Meleg focistákat ölelgetnek a Premier League-ben

sport, foci, ILLUSTRATION FOOTBALL SOCCER BALL LEG SPORTS SHOES
Boca Juniors' forward Carlos Tevez (blue) vies for the ball with Crucero del Norte's defender Maximiliano Oliva during their Argentina First Division football match, at La Bombonera stadium, on October 4, 2015. AFP PHOTO / ALEJANDRO PAGNI
Vágólapra másolva!
Fél Anglia azt találgatja, ki lesz az a két Premier League-játékos, aki még a következő szezon kezdete előtt bevallja, hogy meleg. Míg a női csapatsportokban vagy a macsósportként elkönyvelt rögbiben simán ment a coming out, a futballban eddig csak a visszavonulásuk után álltak elő játékosok a nagy vallomással. Egy 25 évvel ezelőtti esetnek öngyilkosság lett a vége.

„Egy rakás buzi viszont játszik a német válogatottban. A csapat új, technikásabb stílusa is nekik tudható be. A válogatott nem jutott be a vb-döntőbe, és ehhez annak is köze van, hogy a korábbi agresszív stílus helyett túlságosan elpuhultak a játékosok.”

Az első idézet három évvel ezelőtti, és az olasz futball fenegyerekétől, Antonio Cassanótól származik. A második 2010-es, a vb-ezüst-, illetve bronzérmes Michael Ballack ügynöke, Michael Becker mondta. Mindkettő jellemző arra, hogyan beszélnek a futballban a homoszexualitásról.

Mindenkinek van egy tippje

2015 végén pedig fél Anglia azt találgatja, ki lehet az a két Premier League-játékos, aki arra készül, hogy a nyilvánosság előtt is felvállalja a másságát. Vajon a liverpooli Nathaniel Clyne, a Leicesterben a gólokat hétről hétre termelő Jamie Vardy vagy az Arsenal szélsője, Alex Oxlade-Chamberlain az? Netán valaki egészen más – hiszen egyelőre csak annyit tudni az illetőről, hogy a PL-ben játszik, és volt már válogatott.

Nathaniel Clyne a Bournemouth elleni Ligakupa-meccsen Forrás: AFP/Paul Ellis


Mások ugyanakkor azon értetlenkednek: hogyan lehetséges, hogy 2015-ben még mindig címlapsztori, ha valaki felvállalja, hogy a saját neméhez vonzódik. „A francot sem érdekli, ha egy játékos meleg, ha egyszer a hétvégén elvégzi a munkáját a pályán” – írta az egyik szurkoló a Twitteren.

Fashanu megpróbálta

A coming outról szóló hír azért keltett komoly feltűnést Angliában, mert aktív élvonalbeli futballista eddig még nem tett ilyen bejelentést. 1990-ben a korábban a Norwichban és a Nottingham Forestben is profiskodó Justin Fashanu – az első fekete futballista Angliában, akiért legalább egymillió fontot fizettek – a Sun nevű bulvárlapnak elárulta, hogy homoszexuális, de ő akkor már messze volt az angol első osztálytól.

A nigériai apától és guyanai anyától származó Fashanu

már a Nottinghamnél bajba került, amikor elterjedt róla, hogy melegbárokba jár.

A Forest legendás edzője, Brian Clough ezt nem nézte jó szemmel, ezért Fashanunak mennie kellett. Az addig ígéretesen felfelé ívelő pályafutása megtört, ráadásul 1983-ban egy súlyos térdsérülést is elszenvedett.

Nagy neveket is bedobott

Így aztán kapóra jött neki, amikor a Sun öt számjegyű ajánlattal kereste meg, hogy álljon elő a történetével. A bejelentés erejét fokozta, hogy a cikkben szerepelt néhány híres közéleti személyiség, köztük politikus és szappanopera-szereplő neve is, mint akikkel Fashanunak szexuális kapcsolata volt.

Ezekről az információkról azonban később kiderült, hogy csak a lap találta ki őket.

A bejelentés után Fashanu csak alsóbb osztályú csapatokban játszott. Azt mondta, a játékostársak általában elfogadták őt, csak néha sütöttek el egy-egy viccet a kárára – a lelátóról viszont rendszeresen zaklatták homofób bekiabálásokkal.

Öngyilkosságba menekült

Visszavonulása után, 1998-ban a Maryland Mania nevű csapatot edzette az Egyesült Államokban, amikor egy 17 éves fiú szexuális zaklatással vádolta meg. Maryland államban akkoriban illegális volt a homoszexuális aktus, és bár Fashanu mindent tagadott, attól tartott, hogy a bíróságon nem győzhet, ezért Angliába távozott. A történet két hónappal később tragikus véget ért, Fashanu egy elhagyatott garázsban felakasztotta magát.

37 éves volt.

Öccse, John szintén élvonalbeli futballista volt, legsikeresebb időszakát a többek között Vinne Jones nevével fémjelzett Wimbledonnál töltötte. Az Őrült Banda becenévre hallgató brigád 1988-ban FA-kupát nyert a korszak sztárcsapata, a Liverpool ellen. John 2012-ben azt állította, bátyja valójában nem volt homoszexuális, csak feltűnési viszketegségben szenvedett, pontosabban azért találta ki a sztorit, hogy pénzt csináljon belőle.

