Vágólapra másolva!
Szombaton, a spanyol bajnokság 12 fordulójában rendezik az év rangadóját Spanyolországban: a Real Madrid hazai pályán fogadja a listavezető Barcelonát. A mérkőzést a Santiago Bernebéuban rendezik, az Origo helyszíni riportban mutatja be a világ egyik leghíresebb stadionját, amely fölött sosem nyugszik le a nap. 

A Real Madrid otthona, a Santiago Bernebéu Stadion Madrid üzleti központjának szívében áll. Építése 1944-ben kezdődött, és három évig tartott. Azóta számtalan alkalommal alakították át az épületet, mely jelenleg 85.500 néző befogadására képes. A Bernebéu számos kiemelkedző mérkőzésnek adott otthont: itt rendezték az 1957-es, az 1969-es, az 1980-as és a 2010-es BEK/BL-döntőt, valamint az 1964-es Eb-, és az 1982-es vb-finálét is.

A stadion Spanyolország egyik nemzeti jelképe, a környéken a klub és az ország szimbólumai összefonódnak Forrás: Origo

A stadion az azonos nevet viselő metróállomástól mintegy 200 méterre található, aki szeretné bejárni a komplexumot, a 10-es metróvonalon tudja megközelíteni. A Bernabéu vasárnap és ünnepnapokon is várja a látogatókat, a kijelölt útvonalon haladó stadiontúra mintegy 1,5-2 órát vesz igénybe, a felnőtt belépő közel 6000 forint, a gyerekekjegy 4000.

A spanyol gyerekek közül sokan kérik születésnapi ajándékként a stadiontúrát: Fernando Toledóból érkezett, a kedvenc játékosa Iker Casillas Forrás: Origo


A stadion bejárásakor Cristiano Ronaldo köszönti a drukkereket, mint ahogy minden mást is az ő nevével és arcával adnak el, mellette csak Sergio Ramos és Gareth Bale rúghat labdába a különböző termékek és szolgáltatésok hirdetésekor.

Forrás: Origo


A túrát mindenki a maga tempójában teljesítheti, idegenvezetés nem jár a jegy mellé. Elsőként a stadion legmagasabb pontját, a déli lelátó negyedik emeletét vehetjük célba a mozgólépcsővel, amely mintegy 70 méter magasan található a játéktértől.

Forrás: Origo


A lelátó elképesztően meredek, az embernek azonnal tériszonya lesz, és valamely kapaszkodónál keres menedéket.

A napoztatás a mindennapok része

A fedett lelátóval rendelkező stadionoknál szinte mindig gondot okoz, hogy a gyepszőnyeget nem éri rendesen a napfény, emiatt mesterséges beavatkozásra van szükség. A luminoterápia kompenzálja a téli fényhiányt, hogy a fű ne aludjon el, és a talaj ne fagyjon. Ez azonban csak kiegészítő eszköz, a hatása korlátozott: a mesterséges napfény mellett nemcsak vízre van szüksége a fűnek, hanem rengeteg tápanyagra is, fémekre, ásványi anyagokra.

Második állomás: a múzeum

A túra beltéri része a klub múzeumában kezdődik. A kiállított tárgyak és trófeák segítenek közelebb hozni a klub gyökereit, megismerhetjük a csapat történelmét, megalakulásának körülményeit.

Forrás: Origo


Látható például a klub első hivatalos mezének pontos másolata is:

Forrás: Origo


Emellett megtekinthetjük a különböző korszakok sportfelszereléseit is a hőskortól napjainkig.

Puskás Ferencék ilyen cipőkben, és ilyen labdákkal nyerték a kupákat Forrás: Origo


A modern időkből sorrendben Sergio Ramos, David Beckham, Roberto Carlos, Pepe és Gonzalo Higuaín cipője van kiállítva.

Forrás: Origo


Míg a múzeum folyosójának jobb oldalán a tárgyi emlékeket tekinthetjük meg, addig a balon a legmodernebb, interaktív eszközök állnak a rendelkezésünkre, hogy mindent megtudjunk a Real Madrid múltjáról és jelenéről. A falakon végig kijelzők, tévék és érintőképernyők segítik a látogatókat.

Forrás: Origo


Mivel szinte minden mozog, beszél, kiabál, villog, a gyerekeket is könnyen leköti a túra, ráadásul egy érintéssel minden információ elérhető.

Forrás: Origo


Tájékozódhatunk a klub évtizedekre lebontott múltjáról, a játékosokról és a klubelnökökről egyaránt, a kijelzők kezelése egy gyereknek sem okozhat problémát, a rendszer rendkívül igényes és átgondolt. Ha szeretnénk valamiről többet tudni, csak meg kell böknünk a kijelzőt az ujjunkkal.

A túrát folytatva a Santiago Bernabéu Stadionban rendezett emlékezetes mérkőzésekről kapunk tájékoztatást. Nem hiányozhat közülük a Real Madrid és a Videoton összecsapása sem az 1985-ös UEFA-kupa-döntőből.

Forrás: Origo


A klub természetesen emléket állít az 1960-es BEK-döntőnek is, melyen a Real Madrid Puskás Ferenc négy góljával 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurt csapatát.

