Így lett bűnbak helyett hős a vakmerő Storckból

STORCK, Bernd boldog Foglalkozás győztes Közéleti személyiség foglalkozása örül sportoló SZEMÉLY szövetségi kapitány
Budapest, 2015. november 15. A magyar válogatott ünnepli Bernd Storck szövetségi kapitányt (fent) a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Bernd Storck idejött, és berúgta az ajtót az MLSZ-ben idén márciusban. Volt, aki komplexusos diktátornak nevezte, a játékosok sem beszéltek róla olyan olvadozva, mint Dárdai Pálról, aztán mégis az lett a Storck-sztori vége, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, a játékosok a levegőbe dobálták, korábbi bírálói pedig nem győznek tőle elnézést kérni. Csányi Sándor szerint Storck nem érdemelte meg a kritikákat.

"Nem foglalkozom egyáltalán a népszerűségemmel,

arra, hogy a magyar labdarúgással minél nagyobb sikereket érjünk el" – mondta hétfőn az Origónak Bernd Storck, a válogatott szövetségi kapitánya, amikor arról kérdeztük, hogyan élte meg, hogy eleinte sokan kételkedtek benne.

"A játékosoknak is elmondtam, hogy ebben a történetben az én személyem egyáltalán nem fontos. Mostantól pedig azon dolgozunk, hogy a jövő számára felépítsünk egy még jobb csapatot.

– ismerte el a német szakember.

Vesztett állásból nyert Forrás: MTI/EPA/Andrew Paton

Storcknak már a belépője is erősre sikerült, pedig akkor még szó sem volt arról, hogy valamikor kapitány lehetne. Az MLSZ Dárdai Pál javaslatára hívta Magyarországra még tavaly márciusban, hogy sportigazgatóként az összes magyar utánpótlás-válogatottért feleljen. A székfoglalójában kijelentette: a legkönnyebb az lenne, ha Németországból importálhatna általa ismert edzőket Magyarországra. "De mivel ez nem lehetséges, azzal főzök, amink van."

Rögtön elkezdtek dőlni a dominók

Az U-válogatottaktól hamarosan többen is távoztak, vagy azért, mert nem tudtak, vagy azért, mert nem akartak vele együtt dolgozni. Elment Mihalecz István és Christian Wimmer az U16-os csapattól, Sören Österland négy hónap után hagyta ott az U19-eseket, Pisont István az U18-asok kispadjáról állt fel. Sőt, az edzőképzésért felelős Szalai László sem maradt az U20-as válogatott élén.

A nyári új-zélandi vb-re készülő csapatnál maga Storck vette át a stafétát, mondván, csak úgy tud felelősséget vállalni az utánpótlásért, ha maga irányítja az U20-as és az U21-es csapatot is.

A népszerűségi indexe ekkor negatív csúcsokat döntögetett Telkiben,

az Origónak név nélkül nyilatkozó, MLSZ-közeli források és edzők egy komplexusos diktátor képét rajzolták meg a német szakemberről.

Ez az ember kisebbségi komplexusokkal küszködik,

játssza a diktátort. Márpedig a diktátorokat mindenhol meg szokták buktatni" – mondta egyikük. "Olyan teszteket akar csináltatni, amelyek már 10-15 éve is idejétmúltak voltak. Lehet, hogy meg tudja tanítani, hogy hogyan kell passzolni, de ne akarja megmondani a masszőröknek, hogy hogyan masszírozzanak, és az erőnléti edzőknek, hogy hogyan tartsák a bemelegítést" – háborgott valaki más.

Hétfőn eldőlt, az Eb végéig ő marad a kapitány, de sportigazgatóként is dolgozhat. Szereti, ha minden az ő kezében összpontosul Forrás: MTI/Illyés Tibor

Miután Csányi Sándor, az MLSZ elnöke hétfőn bejelentette, hogy Storck az Eb végéig kapitány marad, az Origónak azt mondta, szerinte a német edző nem érdemelte meg a bírálatokat.

"Már sportigazgatóként megismertük, láttuk, hogy meg akarja újítani a magyar labdarúgást, és nemcsak a fiatalokat figyeli, hanem az egész NB I-et szemmel tartja. Kapitányként sem változott, rendkívül sokat dolgozik, és

Sok kritikát kapott, hogy edzőket és stábot cserélt, de a sorsdöntő pótselejtező előtt már egy olyan stábbal akart dolgozni, amelyről azt gondolta, hogy számottevő segítséget nyújthat neki. Nem mondanám, hogy bármely döntése megkérdőjelezhető lenne" – mondta Csányi Sándor.

A peches kiesés után lett felnőttkapitány

A júniusi U20-as vb-n két percen múlt, hogy a csapat a későbbi aranyérmes Szerbia ellen nem jutott a legjobb nyolc közé. A rendes játékidő végén kapta az egyenlítő gólt, majd az emberelőnyben lejátszott hosszabbítás 117. percében egy öngóllal elvérzett. Az MLSZ ettől függetlenül július 20-án bejelentette, hogy Dárdai távozik, és Storck lesz a selejtezők végéig a nagyválogatott új kapitánya.

