Ahogy a nyakamba ugrottak, azt sosem felejtem el

Liverpool Thailand Tour Premier League All Stars Rajamangala STADIUM July 14 July 13 2015 bangkok thailand liverpool tour ASIA Samut Prakan True Thai Premier League All Stars FRIENDLY MATCH rajamangala stadium training session TRAINING action warm up Deja
Adam Bogdan of Liverpool during a training session at Rajamangala stadium in Bangkok, Thailand on July 13, 2015. Liverpool will play an international freindly match against True Thai Premier League All Stars at Rajamangala stadium on July 14. (Photo by Wasawat Lukharang/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Bogdán Ádámnak nem az általa kivédett három tizenegyes jutott eszébe először a hétközi Ligakupa-meccsről, hanem az, hogy sajnálja, hogy nem úszta meg kapott gól nélkül a meccset. Annak viszont örül, hogy ilyen jól összekapta magát, és biztos benne, hogy örök élmény marad a Carlisle elleni továbbjutás. Azt is elmondta, mi járt a fejében a meccs alatt, és hogyan készült a büntetőpárbajra.
  • Bogdán Ádám a nyáron lett a legnevesebb csapatnál játszó magyar focista
  • A Liverpoolnál egyelőre csak második számú kapus
  • A héten sokat tett azért, hogy valamikor előrébb léphessen
  • Reméli, hogy a Ligakupa az ő sorozata lesz

Első tétmeccseden a Liverpoolban három tizenegyest védtél, és ezzel jutott tovább a csapat a Carlisle United ellen. Lehetett volna ennél jobb a debütálásod?

Az lett volna az ideális, ha nem kapok gólt. Ez volt a terv, de úgy látszik, a sors úgy akarta, hogy ha már gólt kaptam, akkor a végén visszaadja azzal, hogy jól sikerül a büntetőpárbaj. Nem volt védhetetlen lövés, amiből a Carlisle gólt szerzett, de összességében azt mondhatom, a végén jól jöttem ki a meccsből.

Voltak, akik hibáztattak a gólért. Rágódtál a meccs közben azon, hogy megfoghattad volna?

Ziccerben volt az ellenfél, és nem volt könnyű lövés, de azt sem lehet mondani rá, hogy védhetetlen lett volna. Szerettem volna kapott gól nélkül lehozni a meccset, és nem örültem neki, hogy nem sikerült, de az jó érzés, hogy a gól után sikerült összekapnom magam, és úgy tudtam rá reagálni nyolcvan perccel később, hogy kivédtem három büntetőt.

Ginger Buffon koncentrál Forrás: AFP/Paul Ellis


Az angliai pályafutásodban hova helyezed ezt a meccset?

Felnőtt szinten nem volt még olyan, hogy tizenegyespárbajban jusson tovább a csapatom, talán még a tartalékbajnokságban volt egyszer példa hasonlóra. Fantasztikus dolog ezt átélni, örök élmény marad.

Hogy tetszik az egyik angol kommentelő által adott Ginger Buffon, azaz Vörös Buffon becenév?

Megtisztelő, ha hozzá hasonlítanak, de azért ennek nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

Mi járt a fejedben a tizenegyesek előtt? Eszedbe jutott, hogy itt csak nektek van vesztenivalótok? Hiszen a negyedosztályú ellenfél már azt is nagy sikernek könyvelhette el, hogy eljutott a büntetőkig.

Arra koncentráltam, hogy a jó irányba vetődjek, és kivédjem a lövéseket.

de nem voltak ilyen gondolatok a fejemben. Örülök, hogy kezelni tudtam azt a nagy nyomást, amivel egy tizenegyespárbaj jár, és segítettem a csapatnak.

Manapság a legmagasabb szinten mindenki készül az ellenfélből, akár abból is, ki hova lövi a büntetőket. Így, hogy negyedosztályú csapattal játszottatok, tudtál valamit arról, hogy mire számíthatsz tőlük a lövéseknél?

Voltak információink, elvégeztük a házi feladatot. Persze ez sem mindig elég, sokszor nem úgy történik a dolog élesben, ahogy az ember az infók alapján összerakja. És az is a kapus saját hatáskörébe tartozik, hogy a kapott infót hogyan használja fel a meccsen. Volt, akinél egyszerűen megérzés alapján mozdultam el, aki pedig már rúgott büntetőt az idényben, annál szerencsém volt, hogy most is oda rúgta, ahova előzetesen sejtettük.

