Vágólapra másolva!
Csak szenvedésre számít Megyeri Balázsék ellen a Barcelona, amely tavaly is csak szerencsével úszta meg a Getafe ellen. A magyar válogatott játékos Madridban mesélt az Origónak arról, hogyan készülnek Neymarék ellen, és kapusként milyen új helyzetekkel szembesül az Olimpiakoszhoz képest.

"Mi mindannyian barátok vagyunk, összetartozunk, ezért ilyen derűs a légkör" – mondja a Getafe edzésén a lelátón ülő idős úr, Adalberto, saját bevallása szerint a kiscsapat törzsszurkolója. Megyeri Balázs csapata szombat este fogadja a Barcelonát.

"A szomszédban lakom, kint vagyok minden edzésen, minden meccsen. Az unokám is itt játszik, remélem, még megélem, hogy eljusson a nagycsapatba. Balázs? Figyelem, nyugodt vagyok. Ha lehetőséget kap, bizonyítani fog. Tudja, honnan tudom? Ahogy nézi a labdát, csillog a tekintete. Az az ő zsákmánya.

– mondja Megyeriről Adalberto.

A Getafe CF Madrid negyedik számú csapata, a viszonyítás kedvéért azt is mondhatjuk, hogy a Getafe

tulajdonképpen a gazdag rokon BVSC-je.

A klub Madrid déli részén fekszik, a zöldövezetben, és ahogy Megyeri Balázs mondja, "itt tényleg csak a helyiek, rokonok és barátok járnak ki a meccsekre". A hazai nézőszám ennek megfelelően 6000 fő körül mozog a Coliseum Alfonso Pérezben. A csapat csütörtök délelőtt tartotta utolsó nyilvános edzését a hétvégi bajnoki előtt, többek között az Origo tudósítója szeme láttára.

A várost és a csapatot is az elnök építette

A belvárosból bő egyórás metrózással érjük el a Los Espartales megállót, innen már csak egy rövid séta a stadion és a mellette található edzőközpont. Modern környék, a szinte még ropogós zöldövezeti városrész az elmúlt két évtizedben épült ki, és ma is rohamosan fejlődik – jelentős részben a Getafe elnök-tulajdonosának, Ángel Torresnek köszönhetően. Egyébként ezen a környéken, csak a belvároshoz kissé közelebb élnek az Atlético és a Real Madrid sztárjai is.

A Helen Keller utca a metrótól nyílegyenesen visz a stadionhoz Forrás: Origo

Tízkor érkezünk meg az edzőközpontba, egy játékos éppen csikorgó fékekkel áll meg a parkolóban, és rohan befelé, hogy elkerülje a büntetést. Aki késik, annak ugyanis automatikusan jár. Ahogy a nyáron szerződtetett magyar válogatott kapus fogalmaz, inkább íratlan szabályokat kell betartaniuk, de "késés és telefonálás biztosan nem jöhet szóba".

Ne szép legyen, hanem hasznos

Az edzőközpont 8-10 füves és műfüves pályából áll, itt tréningezik az utánpótlás is – a fiatalok közül sokan kijárnak a nagyok edzésére is. A megjelenésre nemigen adnak, csak a funkció a lényeg: a pályák minősége jó, a környezet viszont a Rákosrendező vasútállomást idézi.

A Getafe edzőközpontjának látképe Forrás: Origo

Spanyolországban nagyon komoly ereje és jelenléte van a sajtónak, most is jó néhány stáb forgat a lelátón a Canal Plus-től a beIN SPORTS-ig, pedig ez "csak" a Getafe.

A játékosok csoportokban szállingóznak ki az edző segítői által bójákkal, kapukkal már előkészített pályára. A hangulat teljesen fesztelen, ugyanolyan családias, mint a környék. "Athénban, az Olimpiakosznál egészen más volt, a keretben ment a klikkesedés,

nagyjából kéthetente az egész csapat együtt vacsorázik, és ezeket az összejöveteleket magunknak szervezzük" – mesélte a csapatról Megyeri.

