Figyeljük, hogy rak rendet a német futballszövetség!

2006 labdarúgó vb futball foci német szurkolók
Supporters of the German national football team gather on the Fan Mile 04 July 2006 in Berlin to watch on giant screens the broadcast of the Football World Cup semi-final match between Germany and Italy. AFP PHOTO / DDP / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Feltáró vizsgálat indul a Német Labdarúgó Szövetségben, mivel hétfőn lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach elnök annak nyomán, hogy a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottsága 6,7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek 2005-ben. Több jel is arra utal, korrupt befolyásolással nyerték el a vébét a németek.

A DFB élére átmenetileg Rainer Koch alelnök és a ligát vezető Reinhard Rauball - aki szintén DFB-alelnök - állt, előbbi kedden közölte, "Nem szorítkozunk a 6,7 millió euró kifizetésének körülményeire, hanem

Koch közölte, felkérik Franz Beckenbauert, a kilenc évvel ezelőtti vb szervezőbizottságának elnökét, hogy "intenzívebben kapcsolódjon be a vizsgálatba".

Közben a német sajtóban kedden újabb, korrupcióra utaló hír látott napvilágot. A Süddeutsche Zeitung közölte, a DFB belső vizsgálata során találtak egy szerződéstervezetet 2000-ből, amely előnyöket ígért a FIFA végrehajtó bizottság egyik tagjának.

A Császárt is elsöpörheti a botrány Forrás: AFP/David Hecker

A dokumentumon a Bild szerint Beckenbauer aláírása látható, és 2000. július 2-án keletkezett, négy nappal azelőtt, hogy a németek megkapták a rendezési jogot.

A kedvezményezett tag pedig a trinidadi Jack Warner volt,

aki 2011-ig többek között a FIFA alelnökeként dolgozott, idén szeptemberben pedig korrupció miatt örökre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Minden idők legszorosabb szavazása

A 2006-os világbajnokság rendezési jogáról döntő szavazás minden idők legszorosabb eredményével zárult, illetve meglehetősen vitatott körülmények között zajlott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben (FIFA). A 2000. július 6-án Zürichben tartott voksoláson Németország csak a harmadik körben nyert 12-11 arányban a Dél-afrikai Köztársasággal szemben.

Maga a vébé már óriási siker volt Forrás: AFP/Sebastian Willnow

Németország és Dél-Afrika mellett Marokkó és Anglia pályázott a 2006-os vb-re. A szabályok szerint a végső sikerhez a 24 tagot számláló végrehajtó bizottság abszolút többségére, azaz alapesetben 13 szavazatra volt szükség. Mivel az első körben Németország 10, a Dél-afrikai Köztársaság 6, Anglia 5, Marokkó pedig 3 voksot kapott, utóbbi kiesett, így következhetett a második forduló. Ebben Anglia mindössze két szavazatot kapott, míg a németekre és a dél-afrikaiakra egyformán 11-11 voks érkezett.

Miért tartózkodott a sorsdöntő képviselő?

A mindent eldöntő harmadik fordulóban a németek úgy nyertek 12-11-re, hogy a végrehajtó bizottság új-zélandi tagja, az azóta már elhunyt Charles Dempsey tartózkodott. Neki Ausztrália és Új-Zéland, valamint a Csendes-óceániai térség további nyolc országa képviseletében

Angliára, annak kiesése után pedig Dél-Afrikára kellett volna leadnia voksát.

Amennyiben a döntő körben "helyesen jár el", döntetlen alakult volna ki. Ez azt jelentette volna, hogy a Dél-afrikai Köztársaság nyer, mivel egyenlő végeredménynél a FIFA-elnökének, Joseph Blatternek a szavazata kettőt ért volna, ő pedig az afrikaiakat részesítette előnyben.

A döntést követően szinte azonnal napvilágot látott a hír, miszerint a végrehajtó bizottságból legalább tizen egyértelműen vesztegetési kísérletre utaló levelet kaptak a sorsdöntő vb-ülés előtt. A "feladó" állítólag abba az irányba próbálta meg befolyásolni őket - anyagi előny kilátásba helyezésével -, hogy adják voksukat a német pályázatra. Másnap kiderült, hogy ez a Titanic című szatirikus német folyóirat tréfája volt.

Olaszország nyerte a 2006-os vébét Forrás: AFP/Odd Andersen

A szavazást eldöntő Dempsey viszont úgy nyilatkozott, hogy súlyos válságon ment keresztül, mert ismeretlenek folyamatosan zaklatták és megfenyegették, hogy megölik őt és családját, ha nem Németországra szavaz.

Felforgathatták a voksolás végkimenetelét az ázsiai tagországok képviselői is. Ők ugyanis még a szavazást megelőző éjszakán is szerették volna rávenni Blattert arra, hogy a két évvel későbbi, 2002-es japán, dél-koreai közös rendezésű világbajnokságra egy ötödik ázsiai válogatott is kijuthasson pótselejtező nélkül, ám mivel Blatter e tekintetben hajthatatlannak bizonyult, ezért "bosszúból átszavaztak".

Már a németek is? Forrás: AFP/Johannes Eisele

A 2006-os vb-rendezés szavazásán a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai, zónák szerint:
Dél-Amerika (3): Julio Grondona (argentin), Ricardo Texeira, (brazil), Nicolás Leoz (paraguayi)
Észak-és Közép-Amerika (3): Jack Warner (trinidadi), David Isaac Sasso Sasso (Costa Rica-i), Chuck Blazer (amerikai)
Ázsia (4): Mong Dzsun Csung (dél-koreai), Abdullah el-Dzsabal, (szaúd-arábiai), Mohamed Bin Hamman (katari), Worawi Makudi (thaiföldi)
Afrika (4): Issa Hayatou (kameruni), Szlim Alulu (tunéziai) Ismail Bhamjee (botswanai), Amaduou Diakite (mali)
Európa (8): Lennart Johansson (svéd), Antonio Matarrese (olasz), Michel D'Hooghe (belga), Per Ravn Omdal (norvég), Senez Erzik (török), Angel Villar (spanyol), Joseph Mifsud (máltai), David Will (skót)
Óceánia (1): Charles Dempsey (új-zélandi)
Elnök (1): Joseph Blatter (svájci)