Vágólapra másolva!
Alex Ferguson családi okokból döntött úgy két évvel ezelőtt, hogy felhagy az edzősködéssel. Ez derül ki a Manchester United legendás edzőjének megjelenés előtt álló könyvéből, amelyben azt is leírja, sosem zavarta, ha egy játékosának nagy volt az egója.

Alex Ferguson 1986. november 6-án vette át az akkor éppen az angol bajnokság utolsó előtti helyén álló Manchester Unitedet, akkor nem sokan gondolták, hogy milyen hatással lesz a skót edző a klubra. Ferguson 2013 májusában jelentette be, hogy távozik a menedzseri posztról, és a klubnál töltött 26 és fél éve alatt 13 bajnoki címet, 5 FA-kupát, 4 angol Ligakupát, 2 Bajnokok Ligáját, és egy-egy Világkupát, valamint klubvébét nyert, hogy csak a legnagyobb presztízzsel járó trófeákat említsük.

Ferguson két évvel ezelőtti döntése sokakat meglepett, nem is a bejelentés, sokkal inkább az időzítés miatt, hiszen eléggé váratlanul tudatta a világgal, hogy nem folytatja. Most megjelenő Vezetés című könyvében részletesen leírja, hogy mi állt a döntés hátterében.

Most nem akarta lebeszélni a felesége

Ferguson feleségének, Cathynek 2012 októberében halt meg az ikertestvére, Bridget, az edző pedig úgy érezte, a futball helyett a családra kell koncentrálnia, és felesége mellett kell lennie. "Egyértelműen folytathattam volna. De amikor bejelentettem neki, hogy visszavonulok, nem volt ellenvetése, tudtam, hogy ő is azt szeretné, ha így tennék" - írta Ferguson, aki már 2002-ben is felvetette otthon, hogy befejezi az edzősködést, de felesége akkor még rábeszélte a folytatásra.

Anglia legsikeresebb futballedzője lett a manchesteri évek alatt Forrás: AFP

Ferguson távozása óta a MU nem találja korábbi önmagát, a csapat előbb a hetedik, majd a negyedik helyen végzett, és a Ferguson utódjának hozott David Moyesról hamar kiderült, hogy nem tudja megugrani a szintet. "Amikor már tudtam, hogy nem folytatom, próbáltuk még helyükre tenni a dolgokat, és jöttek játékosok. A busz még mindig haladt előre, és mindenki optimista volt, hogy jó irányba megyünk".

Ronaldo hiúsága és a hírhedt hajszárító

A pályafutása alatt rengeteg nagy játékossal együttdolgozó Ferguson azt írta, számára sosem okozott gondot, ha valakinek nagy volt az egója az öltözőben. "Sokszor láttam, ahogy Cristiano Ronaldo a tükör előtt áll, és szinte szerelmes magába. De ez egy szerethető hiúság, persze a többiek mindig megdobálták a zoknikkal, cipőkkel. Ronaldo nagyon jó gyerek volt, egy igazi, komoly profi".

Az edzőlegenda egyik hírhedt öltözői módszere az úgynevezett hajszárító volt, ami annyit tett, hogy centikről az arcába kiabált annak, akivel nem volt elégedett. "A csapataim sosem léptek pályára megfélemlítve. Mindig megvolt számukra a lehetőség az önkifejezésre, és arra, hogy bátran vállalkozzanak. Szerintem semmi rossz nincs abban, ha az ember néha elveszti a hidegvérét, hogy gatyába rázzon dolgokat. Hogy tudatosítja a játékosokban, mi vagyunk a Manchester United, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy leégjünk".