Megyeri jól kijön az edzőjével Forrás: Origo

Mielőtt kijöttek a pályára a játékosok, az edzőközpontban is fontos dolgok történtek.

Öt kérdéssel indul a nap

"Amikor megérkezünk, mindenki aláír egy papírt. Ez az érkezés idejével együtt igazolja, hogy megjelent. Én szinte mindig elsőként érek ide, fél tíz körül. Kezdésnek megmérik a súlyunkat, majd ki kell tölteni egy öt kérdésből álló kérdéssort. Hogy aludtál, van-e bármilyen panaszod, fáradtnak érzed-e magad, és hogy odafigyeltél-e a megfelelő hidratációra és az étkezésre az elmúlt 24 órában.

A pontos menetrendedet egy táblagépről tudhatod meg, és innen értesülsz arról is, hogy a konditeremben mi a feladatod. Én edzés előtt szeretem letudni az erősítést, de ez a játékosokra van bízva. Ha valaki inkább edzés után kondizna, azt is lehet."

Csak az edzőközpont tűnik szegényesnek, a játékosparkoló semmiképp Forrás: Origo

Maga az edzés gyors eligazítással kezdődik, majd a játékosok kisebb csoportokra oszlanak, és elindul a cicázás, vagyis a rondó, ami szinte nemzeti sport Spanyolországban.

Hazai pályán szinte minden csapat arra törekszik, hogy labdatartással uralja a meccset. Mi is" – magyarázza a magyar kapus.

Megyeriék külön dolgoznak a kapusedző, Emilio López vezetésével. A jelenlegi első számú kapus, Vicente Guaita és Megyeri mellett a tartalékcsapat kapusai felváltva kerülnek fel az első csapat edzésére, így mindig hárman gyakorolnak.

Megyeriék eligazítása. A háttérben már megy a cicázás Forrás: Origo

A hét elején másfél-kétórás, kemény edzések vannak, két nappal a Barca elleni szombati bajnoki előtt csütörtökön már a taktikai elemeken és a ráhangolódáson van a hangsúly. De még így is szinte minden gyakorlatban sulykolják a pontosságot.

A kapustrió szemmel láthatóan jól megérti egymást, megy a duma, egy-egy bravúrnál megdicsérik egymást, jár a pacsi. Emilio López is beszáll. "Az Olimpiakosznál sokkal inkább egy autokratikus, apa-fiú kapcsolat volt az edző és közöttünk. Emilio részben haver is, aki persze ugyanúgy megköveteli a munkát.

– mondja erről Megyeri.

A kapusoknál is cél a pontosság. A gyakorlatok nem érnek véget a hárítással, mindig játékba is hozzák a labdát az előre meghatározott módon.

Megyeri húz le egy beadást, majd célba veszi a mintegy 40 méterre lévő kaput. Ezt a gyakorlatot ő nyerte Forrás: Origo

Eközben a mezőnyjátékosok a támadásépítést gyakorolják, a végső cél mindig az, hogy akár gyors háromszögeléssel, akár egy váratlan keresztlabdával a széleken kerüljenek a képzeletbeli Barca-védelem mögé. Az innen középre tett labdákra két-három ember érkezik, ezzel is nehezítve a kapusok dolgát. A szép védéseknél itt is elhangzik egy-egy bravó, a ziccert csúnyán elrontó csatárokat viszont törvénytelenül kiröhögik a társak.

Háromszögelés után keresztlabda a védők mögé Forrás: Origo

Egy óra gyakorlás után jön az egymás közötti játék, majd a nyújtás, és a játékosok már végeztek is, a kapusok viszont maradnak: a pontos indításokat gyakorolják állított labdából, egymás közti fogadással nehezítve.

