapata, és ennek a legfőbb oka véleményem szerint Dárdai személye – bár kétségtelen, hogy más tényezők is szerepet játszanak. Ott van például Salomon Kalou, aki szinte megtáltosodott tavaly óta, de több kulcsjátékos is sokkal jobban teljesít. A labdarúgók nem fejlődnek robbanásszerűen egyik hónapról a másikra,

Dárdai viszont először megszilárdította a csapatot, aztán hitet adott a játékosoknak, akik idén már új stílusban küzdenek a pályán, és jóval eredményesebbek is" – elemzi a helyzetet a szakíró, és így látja a helyzetet Salomon Kalou is.

Sportvezetőként is kezd felnőni a feladathoz Michael Preetz, a klub egykori játékosa Forrás: AFP/Patrik Stollarz

"Joga van hozzá, hogy kritizáljon, hiszen ő a főnök.

– mondta Dárdairól Kalou, akinek idén nagy szerepe van abban, hogy a Hertha a 4. helyen áll a Bundesligában. "Dárdai remek hangulatot teremt, keményen meghajt minket az edzéseken, engem gyakran a kifulladásig hajszol” – mondta a Kickernek Kalou.

A Hertha egyébként nemcsak a Bundesliga őszi szezonjában lepte meg a teljesítményével a mezőnyt.

Vladimír Darida azonnal a Hertha alapembere lett Forrás: AFP

"A nyári átigazolási szezonban a Hertha nagyon okosan mozgott a piacon. Alig költött, mégis megerősítette a kritikus pontokat. Két héttel ezelőtt a Kicker rangsorolta a klubokat a friss igazolásaik teljesítménye alapján, és ebben a rangsorban

Márpedig Dárdainak az igazolásokban is benne van a keze, bár ne feledkezzünk el a sokat kritizált klubigazgatóról, Michael Preetzről sem. Maga az edző is azt nyilatkozta nemrégiben, hogy Preetz mindent kihozott a rendelkezésre álló lehetőségekből" – magyarázza Uli Hesse-Lichtenberger.

A Hertha BSC igazolásai 2015 nyarán

Vladimír Darida, belső középpályás (SC Freiburg, 3,4 millió euró)
Niklas Stark, védekező középpályás (1. FC Nürnberg, 3 millió euró)
Mitchell Weiser, jobbhátvéd (Bayern München, ingyen)
Vedad Ibisevic, középcsatár (Vfb Stuttgart, kölcsönben)
Sascha Burchert, kapus (Valerenga, visszarendelve kölcsönből)
Fabian Holland, balhátvéd (Darmstadt, visszarendelve kölcsönből)
Sami Allagui, középcsatár (1.FSV Mainz 05, visszarendelve kölcsönből)

Raphael Honigstein, a Guardian és a Süddeutsche Zeitung publicistája a kollégáinál óvatosabban fogalmaz.

Eljönnek majd a szűk napok is

"Dárdai közkedvelt figura Németországban, egyenes, őszinte, keményen dolgozik. Persze a csapat idén nem áll hadilábon a szerencsével, még ha mondjuk a Schalke ellen éppen az utolsó pillanatokban is bukta el a meccset.

A berliniek most remek formát futnak, csakhogy a hozzájuk hasonló csapatoknak fel kell készülniük arra, hogy jönnek majd a szűkösebb napok, amikor semmi nem jön össze, megszaporodnak a sérülések vagy esetleg a bírói hibák. Úgy gondolom, azért a 7-10. helyre az év végén is jó lehet Dárdai Pál csapata" – véli Honigstein.

Változások csak a célokban lesznek

Michael Preetz klubmenedzser szerdán közölte, hogy nem szándékoznak változtatni a kereten, a Dárdai Pál által irányított Hertha nem vásárol futballistát a téli átigazolási időszakban. Pedig a csapat még két fronton van versenyben: december 16-án

nyolcaddöntőt játszik a kupában a másodosztályban a 8. helyen álló Nürnberggel.

"Az az álmom, hogy ott legyünk a berlini Olimpiai Stadionban a döntőben, de ne csak nézőként" – mondta Dárdai a Bildnek.

Dárdainak nagy tervei vannak, de új játékosokat már nem kap hozzá Forrás: AFP/Odd Andersen

A Német Kupa döntőjét 1985 óta rendezik Berlinben, de a Herthának még egyszer sem sikerült a döntőbe jutnia (a második csapatának viszont igen, 1993-ban, de kikapott a Leverkusentől 1-0-ra).

idén nagy dolgokra készülünk a kupában" – tette hozzá Michael Preetz klubigazgató. A jelek szerint alaposan megváltoztak az elvárások: a csapat néhány hónappal ezelőtt még biztos kiesőjelöltként volt elkönyvelve a Bundesligában – aztán februárban kinevezték Dárdait.

A Bayern és a Hertha szombaton 15.30-kor játszik az Allianz Arénában.