Vágólapra másolva!
A magyar válogatott Kleinheisler László első félidőben esett góljával legyőzte Norvégiát, és egyetlen apró lépés választja el attól, hogy 1972 után újra kijusson az Európa-bajnokságra. Bernd Storck csapata szervezetten játszott, remekül védekezett, a vártnál gyengébb norvégok pedig csak helyzetekig jutottak. 

Eb-pótselejtező, I. mérkőzés
Norvégia-Magyarország 0-1 (0-1) - élő közvetítés
Oslo, Ullevaal Stadion, vezette: Mark Clattenburg

Norvégia: Nyland - Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli - Tettey, Johansen, Henriksen, Skjelbred, Berget (Elyounoussi, 73.) - Söderlund (Pedersen, 61.)
szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo

Magyarország: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Kleinheisler (Nagy, 71.), Gera, Elek, Dzsudzsák (Lovrencsics, 73.) - Németh, Szalai (Priskin, 91.)
szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gól: Kleinheisler (25.)
Sárga lap: Tettey (19.), illetve Gera (24.), Kádár (33.), Guzmics (40.)

Bár a magyar szurkolók találkozója a város központjában nemcsak békésre, de viccesre is sikerült (a Lesz még Oslo Hajdúszoboszló az utóbbi évek legszellemesebb szurkolói nótájaként vonul be a történelembe), a civil ruhás rendőrök pont az Origo tudósítóját szúrták ki, hogy kikérdezzék, hány szurkoló várható, és kell-e bármilyen problémára számítani.

A mérkőzést semmiféle rendbontás nem előzte meg Forrás: Origo


Ahogy arra számítani lehetett, a világon semmi gond nem volt, a roppant lelkes magyar tábor rendben megérkezett az Ullevaal stadionhoz. Még azt is türelmesen megvárták, hogy újra megnyissák a vendégszektorhoz vezető utat, amit azért zártak le öt percre, mert megérkezett V. Harald, Norvégia királya, akit alattvalói tapsvihara kísért a stadionba.

A miniszterelnök kedvence is bekerült

Az első komoly meglepetés akkor érte a magyar szurkolókat, amikor kiderült, hogy Kleinheisler László bekerült a kezdőcsapatba. A játékosról a közvélemény csak annyit tudott, hogy Orbán Viktor kedvenc játékosa, és nemhogy első osztályúban nem, de semmilyen klubban nem futballozik. Napok óta pletyka volt, hogy esetleg kezdhet, de kevesen hitték, hogy Szalai Ádámmal együtt két olyan játékos is kezd a sorsdöntő meccsen, aki gyakorlatilag semmilyen meccsterhelést nem kap a klubcsapatában.

Kleinheisler László (balra) lett a nyerőember Forrás: MTI/Illyés Tibor


A meccset a magyarok kezdték idegesebben, Guzmics Richárd első hibáját még nem, a másodikat azonban már góllal büntették volna a norvégok a 3. percben, de a 100. meccsét játszó Király Gábor óriási bravúrral kitolta a léc alól Per Skjelbred lövését. Király egyébként nagy kedvenc Norvégiában, az összes újság vele a címlapon jelent meg a mérkőzés napján.

Kleinheisler elcsendesítette az Ullevaalt

Pár perc után megnyugodott a magyar csapat, sőt Kleinheisler révén nekünk is volt egy komolynak mondható helyzetünk. A magyar válogatott 4-1-4-1-es felállása nem működött rosszul, pedig a várakozásokkal ellentétben nem Elek, hanem Gera játszott szűrőt a védelem előtt.

A magyar csapat az első félidőben a tutira játszott, semmiféle kockázatot nem vállalt,

legalább 10-szer került vissza a mezőnyből a labda Királyhoz, mint legegyszerűbb megoldáshoz.

