Lerövidíti a FIFA a foci-vb-t

Katar, 2022, foci-vb
QATAR, Doha : TO GO WITH AFP STORY BY LUKE PHILLIP A banner for Qatar's 2022 bid to host the World Cup is seen at the Doha corniche on March 22, 2010. Qatar's bid to host a football World Cup at a time of year when temperatures are baking is brave, but the Gulf state is counting on high technology to overcome the potentially prickly problem. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
Véglegesítették a 2022-ben Katarban rendezendő futball-vb időpontjait. Rövidebb lesz a szokásosnál, de így is széttúrja a nemzetközi versenynaptárat.

November 21-én kezdődik majd a 2022-es katari futball-világbajnokság – jelentette be pénteken a világszövetség (FIFA). Azt már fél évvel ezelőtt közölték, hogy a döntő a házigazda Katar nemzeti ünnepén, december 18-án lesz.

Négy nappal meghúzták

A torna így csak 28 napos lesz, négy nappal rövidebb, mint máskor. Ezt azzal indokolták, hogy minél kisebb felfordulást akarnak okozni a nemzetközi versenynaptárban – írta az ABC News. Az 1978-as argentin óta nem volt ilyen rövid a vb, de akkor még nem 32, hanem 16 csapat vett részt.

A klubok a szabály szerint 2022. november 14-én kötelesek elengedni a vb-n részt vevő játékosaikat. Azaz

egyhetes felkészülés áll majd a válogatottak rendelkezésére,

ami nevetségesen kevés idő.

A káosz így is nagynak ígérkezik a 2022-23-as futballszezonban, hiszen az összes fontos bajnokságot és nemzetközi kupát át kell majd szervezni. Az októberben esedékes két válogatottmeccs-napot is előre kell hozni tavaszra, így május-júniusban lesz egy kéthetes időszak, amikor négy mérkőzést játszanak a nemzeti csapatok.

Forrás: AFP/Karim Jaafar


A felnőtt világversenyeket egyébként mind nyáron rendezik, a katari vb azért lesz télen, mert az ország nyári klímája túl meleg a versenysporthoz.