Olyan macera lesz élőben focit nézni, mint repülni

Magyarország-Norvégia, foci, Eb-pótselejtező, katona
Hungarian soldiers patrol in front of the Groupama Arena stadium prior to the Euro 2016 play-off football match between Hungary and Norway in Budapest on November 15, 2015. AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Alighanem hosszú időre megváltoztatja az európai futballszurkolók életét az egyébként nem új keletű felismerés, hogy a terroristák számára tökéletes célpont egy több tízezer embert vonzó mérkőzés. Magyarországon is megváltozhat a meccsre járás megszokott rendje.

Az MLSZ tisztában van azzal, hogy Magyarország vélhetően nem első számú célpontja a terroristáknak, a szövetség ugyanakkor az Origo kérdésére elmondta, milyen intézkedéseket javasol a soron következő mérkőzések biztosításánál. Ezek közé tartozik "a létesítmény mérkőzés előtti alapos átvizsgálása, indokolt esetben tűzszerész szakemberek igénybevétele". Tűzszerészeti ellenőrzést a magyar-norvég pótselejtező előtt is tartottak, ez pedig növelte a rendezés költségeit.

Az MLSZ szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a jövőben "a menekítési feladatok kellő gyakorlására" is.

A pótselejtező előtt a magyar szurkolók maguk is tapasztalhatták, hogy a szokásosnál is tüzetesebb ruházat- és csomagátvizsgáláson kellett átesniük, a beléptetésnél pedig a jegyeket minden esetben összevetették a személyi azonosító okmányokkal.

Ezentúl korábban kell elindulniuk, és többet kell várniuk a szurkolóknak Forrás: MTI/Beliczay László

Spanyolországban a Camp Nou kapuit már három órával a kezdés előtt megnyitják, hogy legyen elegendő idő a szigorúbb beléptetésre. A nézők nem vihetnek be semmilyen táskát, hátizsákot. A szurkolói bolt délután 2-kor bezár, a közeli parkolót már reggel nyolckor kiürítik, az ott hagyott járműveket elszállítják – ezeket az intézkedéseket jelentette be a Barcelona a keddi, Roma elleni BL-meccse előtt.

Mindezt amellett persze, hogy a biztonságiak számát a szokásoshoz képest megtriplázták.

A katalán belügyminiszter, Jordi Jane személyesen kérte a szurkolókat, legyenek türelemmel, mert beléptetésük a stadionba hosszabb lesz az eddig tapasztaltnál. A Barcelona jelezte azt is, hogy a szigorúbb biztonsági intézkedések a hét végi, Real Sociedad elleni bajnokin is érvényben lesznek.

Nagyon valószínű, hogy még azon túl is

– függetlenül attól, hogy a keddi meccs rendben lezajlott, senki sem volt veszélyben.

Rendőrök a Camp Nou mellett a Roma elleni meccs előtt Forrás: NOTIMEX/Albert Salamé


Az európai futballban a jelek szerint nagyon komolyan veszik a terrorfenyegetést azok után, hogy a másfél hete elkövetett párizsi merényletek során a tettesek megpróbáltak bejutni a Stade de France-ba, a Franciaország-Németország barátságos mérkőzésre, pár nappal később pedig a belga-spanyol és a német-holland meccset meg sem rendezték állítólagos újabb tervezett merényletek miatt.

Bent akartak robbantani

November 13-án, péntek este három robbanást lehetett hallani a Párizstól északra fekvő Saint-Denis elővárosban lévő Stade de France közelében, a Franciaország-Németország barátságos mérkőzés alatt, amelyet 80 ezer néző előtt játszottak. Egy ember, valamint a három öngyilkos merénylő meghalt.

"Hallottuk a robbantásokat, de azt hittük, a meccseken szokásos tűzijáték. Nem is törődtem vele, egészen a második félidőig, amikor a testvérem írt, hogy terrortámadás történt a Bataclannál" - mondta akkor az Origónak egy szemtanú, Kevin Domas. A meccset lejátszották, de közben Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a stadionból.


A Bundesligában rögtön reagáltak az eseményekre. Például a múlt szombati Stuttgart-Augsburg (0-4) bajnoki negyed órával a kiírt időpont után kezdődött, mert csak akkorra végeztek a szurkolók beléptetésével. A Schalkénál azt fontolgatják, hogy bevezetik a repülőterekről ismert testszkennert. Clemens Tönnies, a gelsenkircheniek igazgatótanácsának elnöke azt mondta,

a szurkolóknak meg kell szokniuk, hogy ezentúl több időt vesz majd igénybe a bejutás.

Egyetértett vele a Bayer Leverkusen sportigazgatója, Wolfgang Hollzhauser is. Azt mondta, bár a fegyverek és bombák kiszűrésére alkalmas testszkenner bevezetése sok pénzbe kerülne, ez nem számít, fő a biztonság.

Vénaszkenner már van a Fradi-pályán. Lehet, hogy egyszer lesz testszkenner is? Forrás: MTI/Beliczay László


A terrorveszély miatt a Gent szurkolói nem utazhattak el kedden a belga csapat franciaországi meccsére, Lyonba, míg Bruges-ben nézők nélkül rendezik a csütörtök esti, Napoli ellen EL-meccset, mert a polgármester szerint nincs elég rendőr a városban, annyit vezényeltek a leginkább fenyegetett Brüsszelbe.

