Kiürítették a hannoveri futballstadiont

Németország-Hollandia, foci
Hannover, 2015. november 17. Rendőrök a Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés tervezett színhelye, a hannoveri HDI Aréna előtt 2015. november 17-én, négy nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. A rendőrség bejelentette, hogy nem tartják meg a mérkőzést, mert robbantásos merénylet tervéről szerzett tudomást. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)
Vágólapra másolva!
Elmaradt a kedden 20.45 órára kiírt Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés Hannoverben. A helyi rendőrkapitány közölte, a meccs azért marad el, mert a hatóságok egy tervezett robbantásos merényletről szereztek információkat.

A BBC szerint a meccset biztonsági kockázatok miatt törölték, a hannoveri stadion két órával 20.45-ös kezdés előtt kiürítették. A szurkolókat arra kérték, hogy a lehető leghamarabb hagyják el a létesítményt.

A Kicker úgy tudja, hogy a német válogatott már úton volt a stadionba, amikor megszületett a döntés, így bár váratlanul érte a csapatot, de már nem is mentek el a stadionig. Jens Grittner, a válogatott szóvivője megerősítette, hogy a játékosok biztonságos helyen vannak. "Többet nem tudunk jelenleg mondani, kérjük a megértésüket" - írta.

"A mérkőzés azért marad el, mert a rendőrség tervezett robbantásos merényletről szerzett információkat. Komoly tervek voltak arra, hogy valamit felrobbantsanak” - mondta Volker Kluwe hannoveri rendőrkapitány az NDR regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Rendőrök a hannoveri HDI Aréna előtt Forrás: MTI/EPA/Julian Stratenschulte

A Spiegel Online hírportál szerint a stadion környékén láttak egy terrorcselekmények elkövetésére hajlamos iszlamistaként számon tartott embert. A német hatóságok országszerte 420 ilyen személyt tartanak nyilván.

A Focus úgy tudja, a rendőrség egy gyanús tárgyat talált a stadionon kívül, és emiatt döntött az evakuálás mellett.

"Bízom benne, hogy a rendőrség helyesen döntött. Ha valóban fenyegető a helyzet, akkor ezt kellett tennie" - nyilatkozta Stefan Schostok, Hannover polgármestere.

A Twitteren az a hír terjedt el, hogy a rendőrök egy mentőautóba rejtett pokolgépet találtak, de ezt hivatalosan senki sem erősítette meg.

"Egyáltalán nem világos, hogy mi folyik itt. Hirtelen azt mondták, hogy mindenkinek el kell hagynia a stadiont, mi újságírók is otthagytuk a holminkat. Hogy pontosan mi az oka a kiürítésnek, még egy rendőr sem tudta megmondani" - nyilatkozta Simon Zwartkruis, a holland Voetbal International szaklap újságírója.

A hatóságok este egy gyanús csomag miatt lezárták a központi pályaudvart és több tömegközlekedési megállót is. A hannoveri rendőrkapitány a város valamennyi lakójának és vendégének azt tanácsolta, hogy

és kerüljenek minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek.

A hatóságok végül nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit, nyilatkozta késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere, Boris Pistorius, aki a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

A meccset a tervek szerint a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel német kancellár, aki a pénteki párizsi terrortámadások után ezzel is demonstrálni szerette volna a terrorizmussal szembeni elszánt küzdelmet.

A nap folyamán korábban a Brüsszelbe tervezett belga-spanyol labdarúgó-mérkőzést is lemondták biztonsági okok miatt.