Gera: Ez a párharc az EL-döntőnél is fontosabb

gera zoltán magyar fociválogatott
Hungary's national team midfielder Zoltan Gera listens to their nathional anthem prior to the UEFA 2016 European Championship qualifying round Group F football match Hungary vs Faroe Islands at the Groupama Arena in Budapest on October 8, 2015. AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Bernd Storck szövetségi kapitány a válogatott játékosainak fizikai állapotára kívácsi a norvégok elleni pótselejtező előtt, ezért kedden tesztekre küldi őket. Gera Zoltán azt mondta, a norvégok elleni két meccs lesz a legfontosabb egész pályafutása során.

Kedden erőnléti felmérőn vesznek részt a magyar fociválogatott játékosai, mert Bernd Storck szövetségi kapitány "feketén-fehéren akarja látni" a játékosok állapotát.

– mondta a telki edzőközpontban tartott hétfői sajtótájékoztatón Storck.

A német szakember vasárnap kezdte meg a Magyarországon játszókkal a felkészülést a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharcra. Az első meccset jövő csütörtökön Oslóban rendezik, a visszavágót három nappal később a Groupama Arénában.

Nincsenek adatok

Storck az Origónak a selejtezőcsoport küzdelmeinek lezárulta után adott interjújában éppen arra panaszkodott, hogy a magyar kluboknál játszó válogatottak többségének fizikai állapotáról egyszerűen nincsenek naprakész adatok. Akkor azt is mondta, hogy a felkészülés során nem teheti ki őket "megterhelő teszteknek".

Bernd Storck (j) és Andreas Möller edző. Mégis lesz teszt, ha megterhelő is Forrás: MTI/Illyés Tibor


Most azt mondta, az egyik legfontosabb tényező a két mérkőzés közötti regeneráció lesz, éppen ezért a nemzeti csapat nem is utazik haza rögtön a jövő hét csütörtöki mérkőzés után Oslóból. Storck azt is mondta, hogy

a fejében nagyjából már megvan a csapat.

A 85-szörös válogatott Gera Zoltán saját bevallása szerint pályafutása legfontosabb két mérkőzésére készül. A 36 éves focista megjegyezte, karrierje végéhez közeledve tisztában van azzal, hogy nem lesz még egyszer ekkora esélye részt venni egy Európa-bajnokságon.

Ő az eddigi utolsó magyar gólszerző a norvégok ellen: 2006. szeptember 2-án büntetőből lőtt gólt a Megyeri úton 4-1-re elveszített Eb-selejtezőn.

Mindenki foglalkozzon magával

Gera játszott már nagy jelentőségű nemzetközi mérkőzést, 2010-ben a Fulham színeiben Európa Liga-döntőn szerepelt az Atlético Madrid ellen (1-2). A Fradi középpályása megjegyezte, egy ilyen mérkőzés előtt azt tanácsolná csapattársainak, hogy függetlenítsék magukat a külvilágtól, kerüljék az újságokat és a szakírók véleményét, mert jobb, ha ilyenkor egy futballista magával foglalkozik.

Kilenc év után ismét lőhetne egyet a norvégoknak. Vagy többet Forrás: AFP/Ferenc Isza


"Jobb, ha az ember nem húzza fel magát, ezért én is szándékosan, ha mondjuk híreket nézek, akkor is csak a közéleti dolgokkal foglalkozom. 36 éves vagyok, tudom, mit csinálok rosszul vagy jól, és hogy miben kell fejlődnöm, nekem ez pont elég" – mondta Gera.