Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs szerint a norvégok elleni Eb-pótselejtező visszavágóján minden összeállt, a magyar csapat megmutatta, milyen az, amikor harcosan, alázattal és szervezetten játszik. Ha a szurkolókon múlik, akkor szerinte az Európa-bajnokságon meglesz a továbbjutás a csoportból.

"Olyan este volt, amit lehet, hogy még egy hét elteltével sem tudok majd szavakba önteni. Az egész országot átjárta az érzés, benne volt a korábbi évek keserűsége, és a mostani siker öröme is. Kijárt ez a dolog az egész országnak, a labdarúgásnak, mindenkinek" - nyilatkozta Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a TV2 Tények című műsorában a norvégok elleni, sikeresen megvívott Eb-pótselejtező utáni érzéseiről.

A magyar válogatottnak már korábban is megvolt a lehetősége, hogy kiharcolja a részvételt, de Észak-Írországban a hosszabbítás perceiben kapott gól miatt bukta el a győzelmet, majd a legjobb harmadik hely sem lett meg, miután a törökök és a kazahok olyan eredményt értek el, ami nem kedvezett nekünk. Dzsudzsák azt mondja, a csapatban végig pozitív szemlélet uralkodott, a belfasti döntetlen és a törökök által elvitt legjobb harmadik hely után sem zuhantak össze, mert tudták, hogy lesz újabb lehetőség.

Korábban nem tudták ilyen könnyen kezelni a helyzetet

"Így volt szép megkoronázni a teljesítményünket, hogy telt ház volt a stadionban, és mindenki erre a meccsre volt kíváncsi. Örültünk annak, hogy a norvégok érezhetően lebecsültek minket, az pedig nem zavar, hogy az edző milyen véleménnyel van rólunk a párharc után, hogy miképp magyarázza a vereséget. Korábban nem volt jellemző a csapatunkra, hogy ilyen könnyen tudta kezelni azt a szituációt, amibe került, de most mindenki annyira csak a meccsre összpontosított, hogy nem lehetett más a vége, csak továbbjutás" - magyarázta Dzsudzsák.

Az ünneplés pillanatai Forrás: AFP

A Dárdai Pált váltó Bernd Storck ezzel a győzelemmel fogadtatta el magát igazán a magyar közvélemény előtt. Dzsudzsák szerint Storck a nyugodtságot, a pozitív hozzáállást, a tudatosságot és a német mentalitást is átvette Dárdaitól, és azt sulykolta a csapatnak, nem kell hasra esniük attól, hogy a norvégokkal játszanak.

Most minden összeállt

"Nem nyúlt bele semmibe, ami jól működött, használta viszont a csapat meglévő erősségeit. És amikor már megismerte a magyar mezőnyt, akkor képes volt váratlant húzni, jó példa erre az Oslóban gólt szerző Kleinheisler László, aki nem volt játékban, és más edző valószínűleg a keretbe sem hívta volna meg. De jó megérzés volt a részéről az is, hogy a visszavágón kezdőbe rakta Priskin Tomit, aki szintén gólt szerzett".

Dzsudzsák szerint az emberek most szembesülhettek azzal, hogy mindenkiben megvolt az elszántság, az akarat, a játékosok csúsztak-másztak, és mindenki küzdött azért, hogy a nagy cél sikerüljön, korábban ez nem mindig volt így, de vasárnap minden összeállt.

Aki egy egyeneset rúg a labdába, azt elviszik

A csapatkapitány az öltözőben motivációs beszéddel tüzelte fel a társakat, erről azt mondta, hogy a kivonulás után van egy utolsó nagy összeölelkezés, amikor a kapitány vagy a rutinos játékosok intéznek pár mondatot a többiekhez, és ezúttal ő vállalta magára a feladatot. "Éreztem, hogy ez az a pillanat, amikor egy olyan szöveget kell mondani, amiben új dolog ugyan nem volt, de pozitív hatást váltott ki a többiekből, ezzel később én is szembesültem."

A 29 éves játékos jelenleg a török Bursasporban játszik, és azt mondja, pályafutása során sokszor éreztették azt, hogy magyarként más megítélés alá esik, mivel a válogatottal nem jutott ki sem vébére, sem Eb-re. Most azonban ez a helyzet megváltozik, és szerinte neki, és a többi magyar játékosnak is sokat számít majd, hogy elmondhatják magukról, hogy kinn voltak, ráadásul, ahogy ő fogalmazott, gyakran előfordul, hogy aki a csoportkörben egy egyeneset rúg a labdába, azt elviszi egy külföldi csapat.

Nem csak Dzsudzsák, az egész csapat nagyon elszánt volt Forrás: AFP

A portugálokat szeretné az első kalapból

Dzsudzsák szerint a norvégok elleni teljesítményre építhet a jövőben válogatott, mivel egy erősebb csapatot szervezetten, motiváltan, alázatosan játszva oda-vissza elvert. "Élnünk kell a pillanattal, hogy sikerült kijutnunk, és élvezni, hogy ennek a generációnak megadatott az Eb-részvétel. Akinek a háta mögött ilyen szurkolói bázis van, mint nekünk, annak nem kell megijednie senkitől. Ha a szurkolókon múlik, akkor biztosan továbbjutunk" - dicsérte a drukkereket Dzsudzsák, aki az első kalapból a legszívesebben a portugálokkal játszana, mert velük a vb-selejtezőcsoportban is együtt leszünk, és nekik nem mindig kiegyensúlyozott a teljesítményék.

Az első kalap tele van sztárcsapatokkal, így az ellenük esedékes meccset Dzsudzsák ajándéknak fogná fel, de gyorsan hozzátette, nem arról van szó, hogy alig várják, hogy a lefújás után mezt cseréljenek. "Tegyük meg a tőlünk telhetőt, és aztán álmodjunk nagyot, ha már ott vagyunk" - fejezte be optimistán Dzsudzsák.