A világ 20 legjobbja között a magyar fociválogatott

Gera Zoltán (b), valamint a feröeri Róaldur Jakobsen (j2) és Rógvi Baldvinsson (j) a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2015. október 8-án.
Budapest, 2015. október 8. Gera Zoltán (b), valamint a feröeri Róaldur Jakobsen (j2) és Rógvi Baldvinsson (j) a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2015. október 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az ESPN számításai szerint Magyarország december 3-tól ott lesz a legjobb 20 között a FIFA világranglistáján. Erre korábban még sohasem volt példa, az eddigi legjobb helyezésünk a 27. volt.

Miután 2011 őszén a magyar válogatott legyőzte Svédországot és Moldovát, feljött a 27. helyre a világranglistán, volt is nagy öröm a csapat háza táján. Dárdai Pál, még visszavonult labdarúgóként akkor azt mondta:

Ha nem is kettő, de négy év múlva sikerült nemcsak tartani a szintet, de az előrelépés is összejött.

A 20. helyet természetesen a norvégok elleni kettős pótselejtezős győzelemmel, az Eb-kvalifikációval sikerült elérni. A magyarok a 34. helyről lépnek előre a 20. helyre - már ha jók az ESPN számításai.

A magyar csapat ezzel megelőzte többek között a jövő évi Eb-házigazda francia válogatottat.

Csak egy dolgot sajnálhatunk, hogy már túl vagyunk a vb-selejtezők sorsolásán. Ha a válogatott korábban bekerül a legjobb 20-ba, akkor papíron könnyebb csoportba is kerülhetett volna. A július 25-ei, szentpétervári rendezvényen Portugáliával, Svájccal, Feröerrel, Lettországgal és Andorrával került össze a magyar csapat, úgy, hogy a harmadik kalapból várta a sorsolást.

Papíron is egyre jobb a magyar foci Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A második kalap tagjaként elkerültük volna Svájcot, igaz, a többi lehetséges ellenfél - Svédország, Észak-Írország, Szerbia, Lengyelország, Skócia, Albánia, Görögország, Ukrajna - sem lett volna sokkal könnyebb, sőt.

A belgák élen maradnak, és újra top hármas lesz a Spanyolország. A brazilokkal ikszelő, Kolumbiát legyőző argentinok feljönnek a második helyre, miközben a brazilok két helyre javítva foglalhatják majd el a hatodik helyet.

Az új, várható FIFA-világranglista:
1. Belgium
2. Argentína
3. Spanyolország
4. Németország
5. Chile
6. Brazília
7. Portugália
8. Kolumbia
9. Anglia
10. Ausztria
11. Uruguay
12. Svájc
13. Ecuador
14. Hollandia
15. Olaszország
16. Románia
17. Wales
18. Horvátország
19. Elefántcsontpart
20. Magyarország

A FIFA világranglistája 1993 óta létezik.