Bogdán itt már Liverpool-mezben, de még barátságos meccsen, a maláj ligaválogatott ellen, a nyári felkészülési időszakban Forrás: AFP/Mohd Rasfan


Kitől kaptad a meccs után azt az elismerést vagy üzenetet, ami a legjobban esett?

Rengetegen írtak, a meccs utáni délelőtt azzal ment el, hogy válaszoljak ezekre, hogy felfogjam az egészet. A családok és a barátok mellett a régi kapusedzőm, a válogatottbeli kapusedzőm, korábbi csapattársak gratuláltak, nem tudnék különbséget tenni, mindegyik ugyanolyan jólesett. Ha egy dolgot kéne mégis megemlíteni, akkor a liverpooli csapattársaim reakcióját mondanám: ahogy a pályán a nyakamba ugrottak, és ahogy utána mindenki gratulált a klubnál, arra mindig emlékezni fogok. Azok után, hogy a bekapott gól miatt nem voltam elégedett magammal, örültem annak, hogy hideg fejjel tudtam lehozni a büntetőket.

A Trollfoci kitett a Facebookra egy összehasonlítást arról, hogy milyen fanyalgó magyar kommentek voltak a védéseid után, és az angolok ezzel szemben jórészt dicsértek. Zavar, hogy még ilyenkor is vannak, akik kritizálnak?

Megtanultam már, hogy helyén kell kezelni a pozitív és a negatív kritikákat is. Azoknak a véleményére adok, akik közel állnak hozzám, illetve akiket szakmailag a legtöbbre tartok. Nem egyszerű kizárni a negatív hangokat, hiszen rengeteg csatornán érkeznek a vélemények, de a legfontosabb, hogy tudom, mi az, amit jól csináltam, és mi az, amit rosszul. A mérkőzéseken van egy csomó eset, amit nem emelnek ki utólag, mert a laikusok számára nem feltűnő, de ettől még egy kapus tudja, hogy teszem azt, rosszul ütötte el a labdát, vagy elkövetett egy technikai hibát. Az emberek általában ritkán látnak ugyanúgy egy helyzetet,

Nekem ezzel nem kell foglalkoznom, csak örülni annak, hogy jól sikerült a meccs.

A magyar válogatott edzésén Forrás: MTI/Illyés Tibor


Hogyan érintett, hogy amikor aláírtál, a Liverpool-szurkolók egy része értetlenkedett, mondván, nem vagy elég jó a klubhoz?

Nem okozott gondot, mert nem olvasom a kommenteket, persze a többiektől hallom néha a reakciókat. Az is igaz, hogy ha rosszat olvas magáról az ember, az nem esik jól, ezt nem lehet mindig kizárni, de tudni kell kezelni. Azzal is tisztában kell lenni, hogy

De ettől még az én munkám nem változik, edzenem kell, fejlődnöm, idővel úgyis elválik, megérdemlem-e, hogy a klub választása rám esett.

A Daily Express nevű angol lap egyenesen azt írta a mérkőzés után, hogy figyelmeztetést küldtél Simon Mignolet-nak, az első számú kapusnak.

Egy tizenegyesek révén kiharcolt továbbjutás mindig nagyobb figyelmet kap, főleg, ha ebben egy kapusnak nagy szerepe van, engem is ezért emeltek ki ennyire. De valljuk be, a Premier League nem erről szól. Ő is elvégzi a feladatát, én is elvégzem a sajátom, de hogy ki kap lehetőséget, az nem a mostani meccsen fog múlni, illetve nem csak ezen. A Liverpoolnál napról napra lehet fejlődni, én pedig arra figyelek, hogy ha megint megkapom a lehetőséget, akkor élni tudjak vele.

A Ligakupa lesz a te sorozatod?

Úgy érzem, jogosan számíthatok arra, hogy a következő fordulóban is én álljak a kapuban. Fontos, hogy megmaradt az esélyem ebben a sorozatban a bizonyításra.

Mi az, amiben most még biztosan jobb Mignolet, mint te?

A tapasztalata nagyobb ezen a szinten, de ő is elkezdte valahol, és én is elkezdtem idén. Elképesztően profi játékos, rengeteget edz, tesz azért, hogy ott legyen, ahol. Erős, gyors, többnyire jó döntéseket hoz, ezek elengedhetetlen erények egy kapusnál. Nekem is megvannak az erényeim, és a cél az, hogy legalább olyan jól végezzem a feladatom, mint ő, aztán majd az edző a munkánk alapján eldönti, hogy kit rak be a kapuba.

