Mesterlövészek felügyelik az albán-szerb Eb-selejtezőt

Stefan Mitrovic, Szerbia-Albánia, foci, botrány, drón
SERBIA, BELGRADE : Serbia's Stefan Mitrovic grabs a flag with Albanian national symbols flown by a remotely operated drone during the Euro 2016 group I football match between Serbia and Albania in Belgrade on October 14, 2014. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel készülnek az albán hatóságok a jövő csütörtöki, Szerbia ellen sorra kerülő labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre, számolt be a Koha Ditore című koszovói napilap.

A hatóságok a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az október 8-i, Elbasanban sorra kerülő meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt.

Az október 14-én rendezett mérkőzés a 41. percben félbeszakadt, miután valaki egy quadrokopterrel (négyrotoros távirányítható kis helikopterrel) Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, és a szurkolók is csatlakoztak hozzájuk. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a meccset. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A drón, amely tavaly októberben botrányt okozott Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nagy-Albánia eszméje azért sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelenti. A szerbek azonban nem ismerik el a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem, mert az szerintük Szerbia tartománya.

Tilos a Nagy-Albánia póló

Az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból.

Azt is megtiltották például, hogy a szurkolók Nagy-Albániát ábrázoló pólót viseljenek.

A lap szerint a szigorú intézkedések elsősorban annak tudhatók be, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség közölte: minden felelősség a szervezőt terheli, és Albánia semmiféle toleranciát ne tanúsítson a bajkeverők iránt.

A Koha Ditore értesülései szerint az elbasani stadion környékét öt mesterlövész és egy helikopter is figyeli majd. Az Elbasan Aréna lelátóin 12 800-an férnek el, így fokozott rendőri felügyeletre lehet számítani.

Albánia először lehet Eb-résztvevő

A tavaly októberi mérkőzést 0-0-s állásnál szakították félbe. A meccsért először Szerbiának ítéltek meg három pontot, majd júliusban a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Albániának ítélte meg a pontokat, mert a mérkőzést a rossz szerb szervezés és a fizikai fenyegetettség miatt nem folytatták a játékosok.

Albánia számára a jövő csütörtöki lehet a futballtörténelem legfontosabb meccse, hiszen ha győz, először juthat ki Eb-re.

Az I csoport állása:

1. Portugália 6 5 0 1 8-4 15
2. Dánia 7 3 3 1 8-4 12
3. Albánia 6 3 2 1 7-3 11
4. Örményország 7 0 2 5 5-11 2
5. Szerbia * 6 1 1 4 5-11 1

* A szerbektől három pont levonva.

A hátralévő mérkőzések:
október 8.:
Albánia - Szerbia
Portugália - Dánia

október 11.
Örményország - Albánia
Szerbia - Portugália