Vágólapra másolva!
Büntetőeljárás indult Sepp Blatter FIFA-elnök ellen.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Sepp Blatter a svájci államügyészségen járt pénteken, ahol kihallgatták – értesült a BBC brit közszolgálati csatorna.

Előzőleg a FIFA percekkel a kezdete előtt lefújt egy, a zürichi székházába meghirdetett sajtótájékoztatót. Az lett volna Blatter első nyilvános megszólalása azóta, hogy a 2014-es vb jegyeladásai során elkövetett visszaélések miatt felfüggesztették Jerome Valcke főtitkárt.

Blatter ellen büntetőeljárás indult sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával

– idézte az ügyészség válaszát a BBC.

Az ügyészség munkatársai Blatter zürichi irodáját is átkutatták. A FIFA közölte, hogy együttműködik a svájci hatóságokkal.

Sepp Blatter Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Az ügyészség elsősorban azt a televíziós jogdíjügyletet vizsgálja, amelyet Blatter a karibi szövetség korábbi első emberével, Jack Warnerrel kötött, még 2005-ben. Egy svájci tévé másfél hete közölte, hogy Blatter aprópénzért játszotta át a jogokat Warnernek, aki aztán sokkal drágábban eladta őket.

Ezenkívül egy 2011-es, a gyanú szerint hűtlen kezelésnek minősülő 2011-es, kétmillió svájci frankos (572 millió forint) kifizetés a jelenlegi nyomozás tárgya.

Utóbbi esetben a fogadó fél Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke volt.

Az eddigi várakozások alapján Platininek van a legnagyobb esélye arra, hogy február 26-tól a FIFA-t 1998 óta irányító Blatter utódja legyen. Aznap rendkívüli tisztújító kongresszust tart a szervezet, a május 29-i rendes szavazáson újraválasztott Blatter ugyanis június 2-án lemondott a posztjáról a pár nappal korábban kirobbant korrupciós botrány miatt.

Korrupció, zsarolás, csalás, pénzmosás

Május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, melyhez a vád szerint több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.