Az ugyancsak szombaton rendezett Real Madrid-Barcelona rangadót kiemelt kockázatú mérkőzésnek nyilvánították, a korábbiakhoz képest megduplázták a rendőri jelenlétet, így körülbelül 1500 biztonsági ember és legalább 1000 rendőr volt a stadionban és a környékén. Érvényes jegy nélkül

a Bernabéu közelébe kerülni sem tudott senki.

A Sport1 tévécsatorna helyszíni tudósítója, Petur András a meccs előtt arról számolt be, hogy a stadion felé közelítve háromszor állították meg és nézték át a táskáját. Jellemző Nyugat-Európa és a terrorveszélynek kevésbé kitett Magyarország viszonyai közötti különbségre, hogy a párizsi merényletek után három nappal lejátszott magyar-norvég pótselejtező előtt jelen sorok írójának elég volt a Groupama Aréna bejáratánál felmutatni a személyi és a sajtóigazolványát.

Korábban kell kimenni

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar szurkolóknak ne kellene hamarosan hozzászokniuk ahhoz, hogy focimeccsre menni hasonlatos lesz egy repülőút előtti macerához. A nézőket már a norvég meccs előtt is figyelmeztette az MLSZ, hogy a szokottnál korábban érkezzenek a stadionhoz, mert elhúzódhat a belépés.

„A lassabb belépés oka a csomag- és ruházatátvizsgálás szigorítása, illetve az, hogy a biztonságiak

– mondta az Origónak Tóth Csaba, az MLSZ-rendezvények biztosítását alvállalkozásban végző, emellett számos magyar futball-, kosárlabda- és kézilabdaklubnak is dolgozó Hardforce Group területi igazgatója.

Számít a nézők hozzáállása

Tóth Csaba szerint sok függ attól, hogy hogyan állnak a nézők a kényelmetlenségekhez. Azt mondta, a norvégok elleni pótselejtezőn jellemzően együttműködők voltak a szurkolók, nemcsak korán érkeztek, de kimondottan készségesek is voltak. Ez sokat segít, különösen akkor, ha később esetleg

tovább kell szigorítani a rendszert, például többlépcsős beléptetéssel.

Hogy a biztonságiak létszáma nő-e, azt a megrendelő dönti el, Magyarországon eddig erre nem volt szükség. A magyar bajnoki meccsek alacsony nézőszáma miatt egyelőre viszonylag könnyű kiszűrni az oda nem illő figurákat. A későbbiekben sok múlik majd azon, hogy a hatóságok milyen információkat osztanak meg a meccsek rendezőivel és a biztonsági cégekkel a kockázatokról – mondta kérdésünkre Tóth Csaba.

A norvég meccs előtt is volt készültség Forrás: AFP/Isza Ferenc

A Groupama Aréna üzemeltetője úgy véli, a Fradi-stadion beléptető rendszere, beépített biztonsági eszközei, az FTC szurkolói kártyarendszere képes jelentősen lecsökkenteni annak a kockázatát, hogy illetéktelenek be tudjanak lépni a mérkőzésre. A párizsi terrortámadások hatására a Groupama Aréna üzemeltetői a biztonsági előírásrend betartását fokozottabban ellenőrzik, de - mint azt a stadiont üzemeltető cég egyik ügyvezetője, Vámos Zoltán az Origónak elmondta - pillanatnyilag

nem indokolja külső körülmény, hogy különleges helyzetekre vonatkozó protokollokat léptessenek életbe.

Ezzel együtt előfordulhat, hogy a beléptetés több időt vesz igénybe, de ez nemcsak az üzemeltető, hanem a nézők érdeke is. "Célunk egyértelműen az, hogy a biztonsági intézkedések ne befolyásolják a szurkolók és nézők szórakozását, az előírások betartásának szigorúbb ellenőrzésével pedig

- fogalmazott Vámos Zoltán. Hozzátette, az esetleges torlódást könnyedén el lehet kerülni, ha időben érkezünk a mérkőzésekre, lehetőség szerint nem hozunk magunkkal csomagot, figyeljük és betartjuk a szervezők és rendezők előzetes és helyszíni kéréseit.

A Stade de France nem az első helyszíne lehetett volna egy sporteseményen elkövetett terrortámadásnak.

Münchentől Bostonig

Először 1972-ben, a müncheni olimpián történt ilyen, amikor a Fekete Szeptember nevű szélsőséges palesztin szervezet tagjai 11 izraeli sportolót túszul ejtettek az olimpiai faluban. A német hatóságok szabadítási akciója kudarcba fulladt, meghalt az összes túsz és egy német rendőr. 1996-ban, az atlantai játékokon egy amerikai szélsőjobboldali aktivista robbantott fel három csőbombát, két ember halálát okozva. Csak öt év múlva fogták el.

A müncheni túszejtők egyike Forrás: AFP


Maratonversenyen kétszer is volt már halálos merénylet. 2008-ban Srí Lankán a Tamil Tigrisek nevű szervezet ölt meg egy tucat embert, és sebesített meg majdnem százat. A 2013-as bostoni maratonon hárman meghaltak, 140-en megsebesültek a csecsen Carnajev testvérek kettős robbantásában.

Akadtak nem megvalósult merénylettervek is. A 2004-es foci-Eb után derült ki, hogy az Európai Bizottság akkori elnöke, a portugál José Manuel Barroso komoly veszélyben volt a torna ideje alatt, de az al-Kaida szélsőségesei végül nem tudtak a közelébe férkőzni, a torna rendben lezajlott. A 2008-as Dakar-ralit viszont törölték, szintén az al-Kaida fenyegetése miatt.