Vágólapra másolva!
Most, hogy Magyarország is kijutott az Európa-bajnokságra, már nemcsak azzal foglalkoznak a magyar szurkolók, hogy ki nyerheti meg a tornát, hanem azzal is, hogy a Storck-csapat vajon mire viheti majd. Kiszámoltuk, papíron mennyire számít erősnek a mezőnyben a magyar válogatott. És ön szerint meddig juthat el? Szavazzon!

A magyar válogatottnak az Eb-sorsolás harmadik kalapjába sorolása jelzi, hogy az UEFA szerint semmiképp sem tartozik a mezőny leggyengébbjei közé. Mondhatjuk hogy ezt a valós erőviszonyok tükreként elfogadni önámítás vagy elégedetten nyugtázhatjuk, hogy tessék, egészen jók vagyunk – meggyőzni nem fogjuk egymást.

És mit mondanak a számok?

Megnéztük, hova helyezhetjük a 24 csapat között a magyart, ha minden szubjektív szempontot mellőzve, csak a rendelkezésre álló adatok alapján állítunk fel sorrendet. A FIFA- és az UEFA-ranglistát, a csapatoknak a Transfermarkt.de által nyilvántartott összértékét és nyolc nagy fogadóiroda oddsait használtuk.

Fiúk, ti ne nézzetek a táblára Forrás: AFP


Nos, az európai ranglistán Magyarország a kalapbeosztásnak megfelelően jól, a 20. helyen áll, és itt hat Eb-résztvevőt is megelőz, de még a FIFA-világranglistán elfoglalt 34. helye is elég ahhoz, hogy négy Eb-csapatot maga mögött tartson.

A keret értékét tekintve viszont messze a legrosszabbak vagyunk.

A mértékadó futballoldal adatai alapján a magyar válogatott játékosainak 19,11 millió brit fontnyi összértéke nem egyszerűen a legalacsonyabb a mezőnyben, de a lista 23. és 22. helyén álló albánok (25,87 millió) és északírek (25,88 millió) összértékétől is

több mint 25 százalékkal elmarad.

A Transfermarkt szerint a 4,9 millió fontot érő Dzsudzsák Balázs a legértékesebb magyar, megelőzve a 2,1 millió fontra taksált Szalai Ádámot és a Liverpoolban védő Bogdán Ádámot (1,4 millió font). Rajtuk kívül mindössze két magyar értéke kúszik 1 millió fölé: a hamburgi Stieber Zoltáné (1,19) és a Getaféban védő Megyeri Balázsé (1,05).

Dzsudzsák az élen - kattintásra a teljes magyar keret látszik Forrás: transfermarkt.co.uk


Mint látható, fontban számolva a góljai alapján a legpiacképesebbnek tűnő magyar csatár, Nikolics Nemanja értéke is csak hat számjegyű (910 ezer font), sőt a Transfermarkt szerint a Ferencvárosban szereplő Nagy Ádám mindössze 70 ezer fontot ér. Persze mindenki annyit ér, amennyit fizetnek érte, és nem hisszük, hogy a Bursasporral hírbe hozott 20 éves tehetséget ennyiért elengedné a Fradi.

William Hill nem bízik bennünk

Örömmel konstatáltuk, hogy fogadóirodáknál nem a magyar csapat a legesélytelenebb. Nem mintha a végső győzelemre számolt oddsoknak a hátsó traktusban sok gyakorlati jelentősége lenne, azért a 2004-es görög Eb-győzelem biztos jól nem kapkodják el az irodák az erőviszonyok felmérését. A legbarátságtalanabb a William Hill, 500-szoros pénzt fizetne a magyar győzelemre, a többi fogadóirodánál viszont többnyire az északírek és az albánok is mögöttünk vannak, így ebben a kategóriában sikerült elcsípni a 22. helyet.

Ez nem sorrend, itt nem vagyunk utolsók Forrás:http://european-championship.betting-directory.com/


De lássuk, hol állunk a négy szempont alapján számolt összesített táblázaton!

Németország van az első helyen,

mivel a vb-győztes második a FIFA világranglistáján, az UEFA listáját vezeti, és a fogadóirodák is a legkisebb pénzt fizetnék német siker esetén.

Egyedül a játékosok összértékét tekintve vannak lemaradva Joachim Löw tanítványai, a 239 millió fontos csak az ötödik helyhez elég. A csapat legnagyobb értéke a Transfermarkt szerint az 52,5 milliót érő Bayern München-támadó, Thomas Müller.

A négy kategóriában elért helyezéseket összeadtuk, és az így kapott összpontszám alapján rangsoroltuk a csapatokat:

Forrás: Murányi János


A spanyolok mindössze egy ponttal maradnak le a németek mögött, alapvetően a gyengébb FIFA-világranglistás helyezésük (6.) miatt. A címvédő kerete viszont a legértékesebb (378,7 millió font). Náluk nincs Müller-értékű játékos, ám öten – Cesc Fabregas (Chelsea), Diego Costa (Chelsea), Koke (Atlético Madrid), Sergio Busquests (Barcelona) és Gerard Piqué (Barcelona) – is 28-35 millió font körüliek, és további négy játékos értéke is 20 millió font feletti.

Belgium hasít

Sokakat meglephet a belgák harmadik helye, pedig tény: Belgium vezeti a világranglistát, és az egész mezőnyt tekintve a második legdrágább csapat. Eden Hazard (49 millió font, Chelsea), Kevin De Bruyne (42, ManCity), Christian Benteke (24, Liverpool), Vincent Kompany (21, ManCity), Axel Witsel (19,6, Zenit), Romelo Lukaku (19,6, Everton) az első öt a saját rangsoruk élén.

Az olaszoknak a második kalapból is sikerült bekerülniük a top hatba,

mivel a franciáknál jobban állnak a ranglistákon, és viszonylag sokat (252,35 millió font) ér a keretük.

A franciákat ugyan az első kalapból emelték ki, nálunk mégis csak a hetedik helyen állnak, aminek az oka, hogy a FIFA világranglistáján a 25. helyre szorulnak. A fogadóirodák ennek ellenére – vélhetően a hazai pálya előnye miatt is – nagy-nagy esélyesnek tartják őket, a 3,43-as szorzóval alig maradnak el a németek mögött.

Az 1998-as vb-n bejött a franciáknak a hazai pálya Forrás: AFP


Az osztrákok nyolcadik helyén nincs mit csodálkozni, a világranglistán a 10. helyen állnak, és úgy jutottak ki csoportelsőként az Eb-re, hogy nyolc pontot vertek a második oroszokra és tízet a harmadik svédekre. Aki bízik bennük, sokat szakíthat,

40-50-szeres pénzt érne az osztrákok végső győzelme.

Wales a negyedik kalapból is oda tudott érni a 12. helyre. Ami meglepő, hogy papíron a világ 15. legjobb csapata, Európában viszont csak a 28. – innen is látszik, mennyire más szempontok alapján állítja össze a ranglistákat a FIFA és az UEFA.

Két csapatot megelőzünk

A 10-19. csapatokat tömörítő középmezőny tele van közép- és kelet-európai válogatottakkal, majd Írország és Izland után, a 22. helyen található Magyarország.

Szavazzon!

Mit gondol, mire viszik Dzsudzsákék az Eb-n?