"Nyerni kell az Everton elleni városi rangadón!" Forrás: Facebook/Liverpool


Mi hiányzik a mostani Liverpoolból? A bajnokságban hat forduló alatt csak nyolc pontot szerzett a csapat, ezzel a 13. helyen áll.

Nem a játékunkkal van a gond, legalábbis az utóbbi két meccsen, a Norwich elleni bajnokin és a Carlisle ellen nagyon sokszor eljutottunk az ellenfél kapujához, de ott rendre homokszem került a gépezetbe. A Carlisle ellen 51 próbálkozásunk volt, ami egészen extrém szám, és ezt tudva különösen bosszantó, hogy nem tudtunk egynél több gól szerezni.

Tényleg inog a kispad Brendan Rodgers alatt? Az angol lapok már arról cikkeznek, hogy Jürgen Klopp válthatja, és azt is írták, hogy megmentetted az állását a kivédett büntetőkkel.

El kell ismerni, nem jönnek úgy az eredmények, ahogy arra számítottunk, de ezt nagyon gyorsan lehet orvosolni, nyerni kell előbb az Aston Villa ellen, majd az Everton elleni városi rangadón. Játékosként nem tudunk mit kezdeni azzal, hogy a média miket írogat egy edzőről, a legfontosabb, hogy jól teljesítsünk, és akkor elcsöndesítjük a kritikus hangokat.

Előtted az elmúlt években több magyar is megfordult a Liverpoolnál, a két legismertebb a kapus Gulácsi Péter és a csatár Németh Krisztián. Mit gondolsz, miért nem tudtak befutni Angliában?

Kevesen tudják, hogy Gulácsinak van vagy 40 meccse, amit a kispadon töltött a csapatnál. Egy kis szerencsével bemutatkozhatott volna, és máris máshogyan alakul a történet. Másfelé vitte az útja, de nagyon jó helyen van Lipcsében, a Bundesligába jutásra is jó esélyük lehet. Krisztiánra is emlékeznek még Liverpoolban, jól kezdett, de valamiért nem jött össze neki, hogy megragadjon. Örülök, hogy megtalálta önmagát, és ontja a gólokat Amerikában, ahol sztárként kezelik. El kell fogadni, hogy nem mindenkinek alakul úgy a sorsa egy csapatnál, ahogy azt a közvélemény elvárná.

"Nem voltam Liverpool-drukker" Forrás: NurPhoto/Wasawat Lukharang


Amikor még nem itt játszottál, hogyan viszonyultál a Liverpoolhoz? Drukkoltál a csapatnak?

Tudtam, mennyire imádják a csapatot világszerte. Nem voltam Liverpool-drukker, de tiszteltem a klub hagyományait, értékeit, és eredményeit.

Beszéljünk kicsit a válogatottról. Mit szólsz a Feröer elleni Eb-selejtezőre kirótt zárt kapus büntetéshez?

Első ránézésre nagyon szigorú és megdöbbentő, de nem látok bele pontosan, hogy mi alapján döntenek. Nem jött jól nekünk, de így is meg kell oldani a feladatot.

Hogy viseled, hogy Király Gábor még 39 évesen is folyamatosan kezdő a válogatottban?

Úgy alakult, hogy megsérültem a kapitányváltás előtt, a helyemre bekerülők pedig kiválóan teljesítettek. Ez egy ilyen szakma, amikor lehetőséget kap az ember, élni kell vele. Gabi is ezt csinálja évek, évtizedek óta. Örülök annak, hogy jó helyen vagyok klubszinten, hogy napról napra fejlődhetek, teszem a dolgom, és abban reménykedem, hogy nekem is jut majd lehetőség.

Mit gondolsz, a legutóbbi két meccsen elért döntetlen, a románok elleni hazai 0-0 és az északírek elleni 1-1 után is van reális esélyünk kijutni a franciaországi Európa-bajnokságra?

Bosszantó volt a belfasti eredmény, de ezzel már nem tudunk mit kezdeni. Meg kell ragadni minden esélyt, ha csak pótselejtező révén tudunk kijutni, akkor ott kell mindent megtenni, a lényeg, hogy jussunk ki. De előbb nyerjük meg a hátralévő két mérkőzést, aztán meglátjuk, az mennyit ér.