Puskás Ferenc (j2) négygólos rekordját azóta sem tudták megdönteni Forrás: Origo


Ezt követően a tárlat legmodernebb részéhez érkezünk, bár itt elsősorban a látogató lenyűgözésén, és nem az információ átadásáan van a hangsúly. Az elsötétített terem egyik oldala egy több méter magas ledfal, ezen a klub jelenlegi és egykori sztárjai elevenednek meg különböző digitális formában, miközben a kijelző borzasztó sok információt zúdít az emberre. A túra ezen része nem interaktív, az látogató egyszerűen csak bámészkodik a képernyő előtt, és várja, hogy mi történik, de nem tud belenyúlni a rendszerbe.

Forrás: Origo


Ugyanez igaz a klub aranylabdásainak szekciójára is - ez a rész talán az egyetlen bosszantó terület, ahol semmiféle ráhatásunk sincs az elérhető információkra, a képernyőkön véletlenszerű információk váltják egymást, bár az igaz, hogy a különböző rétegek egymásra vetítésével technikailag ez a leglátványosabb felület.

Az aranylabdások fala távolról:

Forrás: Origo


És közelről:

Forrás: Origo


A Real Madrid nemcsak az aranylabdásaira, hanem az arany-, ezüst- vagy bronzcipőseire is külön emlékezik.

Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo és Raúl trófeái Forrás: Origo


A múzeumi túra végéhez közeledve a vizuális élmények után a hang veszi át a főszerepet: a Real Madrid legnagyobb sikereinek eredeti közvetítésébe hallgathatunk bele a különböző tölcséreken keresztül.

Forrás: Origo


A tárlatot - mi más - a Real Madrid tíz BEK-BL-trófeájának önálló kiállítási terme zárja, melyek hátteréül egyfajta pezsgőfürdő-imitáció szolgál a sötét szobában.

Forrás: Origo
Forrás: Origo


A múzeumból újra visszatérünk a stadionba, de a 70 méteres magasság helyett immár a pálya széléről vehetjük szemügyre a dolgokat.

A Bernabéu még üresen is lenyűgöző Forrás: Origo


A biliárdasztal simaságú gyepszőnyeg napoztatása folyamatos, a Bernabéu felett soha sem nyugszik le a nap.

Forrás: Origo


A stadionban talán egyetlen kényelmetlen hely van: a kispad. Persze csak átvitt értelemben, a bőrrel bevont luxusfotelek kimondottan kényelmesek, süppedősek, bár erős oldaltartásuk miatt kissé talán szűkösek.

Forrás: Origo


Ez nem mondható el az öltözőkről: 200 négyzetméter áll a játékosok rendelkezésére hidromasszázzsal, forró fürdővel, regenerációs célokat szolgáló jeges kádakkal, légkondival és a bemelegítést segítő eszközökkel, például szobabiciklikkel. Cristiano Ronaldo a csapat saját nevelésű fiatalja, Nacho és a német válogatott Toni Kroos között öltözik.

Forrás: Origo


A zuhanyzók és a vizesblokk padlóját mindenhol csúszásgátló bevonat fedi a játékosok testi épségének védelme miatt.

Forrás: Origo


Mielőtt a Real Madrid kifutna a pályára, az öltözőfolyosón gyűlik össze a csapat, itt mindent márvány és rozsdamentes acél borít.

Forrás: Origo


A stadionba már csak egy szűk kijáró vezet fel, ezt látja maga előtt a pályára lépő játékos, mielőtt felbukkanna a gyepen:

Forrás: Origo


A Santiago Bernabéu Stadion csodálatos hely, ahol a mérhetetlen gazdagság jó ízléssel találkozik. A funkcionalitás és a design uralja a tereket, melyekben nemigen találni kivetnivalót. Egyedül talán Florentino Pérez klubelnök gondolja úgy, hogy a stadionnak meg kell újulnia.

A modernizált Santiago Bernabéu látványterve Forrás: Origo


"Nem érhetjük be kevesebbel, mint hogy a Bernebéut a világ legjobb stadionjává emeljük" - mondta a terveket bemutató sajtótájékoztatón Pérez elnök.

A modernizálás költségei nagyjából 400 millió eurót emésztenek majd fel, a klub pedig azt reméli, hogy a stadionprojekt 30 százalékkal növeli majd a jelenlegi bevételeiket. Az építkezés várhatóan 2017 végére fejeződik be, a kivitelezésért a GMP Architekten felel.

Példátlan biztonsági intézkedések

Államtitkári bejelentés szerint példátlan biztonsági intézkedéseket vezetnek be a Real Madrid és az FC Barcelona labdarúgócsapatának szombati rangadóján. Francisco Martinez közölte, hogy körülbelül 1500 biztonsági ember, illetve legalább 1000 rendőr tevékenykedik majd a stadionban és környékén. Több biztonsági zónát is kialakítanak, hogy érvényes jegy nélkül senki ne tudjon az aréna közvetlen közelébe kerülni.

A Santiago Bernabéu Stadion korábban kétszer is szélsőségesek támadásának célpontja volt. Tizenhét ember sebesült meg 2002 májusában, amikor a baszk nacionalista függetlenségi szervezet (ETA) bombát robbantott a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő előtt. Két évvel később bombariadó miatt ki kellett üríteni az arénát a Real Sociedad elleni bajnoki meccset megelőzően. A találkozót végül elhalasztották.