John Fashanu egy 1997-es képen Forrás: AFP/Johnny Eggitt


„Ha a testvéred azt mondja, »figyeljetek, meleg vagyok«, akkor az ember azt válaszolja, rendben, semmi gond, és az élet megy tovább. De ha valaki bejelenti, hogy ő igazából űrhajós, miközben nem az, az elég nagy hülyeség” – nyilatkozta John Fashanu három éve. Amikor megjelent a két PL-játékos coming outjáról szóló hír, Fashanu ismét megszólalt a témában, és bevallotta, annak idején a testvérének 75 ezer fontot adott, hogy rábírja, ne álljon elő a sztorival.

„Könyörögtem, fenyegetőztem, mindent elkövettem, hogy megakadályozzam. Azért adtam neki a pénzt, mert nem akartam, hogy az egész család kellemetlen helyzetbe kerüljön miatta.

Az viszont egy másik világ volt, sokkal prűdebb és konzervatívabb, és a homoszexualitástól valósággal irtóztak az emberek. Nekem és a családomnak olyan volt a bejelentése, mint Hirosimának az atombomba, teljesen kikészített minket” – magyarázta John Fashanu, aki továbbra is tartja, hogy bátyja nem volt meleg, de azt elismerte, hogy rossz döntés volt a homokba dugni a fejét, amikor a téma előkerült.

A visszavonulás után könnyebb

Az utóbbi években többen is megtörték a csendet, az 52-szeres német válogatott középpályás, Thomas Hitzlsperger – aki két angol csapatban is játszott – fél évvel a visszavonulása után, 2014 januárjában állt ki a nyilvánosság elé. Majdnem egy évvel előzte meg őt az amerikai válogatott Robbie Rogers. Ő elhagyta a Leeds Unitedet, majd úgy döntött, visszavonul, és csak ezután jött elő a vallomással.

Thomas Hitzlsperger a West Ham United mezében Forrás: AFP/Ben Stansall


Rogers azt mondta, a döntésében az is közrejátszott, hogy el akarta kerülni az állandó stresszt, azt, hogy folyton kérdezgessék tőle, milyen érzés férfiakkal zuhanyozni. Később aztán visszatért, sőt bajnok lett a Los Angeles Galaxyvel, és elárulta, a visszatérés gondolata akkor fogant meg a fejében, amikor előadást tartott 500 fiatalnak egy melegeket és leszbikusokat támogató rendezvényen.

„Nagyon gyávának éreztem magam, amikor láttam, hogy ott vannak ezek a fiatalok, akik kiállnak magukért, és megváltoztatják a világot,

– mondta a USA Today Sportsnak arról, hogy miért tért vissza a pályára.

A rögbiseknél simábban megy

A rögbi igazi macsó sport, a férfiasságukkal tüntető játékosok a kőkemény ütközésekkel a saját határaikat feszegetik, ebben a közegben mégsem okozott gondot, hogy valaki kiálljon ország-világ elé, és felfedje, hogy meleg. Sam Stanley öt éve él együtt párjával, Lawrence-szel, és mostanra jutott el oda, hogy mindenki előtt felvállalja a kapcsolatukat.

Segíthet a közösségi média?

Abban, hogy kedvező legyen a fogadtatás, igen. A rögbis Stanley például több olyan fényképet is kiposztolt az Instagram-oldalára, amelyen a párjával szerepel, mielőtt bevallotta, hogy meleg, Így sikerült a bejelentés drámaiságát tompítani. El tudjuk képzelni, hogy egy ismert focista a Twitter-oldalán tudatja a nagyvilággal, hogy meleg, és nem az a reakció, hogy özönlenek a poszt alá a támogató, bátorító, elismerő üzenetek? – teszi fel a kérdést bátorítólag Dan Tickner a Guardian internetes oldalán megjelent írásában.

Ne legyen kétségünk: ha egy Arsenal-, MU- vagy Chelsea-játékosról kiderül, hogy a saját neméhez vonzódik, az napokig, sőt hetekig téma lesz az újságokban és a stadionokban. De aztán hamarosan jön más, ami érdekesebb, és onnantól megint lehet arról beszélni, hogy hülye volt-e a bíró, és kit kellene megvenni vagy elzavarni az átigazolási időszakban.

A 23 éves angol rögbis azt mondta, sokszor nehézséget okozott neki, hogy amikor épp hullámvölgyben volt a kapcsolata, sem a családjával, sem a barátaival nem tudta megosztani a problémáit. Pár évvel ezelőtt pedig annyira kilátástalannak érezte a helyzetét, hogy

egy hídon állva az öngyilkosság is átfutott a fején,

mert úgy érezte, ha az emberek megtudják az igazat róla, akkor már nem lehet az a játékos, aki addig volt.