A kapusok csütörtöki edzésfeladatai

1. Kapura lövés és védés
2. Hazaadás átvétele, pontos indítás szimulálása a vonal mellé
3. Kézből dobott/rúgott labdák védése, 2-3 hárítás után gyors, pontos kirúgás
4. Beadások lehúzása, hosszú indítás kézből rúgott labdával
5. Kapura rúgás a kezdőkörből, pontozásos játék

Pontrendszer: felső léc eltalálása 3 pont, pattanás nélküli gól 2 pont, kapufáról vagy egy pattanással elért gól 1 pont, kaput nem találó lövés -1 pont Forrás: Origo

Emilio López is versenybe száll a fiatalokkal. Kívülről úgy tűnik, mindent bevet, valahogy mindig a maga javára téved a számolással. Ha hibázik, vaskos kifejezések repkednek a szájából, miközben teátrálisan gesztikulál. Kikap a tanítványoktól, amitől gyors lefolyású dührohamot kap, az eget hívja tanúnak, átkozza a szelet, a pályát, még talán Megyeriéket is, de persze vicc az egész.

Megyeri Balázs felemás napot zár.

"Az első számot simán nyertem a kirúgásoknál, de itt a végén buktam egy reggelit, ez volt a tét. Ettől függetlenül nagyon élvezem az ilyen apró kihívásokat, már a Fradiban is mindig fogadtunk Holczer Ádámmal, ezzel húztuk egymás teljesítményét" – meséli nevetve a magyar kapus, és az edzés végén pontról pontra elmeséli a Barcelona elleni felkészülés menetét.

Emilio López még mindig méltatlankodik, de a tanítványok csak nevetnek rajta Forrás: Origo

"Szombaton Sevillában játszottunk – egyébként az ő szurkolótáboruk volt eddig a legkomolyabb, amellyel Spanyolországban találkoztam –, ott is aludtunk, és csak vasárnap jöttünk vissza a szuperexpresszel. A hétfői napot megkaptuk szabadnak, ez a regenerációról szól, aki akarja, használhatja az edzőközpontot, például a jégfürdőt. A Sevilla elleni nagy vereséggel nem foglalkoztunk sokat, hétfőtől már csak az előttünk álló meccs számít. A kedd-szerda mindig kemény, kétórás intenzív edzés, emellett videózunk, elemezzük az ellenfelet. Csütörtökön lazítunk, pénteken pedig már zárt kapuk mögött, a stadionban készülünk" – sorolta a kapus.

A csütörtöki edzés tényleg nagyon laza volt, a legdinamikusabb megindulásokat aznap Pepe, Megyeri Balázs francia buldogja produkálta (a kapus mindennapjait bemutató képriportunkat később olvashatják az Origón) Forrás: Origo

Megyeri elmondása szerint a csapat támadójátékán, stílusán a legerősebb csapatok ellen sem változtatnak – hazai pályán legalábbis. A kulcs mindig a védekezés finomságain van: hol húzzák meg a leshatárt, mi a teendő a rögzített játékhelyzetekben, és külön készülnek az ellenfél erényeire is.

Egy focista rangját az ellenfelei adják

"Mivel a Barca nagyon kemény nyomás alatt tartja a pálya közepét, igyekszünk majd a szélekre kivinni a játékot. Az edzőnk, Fran Escribá szereti, ha megtartjuk a labdát, és nem vagdossuk el hátulról, bár azért nem olyan fanatikus, mint a Rayo Vallecanónál dolgozó Francisco Jémez, aki egyszerűen megtiltja a védőinek, hogy átrúgják a félpályát.

Bárki véd majd, sokszor kell használnia a lábát, hiszen a kapust is bevonják a védők az összjátékba a letámadó Barca ellen. Hál' istennek, ezt megszoktam Görögországban, ahol – mivel a csapat általában uralta a meccseket – sokkal többet értem lábbal a labdához, mint kézzel. A lábamat itt is sokszor használom, de egészen más okból" – magyarázta Megyeri.

