Így néznek ki az Eb-sorsolás előtti kalapok

magyar válogatott, boldog győztes Közéleti személyiség foglalkozása örül sportoló Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés. foci, labdarúgás
Budapest, 2015. november 15. A magyar válogatott ünnepli győzelmét a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Azzal, hogy kedden teljessé vált a 2016-os, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság 24 csapatos mezőnye, kialakult a december 12-i, párizsi csoportsorsolásra a kalapok összetétele is. Magyarország nem kerülhet azonos csoportba Lengyelországgal, Romániával, Szlovákiával, Svédországgal és Csehországgal.

A kijutott nemzeti együtteseket az úgynevezett UEFA-együttható alapján sorolták a kalapokba. Az már hétfőn az írek kijutásával biztossá vált, hogy a kontinensviadalon 44 év után ismét résztvevő magyarok a harmadikban kapnak helyet.

A legjobbak közé került a rendező Franciaország, a címvédő Spanyolország, a világbajnok Németország, a világranglista-vezető Belgium, továbbá Anglia és Portugália. A házigazdák biztosan az A csoportban kapnak majd helyet.

A második kalapban a legutóbbi tornán ezüstérmes Olaszország, valamint Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország és Ukrajna szerepel. A magyarok nem kaphatják csoportellenfélnek Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát, Svédországot és Csehországot, mivel hozzájuk hasonlóan a harmadik kalapban lesznek.

A magyar válogatott már az Eb-sorsolásra készülhet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország és Törökország a leggyengébb csoportban kapott helyet. Ahhoz, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, amely a norvégokat kettős győzelemmel múlta felül a pótselejtezőn, ne a negyedik kalapba kerüljön, az kellett, hogy legalább egy nem kiemelt csapat is megnyerje playoff-os párharcát, ez pedig Írország hétfő esti sikerével megvalósult.

Az együtthatókat a válogatottak közelmúltbeli eredményei alapján számítják ki. Jelenleg a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezői, illetve a torna során lejátszott találkozók, valamint a lezárult Eb-selejtező mérkőzései a mérvadóak. Magyarországnak pillanatnyilag 27,142 pontja van.

Az Eb-sorsoláson hat négycsapatos csoportot alakítanak ki. A kvartettekből az első két helyezett mellett a négy legjobb csoportharmadik jut tovább a nyolcaddöntőbe, s onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a kontinensviadal.

A 24 résztvevő válogatott beosztása

1. kalap: Franciaország (A csoport, házigazda), Spanyolország (címvédő), Németország, Anglia, Portugália, Belgium
2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
3. kalap: Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Svédország, Csehország
4. kalap: Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország, Törökország