Stanley előtt Gareth Thomas taposta ki az utat, a walesi rögbis 2009-ben vallotta be, hogy homoszexuális. „Annak, hogy mit csinálok a zárt ajtó mögött, semmi köze ahhoz, hogy mit értem el rögbisként. Nem szeretném, ha úgy emlegetnének, a meleg rögbis. Rögbijátékos vagyok, de mindenekelőtt férfi” – mondta akkor a Daily Mailnek. Stanley után egy másik angol, Keegan Hirst volt a következő meleg rögbis, aki előbújt.

Gareth Thomas Németországban, a vállaltan meleg Berlin Bruisers rögbicsapat pályáján Forrás: AFP/Clemens Bilan


A futball úriemberek sportja, amit huligánok játszanak, a rögbi huligánok sportja, amit úriemberek játszanak – tartja a mondás. A jelenleg csapat nélküli korábbi Premier League-játékos, Jermaine Jenas egyszer elmagyarázta, szerinte miért lehet elfogadóbb a rögbi világa a homoszexualitás kérdésében, mint a futballé.

„A rögbi közönsége némileg eltér a futballétól. A legtöbb focista azért nem mer előállni az igazsággal, mert attól fél, hogy az ellenfél szurkolói folyamatosan gyalázni fogják. A futballban még mindig előfordul, hogy a két szurkolótábor vademberei azért találkoznak a meccs előtt, hogy verekedjenek. Ezek után nem túl nagy merészség azt gondolni, hogy ugyanezek az emberek a stadionban sem fognák vissza magukat, és ha megtudnák, hogy az egyik játékos meleg, felcsendülnének a homofób dalok.

akik a pályán azt mondják a másiknak, hogy ez a coming out nagyon bátor cselekedet volt. A futball kegyetlen üzlet, ahol mindenki próbálja a másik gyenge pontját megtalálni, és utána arra rájátszani, úgyhogy ezzel egy meleg futballistának is meg kell birkóznia” – mondta Jenas.

Jermaine Jenas két és fél éve, a QPR mezében. Róla csak azok pletykálták, akik nem ismerték Forrás: AFP/Ben Stansall


Ő egyébként azért szólalt meg az ügyben, mert egy időben róla is pletykálták, hogy a férfiakat szereti. Amikor azonban nekiszegezték a kérdést, igaz-e a szóbeszéd, Jenas azt felelte, a felesége nem fog örülni a vallomásának, de amikor 20 évesen a Newcastle-hoz került, az egyedülálló playboyok életet élte, azaz kihasználta az ismertségét a nőknél. „Newcastle-ban biztos azért nem került elő ez a pletyka, mert ott tudták, hogy milyen is voltam” – tette hozzá.

Fogadni is lehet rá, hogy ki lesz az

A témát övező érdeklődést nemcsak a média használta ki, hanem például az egyik internetes sportfogadó oldal, amelynél tippelni lehet, ki lehet az a bizonyos válogatott játékos. A listán ott van Wayne Rooney (Manchester United), John Terry (Chelsea), Harry Kane (Tottenham), Joe Hart (Manchester City) és még sokan mások,

a legkevesebbet Clyne-nal lehet nyerni, az ő bejelentésére csupán nyolcszoros pénzt fizetnek.

Az oldalt sokan támadták, hogy nem elegáns egy ilyen kényes témára fogadást kiírni, de Ashley Faull, a cég alapítója azt mondta, ők nem akartak senkit sem bántani. „Szégyen, hogy a futballkultúra ennyire megnehezíti, hogy valaki felvállalja a másságát. Ez a téma most közszájon forog, nagyon sokan tippelgetnek, hogy kik készülnek coming outra, és mivel más sportfogadó oldal nem írt ki fogadást ezzel kapcsolatban, mi megadtuk az esélyt az embereknek, hogy a megérzésükkel pénzt nyerjenek” – mondta Faull.

Bezzeg a nők nem teketóriáztak

Míg a férfi csapatsportokban a mai napig tabunak számít a téma, a nők kevésbé félnek előbújni. A dán kézilabda egyik ellentmondásos legendája, Anja Andersen például nyíltan felvállalta, hogy a partnereit – Camilla Andersen, Mette Melgaard, Michaela Erler – is a női kézilabdázók között találta meg.

Az olimpiai bronzérmes norvég Mia Hundvin szintén együtt volt Camilla Andersennel, bár szakításuk után egy férfi snowboardos, Terje Haakonsen oldalán talált rá a boldogság, két gyerekük is született. Említhetjük az egyszeres olimpiai és háromszoros Európa-bajnok Gro Hammersenget, aki 2010 óta alkot egy párt válogatottbeli társával, Anja Edinnel. 2012-ben fiuk született, majd egy évvel később összeházasodtak.

Abby Wambach (jobbra) a párjával Forrás: AFP/Getty/Alberto E. Rodriguez


De hogy a futballból is mondjuk példát, a visszavonulását a napokban bejelentő, kétszeres olimpiai és egyszeres világbajnok amerikai csatár, Abby Wambach 2013 őszén Hawaii szigetén házasodott össze Sarah Huffmannal, aki csapattársa volt a válogatottnál. Wambach egyébként a futballtörténelem legeredményesebb játékosa, miután a nemzeti csapatban 252 meccsen 184 gólt termelt.