Állítja, hogy minden a megszokott kerékvágásban zajlik a Barcelona elleni felkészülés alatt is. "Az, hogy egy sztárcsapatot fogadunk, semmit nem változtat a felkészülésünkön, külön meccsprémium sem járna a győzelemért, nincs is ilyen jellegű motiválás a csapatnál. Mindenki a fix fizetését kapja, nincs mozgóbér" – árulja el Megyeri.

Nem pénzben, hanem az ellenfelek súlyában méri a sikert.

A kapus szerint azonban egy dolog mégis más lesz a szombati meccsen, mint máskor.

Megyerinek az edzés végén is volt ereje mosolyogni Forrás: Origo


"Az Olimpiakosznál, valljuk be, azért inkább nekünk fújtak a bírók. Hát itt éppen fordítva van, ezt meg kellett szoknom, a nagyokat tolják ellenünk. De ahogy Görögországban nekünk volt kellemetlen kimozdulni az ország legmodernebb stadionjából, a fanatikus szurkolóink közül, úgy itt hozzánk jönnek szájhúzogatva a nagyok."

A Getafe egyet jelent a szenvedéssel

Igaz, ami igaz: a Getafe az utolsó három hazai meccsét imponáló, 8-0-s összesített gólkülönbséggel nyerte a Málaga, a Levante és a Las Palmas ellen, és ezt támasztják alá a Barcelona edzője, Luis Enrique meccs előtti szavai is.

"Fran Escribá csapatai ellen mindig nehéz: jól összerakott védelem, minőségi támadómunka. Ha a Getaféra gondolok, rögtön a szenvedés jut eszembe, itt kemény dolog pályára lépni. Tavaly is csak 0-0-t tudtunk elérni, és az utolsó percekben még nekünk volt szerencsénk" – mondta a Barcelona edzője a meccs előtti sajtótájékoztatón, amivel diszkréten arra utalt, hogy a meccs utolsó percében egy ziccerrel kecsegtető Getafe-kontránál a játékvezető lefújta a mérkőzést.

Fran Escribá a legerősebb Barcelonával szeretett volna szembenézni Forrás: Origo

Ezúttal ráadásul a Barcelonának nélkülöznie kell a sérült Messit, de Megyeriék edzője ennek nem örül. "Messi pótolhatatlan játékos, én mégsem örülök, hogy nem léphet pályára ellenünk. Soha egy játékosnak sem kívántam sérülést, most is szívesen szembenéznénk vele. Sajnálom, hogy így alakult, mielőbbi jobbulást kívánok neki. Ugyanakkor pontosan tudom, Neymar és Suárez is épp elég gondot okoz majd nekünk. Ettől függetlenül nincs megalkuvás, megpróbáljuk a saját fegyvereinkkel térdre kényszeríteni a Barcát, bár már a döntetlen is nagyszerű eredmény lenne" – értékelte a helyzetet Escribá.

"A meccs napján már csak magunkkal foglalkozunk, az ellenfél játékát még a hét elején elemzik számunkra videón. A hazai bajnokik előtt nincs összetartás, délelőtt találkozunk a hotelben, elhangzanak az utolsó instrukciók, és Fran kihirdeti a kezdőcsapatot" – zárta a felkészülésük bemutatását Megyeri.

A Barcelona ellen várhatóan megtelik majd az aréna Forrás: Origo

Válogatott kapusunk spanyol bajnoki bemutatkozása egyelőre várat magára, de nagynénje, a Londonban sporttudományokat és pszichológiát tanuló Megyeri Veronika szerint jól tudja kezelni a helyzetet.

A felszín alatt izzik a tűz

"Balázs türelmesen kezeli a helyzetet, és minden elkövet, hogy folyamatosan fejlődjön. A felszín alatt azonban ég benne a tűz, ami erőt és motivációt ad neki a mindennapokban, ráadásul ő az a típus, aki erőt tud meríteni a nehéz helyzetekből" – mondta az Origónak Megyeri Veronika.

A Getafe szombaton 20.30-kor lép pályára hazai pályán a Barcelona ellen, a mérkőzésről helyszíni beszámolót olvashat majd az Origón.