Vágólapra másolva!
Száz éve, 1915. szeptember 15-én született Helmut Schön, minden idők legsikeresebb német futballedzője. 14 éven át irányította az NSZK válogatottját, amellyel 1972-ben Európa-bajnok, 1974-ben világbajnok lett, 1966-ban vb-ezüstöt, 1970-ben pedig vb-bronzot nyert. 

Schön 1915. szeptember 15-én született Drezdában, eleinte csak az utcákon és tereken kamatoztatta tudását, mert műkereskedő édesapja nem örül túlzottan fia szenvedélyének. Tízévesen lett tagja a SV Dresdensia fiúcsapatának, ahol óriási lökést adott neki, hogy Jimmy Hogan lett az edzője.

Az angol szakember - aki 1914 és 1921 között az MTK-t segítette öt bajnoki aranyhoz Magyarországon - olyan új stílust honosított meg mind az edzések, mind a kombinációs futball terén, ami nagyon tetszett Schönnek.

Az olimpia nem jött össze

1932-ben 17 évesen mutatkozott be a felnőtt csapatban, de egy évvel később olyan súlyos meniszkuszsérülést szenvedett, hogy három évig vissza kellett vonulnia. Miután leérettségizett előbb egy drezdai bankban, majd egy gyógyszergyárban kezdett el dolgozni.

A 30-40-es évek egyik legjobb német csatára volt Forrás: Dfb.de

1936-ban sikerrel tért vissza a pályára, bár az 1936-os olimpiai csapatból kimaradt, de 1937-ben világbajnoki selejtezőn debütálhatott a nagyválogatottban, és egyből két gólt vágott a svédek elleni 5-0-s mérkőzésen. A világbajnokságra azonban már nem jutott ki, közben újabb porcműtéten esett át.

16 válogatottság, 17 gól

Klubcsapatát 1943-ban és 1944-ben bajnoki aranyhoz, 1941-ben és 1942-ben kupagyőzelemhez segítette, a válogatottban azonban hiába szerzett 16 meccsen 17 gólt, kegyvesztetté vált.

A második világháborút követően a szovjet megszállás alatt lévő Szászországban kezdett edzősködni, eleinte a St. Pauli csapatát erősítette, majd a Hertha játékosedzőjeként vonult vissza 1951-ben.

Ilyen német edző nem volt még

Kölnben edzői diplomát szerzett, 1952 és 1956 között a Saar-vidéki válogatott szövetségi kapitánya volt, majd miután az 1956. október 27-i luxemburgi Saar-szerződés alapján a térség az NSZK tizedik szövetségi állama lett, a nyugatnémet válogatottnál Sepp Herberger kapitány segítője lett.

1964 novemberében vette át a nemzeti csapati irányítását, és ettől kezdve egy új korszak kezdődött. Irányítása alatt a válogatott 1966-ban világbajnoki ezüst-, 1970-ben bronzérmet nyert, majd 1972-ben Európa-, 1974-ben világbajnok lett. Ő lett a világon az első edző, aki vébét és Eb-is nyert, illetve aki sorozatban négy világbajnokságon is irányíthatott (ezt rajta kívül csak az angol Walter Winterbottom mondhatja el magáról.)

Gerd Müller, Franz Beckenbauer és Helmut Schön a vb-arany ünneplésekor Forrás: Wikipedia

Az 1978-as vébé után vonult vissza, a helyét addigi segítője, Jupp Derwall foglalta el. 14 éves regnálása során 139 mérkőzésen 87 győzelem, 30 döntetlen és 22 vereség volt a mérlege.

Érzékeny ember és rendkívüli edző

Hihetnénk, hogy szerencséje is volt, amiért egy olyan generációval dolgozhatott, amelyben Beckenbauer, Netzer, Müller vagy Overath játszott. De egykori játékosa, a világbajnoki ezüst- és bronzérmes csatár Sigfried Held szerint nem lehet elvenni az érdemeit.

"Jó játékosok mindig is voltak Németországban. De Helmut Schönnek mindig sikerült kiváló kézzel hozzányúlnia a csapathoz, és mindig kiváló munkakörnyezetet alakított ki maga körül. Ő egy nagyon érzékeny ember és rendkívüli edző volt" - nyilatkozta róla. Egykori játékosai szintén úgy emlékeztek rá, mint egy rendkívül szimpatikus és népszerű szakemberre, aki nagyszerűen tudta inspirálni csapatát.

Helmut Schön Forrás: Web.de

Nyugdíjba vonulása után visszavonult Wiesbadenbe, a 75. születésnapján is ott látogatták meg a világbajnok tanítványok. Az 1990-es évek elején kiderült, hogy Alzheimer-kórban szenved, ezért élete utolsó éveit egy idősek otthonában töltötte. 1996. február 23-án halt meg.