Jogosan féltik a negyedik BL-helyüket az angolok

Wayne Rooney, Manchester United, foci
BELGIUM, Bruges : Manchester United's Wayne Rooney gestures during the UEFA Champions League playoff football match between Club Brugge and Manchester United at Jan Breydel Stadium in Bruges, on August 26, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
A nemrég még az UEFA ranglistájának élén álló Premier League egyre mélyebbre zuhan a bajnokságok koefficiensei alapján összeállított sorrendben, és könnyen előfordulhat, hogy már a 2017/18-as szezonra elveszít egy BL-helyet a négyből. Aggódnak az angolok. 

A 2014/15-ös, katasztrofálisan sikerült európai kupaszezonban nagyon feljöttek az angolokra azok az olaszok, akik még a 2012/13-as idényben vesztették el negyedik BL-helyüket a németekkel szemben. Az UEFA koefficiensszámítási rendszere mindig az elmúlt öt évet veszi alapul, és két évre előre számol, azaz a jelenlegi szezon eredményei majd a 2017/18-as idény BL-, és EL-helyeire lesznek hatással.

Az olasz csapatok nagyot mentek tavaly, a Juventus egészen a BL-döntőig hasított, az Európa Ligában pedig két olasz csapat is a legjobb négyig jutott, miközben az angoloknak sem a BL-ben, sem az EL-ben nem volt csapatuk a legjobb nyolcban.

A Serie A a tavalyi remeklésnek köszönhetően már csak 3,095 ponttal van a Premier League mögött, és már nem is kell a tavalyihoz hasonló angol vesszőfutás ahhoz, hogy az olaszok két év múlva az angolok kárára szerezzék vissza elveszített negyedik BL-helyüket. Ez már csak azért sem jönne rosszul, mert a selejtezőt eddig egyetlen csapat, a Milan (a PSV kárára) tudta le sikeresen, a többi Serie A-csapat kihullott a főtábla előtt.

Nem indult jól ez az év sem

A négy BL-főtáblás angol csapat közül csak a Chelsea rajtolt győzelemmel, az Arsenal, a ManCity és a ManUnited vereséggel kezdett, az Európa Ligába delegált négy csapat közül pedig kettő (Southampton, West Ham United) a csoportkört sem érte meg, ami azért fontos, mert a csapatok összpontszámát az indulók számával osztják el, és nincs súlyozva, hogy az illető csapat az EL-ben vagy a BL-ben éri-e el a pontjait.

A Juve angolveréssel indította az idényét Forrás: Origo

Az olaszok sem vettek villámrajtot, a Sampdoria az EL-, a Lazio a BL-selejtezőben vérzett el, de utóbbi az Európa Ligában még bőven gyűjthet pontokat. A tavaly az EL-ben remeklő olaszok idén is erős kontingenst indítanak a második számú kupában, ráadásul mindkét BL-főtáblás csapatuk jól szerepelt: a Roma a Barcától lopott pontot, a Juve pedig pont az angol éllovas Cityt intézte el Manchesterben

További gond, hogy

az angolokat nem nagyon érdekli az Európa Liga, Brendan Rodgers például már a hét elején közölte, hogy a sztárjai nélkül – és valószínűleg Bogdán Ádámmal a kapujában – lép pályára a Liverpool az első fordulóban, Bordeaux-ban.

Nem volt elég intő jel az olaszok bukása, akik pont a gyenge EL-szereplésen bukták el a németekkel szemben a negyedik BL-t érő helyüket.

Idén már nem is kell angol armageddon

Mivel az UEFA visszamenőleg öt évet számol, jövőre kiesik a 2011/12-es idény, amikor a Chelsea nyerte a Bajnokok Ligáját, aztán sorban a következő évek, amikor az angolok mindig jobban szerepeltek az olaszoknál. Ha tehát az angol és az olasz csapatok mostantól ugyanúgy szerepelnek, akkor is előz a Serie A.

A United legalább beverekedte magát a BL-be Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Könnyen ki lehet számolni, hogy már nincs is szükség a tavalyihoz hasonló összeomlásra ahhoz, hogy a jövő évi legyen az utolsó év, amikor az angol bajnokság első négy helyezettje indulhat a Bajnokok Ligájában. [via The Telegraph]