Vágólapra másolva!
Szorul a hurok Sepp Blatter körül, a FIFA korrupciós botrányok miatt lemondó, de a tisztújításig hivatalban levő elnöke a legfrissebb nyomozás szerint aprópénzért játszotta át több világbajnokság közvetítési jogait Jack Warnernek, aki ellen nyomozás folyik az ügyben.

Az SRF nevű svájci tévészolgáltató bukkant rá egy 2005-ös szerződésre, aminek értelmében a 2010-es és 2014-es futballvébék közvetítései jogait a Jack Warner által vezetett Caribbean Football Unionra ruházta Sepp Blatter. A szerződés 600 ezer dolláros összegről szólt, és a FIFA nevében Sepp Blatter írta alá.

A korrupciós ügyekbe belebukott sportvezető saját Kajmán-szigeteki cégének, a J&D Internationalnak (JDI) adta tovább a jogokat, amely aztán busás haszonnal értékesítette őket.

A jogokat megszerző SportsMax nevű cég annak idején honlapján jelentette be, hogy 18 és 20 millió dollár közötti összegért vásárolta meg a két világbajnokság közvetítési jogait. A NewFifaNow mozgalom vezetője, Jaimie Fuller szerint a FIFA értékének nagyjából 5 százalékáért vált meg a tv-jogoktól.

Sepp Blatter és Jack Warner leastthing.blogspot.hu

Nem ez volt Blatter és Warner utolsó közös biznisze, a 2002-es világbajnokság karibi közvetítési jogait például 1 dollárért kapta meg utóbbi, hogy aztán 2001-ben 4,25 millióért adja tovább.

A nemzetközi futballszövetséggel kötött szerződés minden esetben kikötötte, hogy a továbbértékesítés utáni haszon 50 százaléka a FIFA-t illeti, de a nyomozás nem talált arra utaló jeleket, hogy valóban megtörtént volna a kifizetés.

Warner azzal védekezett, hogy a karibi térség 1 dollárét vett közvetítési jogainak továbbadásából származó összeget a „karibi sport fejlesztésére” fordította. A FIFA védekezésül jelezte, 2011-ben sorozatos szerződésszegések miatt megszüntette együttműködését a Warner által irányított CFU-val. [via The Guardian]