Vágólapra másolva!
Az angol Mark Clattenburg lesz a játékvezető csütörtökön Oslóban, a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezős párharc első mérkőzésén.

A 40 éves Clattenburg segítői honfitársai, Simon Beck, Jake Collin, Simon Bennett, Craig Pawson és Jonathan Moss lesznek.

Clattenburg 2000-ben, 25 évesen debütált a profi ligában játékvezetőként, és gyorsan haladt előre a ranglétrán, 2006-ban már FIFA-bíró lett. A Bajnokok Ligájában 2008 augusztusában a Fenerbahce-MTK selejtezőn mutatkozott be, 2012-ben ő vezette az angol Ligakupa döntőjét, és ő fújta a sípot a londoni olimpia döntőjében is.

Elnézett egy teljesen egyértelmű gólt

Karrierje során természetesen őt sem kerülték el a vitatott esetek, amelyek közül a legemlékezetesebb alighanem az volt, amikor 2005-ben nem adta meg a Tottenham Hotspur középpályásának, Pedro Mendesnek a gólját a Manchester United ellen. A portugál a félpályáról emelt kapura, és Roy Carroll már csak a gólvonal mögül húzta ki a labdát.

Elárulta, melyik csapatnak szurkol

Mivel Clattenburg maga is elismerte, hogy gyermekkora óta a Newcastle-nak szurkol, a szarkáknak soha nem vezetett meccset, de sokáig az Everton találkozóira sem osztották be. 2007-ben ugyanis az Everton-Liverpool derbin a hazaiaktól kiállította Tony Hibbertet, pedig először csak a sárgát mutatta fel neki, azonban miután váltott néhány szót a szabálytalanságot elszenvedő Steven Gerrarddal, mégis a piros mellett döntött. A hajrában aztán egy tizenegyesgyanús esetnél sem ítélt az Everton javára, ami miatt meglehetősen népszerütlennek számított sokáig a Goodison Parkban.

A BL legutóbbi fordulójában a Real-PSG rangadót vezette Forrás: AFP

Mint az utóbbi eset is mutatja, Clattenburg azt Angliában kifejezetten gyakori játékvezetői stílust követi, azaz rendszeresen kommunikál a focistákkal, sokszor bratyizós hangnemben. Ez persze nem mindenkinek jön be, 2009 decemberében például a Manchester City trénere, Mark Hughes panaszkodott arra, hogy Clattenburg a Bolton elleni mérkőzés közben kiszólt neki: "Hogyan tudtok egész héten együtt dolgozni Bellamyval?" A walesi csatárt ráadásul a második félidőben két sárga lap miatt ki is állította.

Kizárták a tartozásai miatt

Az angol bíró a magánélete is kifejezetten zűrösen alakult, 2008 nyarán ki is zárták a profi bírók közül, mert nem tájékoztatta a játékvezetők testületét üzleti ügyeiről, miközben az egyik cége csődbe ment, ő pedig 60 ezer fontos tartozást halmozott fel. Clattenburg fellebbezett a kizárása ellen, és 2009 februárjában vissza is vették, de azért visszamenőleg kapott egy nyolchónapos eltiltást.

A hivatalos indoklás a privát üzleti ügyei miatt büntették meg, de a bulvárlapok szerint kapcsolatba került a drogokkal és a szerencsejátékkal is. Annyi bizonyos, hogy 2008 elején valaki megrongálta 40 ezer fontos sportkocsiját, ami miatt később az egyik volt üzleti partnerét vették őrizetbe.

Rassizmussal vádolták, de megúszta

Clattenburg három évvel ezelőtt a Chelsea-MU rangadón több vitatott ítéletet is hozott, ráadásul a londoniak azzal vádolták meg, hogy rasszista hangnemben szólt oda a reklamáló John Obi Mikelnek. Az ügyben az angol szövetség és a rendőrség is vizsgálatot indított, de végül egyik sem marasztalta el a bírót, Mikel viszont hárommeccses eltiltást és 60 ezer fontos pénzbüntetést kapott.

Clattenburg vezette október 31-én a Chelsea-Liverpool bajnokit, amelyen a vendégek 3-1-re győztek, ami után hazai oldalon azt vitatták, hogy elmaradt egy kiállítás Lucas Leiva esetében, és Coutinho egyenlítőgólja a jelzett hosszabbítás letelte után esett az első félidőben.

Az oslói találkozó csütörtökön 20.45 órakor kezdődik, a visszavágót vasárnap, ugyanebben az időpontban rendezik a Groupama Arénában.