Az első félóra végéhez közeledve előbb Gera Zoltán kapott sárgát (jogos volt, és talán már korábban is megkaphatta volna), ami miatt kénytelen lesz kihagyni a visszavágót, majd a 25. percben a 650 magyar szurkoló hangorkánja intette csendre az Ullevaal stadion 28 ezer nézőjét: megszerezte a vezetést Magyarország.

A támadófeladatokkal is bőven ellátott Elek Ákos passzolta fel a labdát a 16-oson belül helyezkedő Kleinheislernek, aki azonnal kapura fordult, és szép lövést küldött a kapu jobb oldala felé, amit a rövid oldalra igyekvő kapus visszanyúlva sem tudott hárítani. Furcsa, de nekünk gyönyörű gól volt, Kleinheisler pedig nyakában a csapattársaival azonnal Bernd Storckhoz rohant ünnepelni.


A magyar gólt annyira el akarták kerülni a norvégok, hogy szerencsére rá is ült a hangulatukra a találat, a mieinknek viszont megjött a kedvük, és a félidő végéig tulajdonképpen helyzet nélkül tartottuk a házigazdát, amelyről azért

elég gyorsan kiderült, hogy nem egy világverő csapat.

A magyar sem az, de a gól után idegenben is uralni tudta a meccset, sőt a szünet előtt Elek fejében maradt a második gól.

A kapunk elé toltak a szünet után

A második félidő elején beszorult a magyar csapat, a norvégok többször is veszélyesen kerültek az első félidőben szinte hibátlanul játszó védelmünk mögé. Megélénkült a meccset addig jobbára csendben vacogva szemlélő hazai tábor is, de a magyar szektor pár perc után visszavette a hangulat irányítását.

A magyarok hátrébb szorulásához az is kellett, hogy a két szélsőnk, Németh Krisztián és Dzsudzsák Balázs kicsit eltűntek a mezőnyben, így a remeklő Gera, Kleinheisler és Elek nem tudta kinek felpasszolni a megszerzett labdákat.

Megúsztunk egy büntetőgyanús esetet,

Kádár keményen küzdött az emberével, és talán meg is rángatta, mielőtt kétszer mi is eljutottunk volna a norvég kapuig, de Dzsudzsák lövését fogta Örjan Nyland, Németh pedig túlcselezte magát.

Guzmics Richárd (középen) szinte hibátlanul védekezett, rengeteg párharcot nyert Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az állandósuló norvég nyomás elsősorban azért tűnt ijesztőnek, mert még jó félóra hátra volt, de már szinte egyáltalán nem sikerült megtartani a labdákat. Storck a 71. percben cserélt, a nagyszerűen játszó Kleinheislert Nagy Ádám váltotta, a magyar tábor pedig ekkor már nem is játékot várt a csapatától, csak harcot.

Nem volt a norvégokban a gól

Storck pár perccel később lekapta a támadásban semmit nem mutató, de sokat védekező Dzsudzsákot is, akit Lovrencsics Gergő váltott. A magyar csapat láthatóan bosszús kapitánya nem is fogott kezet a szövetségi kapitánnyal. Nem egészen tíz perccel a lefújás előtt, amikor a játék néhány percre átköltözött a norvég térfélre, az ünneplő magyar szektor hangjától volt hangos a stadion.
Ekkor már a norvégok is idegesen játszottak, több támadásuk is technikai hibákon akadt el. Már csak percek voltak hátra, amikor a meccs helyzetét hagyták ki a hazaiak: a bal oldali támadás végén

már csak Királlyal állt szemben Pedersen, de a magyar kapus lábába lőtt,

a felpörgő labdát pedig Henriksen a felső lécre bólintotta.

Gera Zoltán (balra) sárga lapot kapott, így nem játszhat majd a visszavágón Forrás: MTI/Illyés Tibor


A hátralevő percekben már nem sok minden történt, Király még megfogott egy kóbor fejest, de más már nem történt, a játékvezető lefújta a meccset. A lefújás után a játékosok kimentek a magyar szektor elé, a vendégtábor pedig a tragikusan fiatalon elhunyt Fülöp Mártont éltette.