Steven Gerrard: A kocsimban ültem, és zokogtam

Steven Gerrard
Liverpool' Steven Gerrard celebrates after scoring the Reds' second goal, 07 February 2004 in Bolton, during a Barclaycard Premier League match against Bolton. AFP PHOTO/STEVE PARKIN
Vágólapra másolva!
Steven Gerrard önéletrajzi könyvében kendőzetlen őszinteséggel ír a Liverpoolnál eltöltött 28 évéről. A Vörösök legendájának a viszonya a sikerek ellenére nem volt felhőtlen Rafa Benítezzel, mint elárulta, sokkal szívesebben dolgozott volna José Mourinhóval. Mesélt a leghorrorisztikusabb sérüléséről és arról is, hogy mit érzett a miatta elbukott bajnoki cím után.

"Minden korábbi edzőmet fel tudom hívni telefonon, kivéve Rafát" - írja Steven Gerrard önéletrajzi könyvében, amelyből a brit Daily Mail közölt részleteket. A Liverpool volt csapatkapitánya és a spanyol edző annak ellenére nincsenek jóban, hogy 2005-ben együtt nyerték meg a Bajnokok Ligáját, amely mindkettőjük karrierjének legnagyobb eredménye volt.

Ki kérdez ilyet? Azt gondoltam, hogy a spanyol anyanyelvű játékosokat favorizálta. A sajtótájékoztatókon és az öltözőben a többi játékost a keresztnevén szólította, én mindig Gerrard voltam. Ez nem befolyásolta a játékomat, csak meg akartam nyerni a következő meccset, és tudtam, hogy Rafa hozzá tud minket segíteni ehhez."

Gerrard-gólöröm 2004-ből Forrás: AFP/Steve Parkin

Sokkal közelebb állt Gerrardhoz José Mourinho edzői hitvallása, de a közös munka annak ellenére sem valósult meg, hogy a portugál edző is szeretett volna együtt dolgozni az angol középpályással.

"Én Liverpoolba tartoztam, és ezt Mourinho is megértette, de minden alkalommal, amikor megkeresett, elég meggyőző volt. Tetszett, ahogyan beszélt, és láttam, hogy a játékosai készek meghalni érte. Ezt sosem éreztem Beníteznél. Mourinho a taktika mellett képes volt különleges kapcsolatot kialakítani minden csapattal, ahol csak dolgozott.

Ez lett volna a tökéletes párosítás."

Bár a Mourinho-érában a Chelsea és a Real Madrid is többször megkereste, Gerrard mindig nemet mondott, a szíve az Anfield felé húzta. De a kölcsönös tisztelet a mai napig megmaradt köztük, Mourinho egy kézzel írt levélben búcsúzott Gerrardtól, amikor a focista átigazolt a Los Angeles Galaxyhoz.

A Chelsea igazi mumus marad Gerrard számára, hiszen pályafutása legfájóbb veresége is londoniak ellen történt. 2014-ben a Liverpool a Chelsea elleni győzelmével bebiztosíthatta volna a bajnoki címét, amit 14 éven át mindhiába próbált megszerezni. De a legfontosabb pillanatban pont a csapatkapitány lába ingott meg.

Most a Los Angelest erősíti Forrás: AFP/Kevork Djansezian

Méghozzá szó szerint: "Nekem passzolták a labdát, de a lábam megcsúszott, és a földre estem. Felálltam, és úgy üldöztem Demba Bát, mintha az életem múlna rajta. De már késő volt.”

A Chelsea nyert, ezzel pedig a Vörösök elvesztették a bajnokságot. "A kocsimban ültem, és zokogtam. Évek óta nem sírtam, de akkor úgy éreztem, mintha meghalt volna valakim. Olyan sikereket értem el, amelyekről gyerekként álmodni sem mertem volna. Mindenemet a Liverpoolnak adtam, de nem tudtam többet tenni. A Kop és az egész Anfield a You’ll Never Walk Alone-t énekelte, de akkor, abban a kocsiban nagyon is egyedül éreztem magam.