Az U20-as vb-n a csoportból továbbjutott, de utána kiesett a Storck-csapat Forrás: MTI/EPA/Dean Pemberton

"Leforrázva ülünk itt" – mondta akkor a hírre reagálva a később szintén menesztett taktikai elemző, Sallói István, hozzátéve, hogy egyszer találkozott csak Storckkal, így nem tud róla sokat. Azt viszont bárki tudhatta, hogy a német szakember addigi egyetlen kapitánykodása során, Kazahsztánban nem volt sikeres: 1 győzelem, 11 vereség, 7-34-es gólkülönbség.

Az egyetlen győzelmet az andorrai amatőrök ellen aratta a kazah csapattal,

amely pár hete egyenes ágon juttathatta volt aki az Eb-re a magyarokat, ha nem nyer Lettországban. De nyert, és később kiderült, hogy ezzel tulajdonképpen nagy szívességet tett Storcknak.

Kilépni Dárdai árnyékából

A Herthának Dárdait és Királyt is felfedező Storck a pótselejtezőkig nem tudott kilépni Dárdai Pál árnyékából. A románok elleni meccs előtt sok szurkoló felháborodott azon, hogy azt mondta, a döntetlennel már elégedett lenne (az eredmény valóban 0-0 lett). Aztán jött az északírek elleni meccs, ahol a csapat ugyan vezetést szerzett a 74. percben, de végül tíz ember ellen sem tudta megtartani az előnyét. A szemére vetették, hogy miért kellett védőt becserélni, ahelyett, hogy a labdát megtartva kihúzta volna a csapat a lefújásig.

Amiben Storck kiemelkedik a magyarországi edzők közül

Török Gábor politológus, az MLSZ elnökségi tagja szerint fontos volt Bernd Storck számára, hogy minél többször megjelenjen a médiában, így ugyanis fokozatosan javult a kedvezőtlen megítélése. "Idővel egyre több sajtómegjelenést, tv-interjút vállalt be, és így egyre jobban megismerték a magyar emberek. A róla kialakult kép így egyre árnyaltabb, szofisztikáltabb lett. Most azért az őt keményen kritizálóknak – többek között a magyar edzőknek – illene magukba nézniük, hogy miket mondtak róla, neki ugyanis sikerült egy olyan eredményt elérnie, amit egyikőjüknek sem."

Török szerint Storck több szempontból is kiemelkedik a magyarországi edzők közül. "Profi módon fogalmaz, az egész megjelenése, viselkedése kiszámított profizmust sugall. És legyünk őszinték, ezzel kiemelkedik a magyar közegből, mert az itthoni edzőktől nem ezt szoktuk meg. Ebben Dárdai Pál is utat mutatott, hiszen elképesztő tudatossággal közelített a nyilvánosság felé. Dárdai Pál egy ösztönös zseni, ahogy kezeli a nyilvánosságot, Storck pedig megtanult mindent, amit a szakmai kommunikációról tudni kell." Hozzátette, Storck előtt azért is meg kell emelni a kalapunkat, mert ennél nehezebb feladat nem sok létezik: egy imádott kapitány után kilépni a helyettes szerepkörből.

A Feröer-szigetek elleni 2-1-es sikert a közvélemény természetesnek vette (noha a görögök kétszer is kikaptak a miniállamtól), majd jött a görögök elleni meccs, ahol a szünetben, 1-1-nél Storck úgy döntött, hogy megnézi, mire megy a csapat, ha a támadást helyezi előtérbe. Mivel a románok ugyanekkor, 45 perc után már 2-0-ra vezettek Feröeren, biztos volt, hogy a meccsnek nincs tétje számunkra. A vége 4-3-as görög siker lett, de hiába a három rúgott gól, a négy kapott miatt

a szurkolók a Dárdai-féle védekezés szétveréséről beszéltek.

A belfasti meccs után a válogatott jobbhátvédje, Fiola Attila is érzékeltette, mennyire más edzőnek látja Dárdait és Storckot. "Pali sokszoros válogatott játékos, teljesen máshogy mondja el a taktikai útravalót. De már eleve az is nagy különbség, hogy Storck angolul beszél velünk. (...) Nem tudja úgy átadni a dolgokat, ahogyan Pali tudta. Ez azért lehet, mert ő angolul beszél, és ez így teljesen más."

"Nem foglalkozom egyáltalán a népszerűségemmel" Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Fiola azt magyarázta, hogy Dárdaiban olyan tűz ég, amely átragad a játékosokra, akik így elhiszik, hogy az adott meccsen csak nyerhetnek. Miközben Dárdairól azt mondta, "örülnék, ha Pali lenne az edzőm vagy tíz évig", Storckot elintézte annyival, hogy "semmi bajom vele, szimpatikus ember, elvégzi rendesen a munkát, jó edzéseket tart." Aztán még hozzátette azt is: "Lefordítják, hogy mit szeretne, ezzel nincsen gond.

