Eb-hősök tüzelik a magyarok ellen a norvég csapatot

norvég futballválogatott, 1999
Norwegian national soccer team lines up in Oslo 18 August 1999. Back row from left: Bent Skammelsrud, Erik Hoftun, Steffen Iversen, Andre Bergdoelmo, Henning Berg, Tore Andre Flo. Front row from left: Ole Gunnar Solskjaer, Vegard Heggem, Oeyvind Leonhardsen, Erik Mykland and Frode Olsen.
Vágólapra másolva!
Komoly világversenyen utoljára a 2000-es Európa-bajnokságon vett részt a norvég labdarúgó-válogatott, amely Magyarország ellen szeretné kiharcolni a jövő évi Eb-szereplést. A norvég sajtó megszólaltatta a 15 évvel ezelőtti hősöket: az egyetlen Eb-gól szerzője, Steffen Iversen szerint nem szabad félve focizni, mert abból védekező taktika lesz, Bent Skammelsrud és Kjetil Rekdal harcos támadójátékot vár.

A magyarok csütörtök esti Eb-pótselejtezős ellenfele, a norvég válogatott története során eddig egyszer, 2000-ben szerepelt Európa-bajnokságon. A kijutása tulajdonképpen sima volt: bár a selejtezőket egy hazai, Lettország elleni vereséggel kezdte, utána nyolc győzelemmel és egy döntetlennel, 25 ponttal a csoportja élén végzett. Oda-vissza verte (4-0, 2-1) Szlovéniát, mely később pótselejtezőn harcolta ki a részvételt.

Norvégia aztán az Eb nyitómeccsén Steffen Iversen góljával 1-0-ra legyőzte Spanyolországot, majd miután 1-0-ra kikapott Jugoszláviától, ki-ki mérkőzésen gól nélküli döntetlenre végzett a selejtezőkön még elpáholt Szlovéniával, így a 3. helyen zárva kiesett.

Az utolsó nagy norvég csapat, még 1999 augusztusából (balról jobbra), fent: Bent Skammelsrud, Erik Hoftun, Steffen Iversen, Andre Bergdölmo, Henning Berg, Tore Andre Flo. Lent: Ole Gunnar Solskjaer, Vegard Heggem, Öyvind Leonhardsen, Erik Mykland, Frode Olsen Forrás: AFP


A magyarok elleni párharc első meccse előtt az Aftenposten nevű norvég napilap megszólaltatta az akkori hősöket, többek között azt kérdezve, mit várnak a Magyarország elleni összecsapástól.

Csak pozitívan

"A legfontosabb, hogy játékosaink élvezzék a futballt, és ne legyen rajtuk semmilyen teher. A futball szórakozás. A mi csapatunkban sok olyan játékos van, akinek nem volt még része ilyen csatában, emiatt a legfontosabb, hogy mindenki élvezze a pillanatot, ne gondoljon eredményre és következményre.

és rettegsz attól, hogy gólt kapsz. Csak pozitívan szabad" - mondta Iversen, a 15 évvel ezelőtti Eb egyetlen norvég gólszerzője.

Bent Skammelsrud, a Rosenborg 11-szeres bajnok középpályása nagyon csalódott lesz, ha nem sikerül kivívni a továbbjutást.

"Ki kell használnunk a hazai pálya előnyét,

Sokan úgy vannak vele, csak gólt ne kapjanak otthon, pedig a 2-1 jobb eredmény, mint a 0-0. Most a magyarok jönnek hozzánk, bizonytalanok lesznek, ez ki kell használnunk, már a mérkőzés elejétől fogva nyomást kell rájuk gyakorolnunk. Sokkal nagyobb esélyünk van az Eb-re, mint valaha."

Kockázatvállalás türelmesen

Frode Olsen, a 2000-es Eb-válogatott tartalékkapusa szerint fel kell tenni a kérdést, mi akadályozhatja meg a csapatot abban, hogy Magyarország ellen nagy eredményt érjen el. "A válasz: semmi!" – zárta rövidre.

Thomas Myhre Forrás: AFP


A másik kapus, Thomas Myhre szerint csak a türelem lehet a célravezető.

bár egy gól nélküli döntetlen miatt sem kellene aggódnunk. Az edzői stáb nincs hozzászokva az ilyen playoff-mérkőzésekhez, nagyon vigyáznia kell, hogy ne veszítse el a türelmét. A Birmingham játékosaként az angol bajnokságban volt részem hasonlóban: az első félidő után a vendégek vezettek 1-0-ra, és a szünetben az edzőnk támadóbb futballra állította át a csapatot. Jött három gyors kontra, és máris 0-4 volt az eredmény. Az oda-visszavágós párharcok különlegesek, nyugodt és türelmes futballt kívánnak, mert csak a két meccs összesített eredménye számít."

A Liverpool és a Blackburn korábbi 76-szoros válogatott balhátvédje, Stig Inge Björnebye ott volt a norvégok összes nagy nemzetközi sikerénél: a 2000-es Eb mellett részt vett az 1994-es és az 1998-as vébén is.

"Egyértelmű, hogy mire kell figyelni:

de minden helyzetben fegyelmezetten, hiba nélkül kell futballozni. Szerintem otthon jó eredménynek egy kapott gól nélküli győzelem számítana” - mondta Björnebye.

Meg kell ragadni a pillanatot

Kjetil Rekdalt senkinek sem kell bemutatni, a Herthában is megfordult 83-szoros válogatott játékos 1996 októberében vb-selejtezőn mesterhármast szerzett ellenünk.

"Nem szeretném azt mondani, hogy ezt kellene vagy azt kellene. Egy tanácsom van csupán: teljes gázzal mindent bele!

Ha az emberek azt látják, hogy a válogatott mindent megtett a pályán, akkor mást nem is kívánhatnak. Remélem, Norvégia jön ki győztesen a párharcból."

Kjetil Rekdal (jobbra) az 1998-as vébén még a skót John Collinsszal küzdött Forrás: Origo


A 25-szörös válogatott középső védő, Dan Eggen ugyancsak tagja volt a három világversenyt megjárt válogatottnak, bár az 1994-es vébén nem lépett pályára.

"Fontos, hogy mindenki hideg fejjel gondolkodjon, és végig koncentrált maradjon. Légy józan, ne gondolj se a nemzetre, se a kockán forgó milliókra! Csak arra, hogy Norvégia milyen régóta nem volt világversenyen" – tanácsolta az utódoknak.

Roar Strand 1997-ben Budapesten szerzett gólt ellenünk.

és nem szabad az eredményre gondolni. A lényeg az, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, mert akkor jó eséllyel legyőzhetjük a magyarokat."