Ilyen előzmények után jött a Norvégia elleni pótselejtező, amelyen az 52 éves edző dupla vagy semmit játszott. Nyilván tudta, ha most kijuttatja az Eb-re Magyarországot, azzal egyszer és mindenkorra bebizonyítja a kétkedőknek, hogy igenis képes sikeres edzőként dolgozni.

Elküldte a magyarokat

Közben tovább rontotta az imázsát, hogy a szurkolók által imádott Dárdai összes magyar segítőjét (Szabics Imre másodedzőt, Sallói Istvánt, Andrusch József kapusedzőt) menesztette, és új embereket hozott a válogatott mellé. Mit keres itt az az Andreas Möller, aki ugyan kiváló játékos volt, de nincs semmilyen jelentős edzői múltja? – kérdezték a szurkolók. Meg egyébként is,

hogy mert szinte minden magyart elküldeni a válogatottból?

A kérdésekre hiába válaszolt korrekt érvekkel Storck (aki mellette dolgozik, az ne mellékállású, hanem főállású, profi alkalmazott legyen), nagyon kevesen hittek abban, hogy bejönnek az újabb húzásai.

Bejöttek a lefitymált cserék

Pedig a stábcserével még nem volt vége a meglepetéssorozatnak. Az oslói meccsen betette a kezdőbe azt a Kleinheisler Lászlót (Orbán Viktor miniszterelnök állítólagos kedvenc focistáját), aki az idén nemhogy a Videoton NB I-es csapatában, de még az NB III-as tartalékban sem szerepelt egyetlen mérkőzésen sem – igaz, nem a képességei miatt, hanem mert nem hosszabbította meg a szerződését. Erre nem elég, hogy győzött a válogatott, a gólt a semmiből előhúzott Kleinheisler rúgta.

Orbán kedvence egy ország kedvence lett Forrás: AFP/Vegard Wivestad Groett

Még ekkor is sokan a szerencsének tulajdonították, hogy bejött a húzás. Storck aztán a múlt vasárnapi visszavágón is váratlant lépett. Azt a Priskin Tamást jelölte a kezdőbe, akinél legalább három, de talán négy csatárt is jobbnak tart a közvélemény (Nikolics Nemajna, Németh Krisztián, Böde Dániel, esetleg Szalai Ádám).

A mindent eldöntő gólt persze, hogy Priskin szerezte,

és közben a 39 éves Király Gábor is parádézott a két pótselejtezőn, pedig az internetes szavazásokon a nagy többség már nem őt tette volna a kapuba.

Az Eb-részvétel kivívásával így eldőlt, hogy Storck kinevezésekor mégiscsak tökéletes döntést hozott az MLSZ, hiszen a válogatott meggyőző játékkal, egy magasabbra taksált ellenfél oda-vissza legyőzésével kijutott a franciaországi Európa-bajnokságra.

Orbánnal is megbeszéli

Orbán Viktor miniszterelnök a Telkiben rendezett utánpótlás-válogatott meccsekre több alkalommal ellátogatott, és egy, a telki edzőközpontban gyakran megforduló forrásunk szerint a lefújás után ilyenkor mindig beszélgetett Storckkal. Hogy szóba kerültek-e olyan részletek, mint Kleinheisler szerepeltetése vagy a felcsúti futballisták formája, azt nem tudjuk, az azonban elég valószínű, hogy a futballra százmilliárdokat költő kormány első embereként Orbán legalábbis szívesen ad tanácsot arra nézvést: ki legyen a nagyválogatott első embere.

Storck híveinek a száma rögtön megnőtt. A volt Fradi-kapus, egyébként nagy magyarfoci-kritikus Udvarácz Milán 13 hónapja még azt mondta az Origónak, hogy "a magyar futball ma nem létező fogalom", az Eb-részvétel után viszont már ő volt az, aki megvédte a német sikerkovácsot.

Elegáns választ adtak! Minden tiszteletem az övék! Ha most nem tisztul meg a magyar labdarúgás, akkor soha. Le a kalappal a pályára lépők előtt is! Ilyen alázatos csapatot régen láttam! Óriási gratuláció!" – írta a Facebookon a Dániában élő exkapus.

Akadt újságíró, aki tényleg bocsánatot kért, külön megköszönve, hogy nem hallgatott rá.

A játékosok pedig a lefújás után a levegőbe dobálták a kapitányt.

A tények makacs dolgok, márpedig Storckkal kijutott a csapat az Eb-re Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kapitány előtt már a visszavágó szünetében kalapot emeltek az elődei, ami a magyar futballközegben szintén nagy szó. Gellei Imre azt mondta, a német ragyogó érzékkel nyúl a játékosokhoz, míg Egervári Sándor arról beszélt, nincs gyenge pontja a magyar válogatottnak. Ez pedig nem lehet más, mint Storck érdeme.

A legrosszabb német edző?

Persze ettől még nem lett egy csapásra mindenki szemében hős. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke így értékelte a történteket a Facebookon: "Szinte hihetetlen, tényleg kijutottunk az Eb-re! Kiderült, hogy a legrosszabb német edző is jobb, mint a legjobb magyar."