Volt NB I-es játékossal mennek a kazahok a BL-be

FC Astana
Villarreal's Argentinian defender Mateo Musacchio (L) vies with Astana's Central African midfielder Foxi Kethevoama during the UEFA Europa League play-off second leg football match Villarreal CF vs FC Astana at El Madrigal stadium in Villarreal on August 28, 2014. AFP PHOTO / JAIME REINA
Vágólapra másolva!
Van Budapesttől 3750 km-re egy város, ahol eldöntötték, hogy berúgják a sportvilág ajtaját. Az Asztana nevet jól ismerhetik a kerékpársport rajongói, idén viszont a labdarúgó Bajnokok Ligájában is ott lesz a kazah főváros csapata. A mindössze hat éve alapított Lokomotiv Asztanát az állam pénzeli, és van egy kulcsjátékosa, aki az NB I-ben 32 gólig jutott.

A Közép-afrikai Köztársaságból származó Foxi Kéthévoama 2006-ban igazolt a 105 Libreville csapatától Diósgyőrbe, ahol 23 meccsen nyolc gólig jutott. Ezek után Újpesten három idény alatt 65 mérkőzésen 13 gólt szerzett, és ez a jó teljesítmény válogatott meghívót ért a középpályásnak. 2010 nyarán a Kecskeméthez igazolt, mely az ő mesterhármasának köszönhette története első Magyar Kupája-győzelmét. 2012 februárjában a kecskemétiek kölcsönadták Foxit az Asztanának egy évre, majd a kazahok végleg megszerezték őt.

Ekkor még Foxi sem sejthette, hogy két év múlva a 2012-ben BL-negyeddöntőig menetelő ciprusi APOEL-t kiejtve BL-csoportkörre készülhet majd

a kazahokkal. A 10-es mezben szereplő középpályás – Nemanja Maksimoviccsal karöltve – a klub legértékesebb játékosának számít 1,9 millió euróval (a mértékadó Transfermarkt.de legalábbis ennyire taksálja). Foxi kedden – egy laza 3800 kilométeres repülőút után – a Benfica otthonában bizonyíthat majd.

Foxit tavaly az Európa Ligában lefejelte a Villarreal védője, Mateo Musacchio Forrás: AFP/Jaime Reina


Az Asztana az első közép-ázsiai csapat, amely be tudta verekedni magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A következő hónapokban a Benficán kívül olyan nagyágyúkkal is megküzdhetnek majd a kazahok, mint a török Galatasaray és a spanyol Atlético Madrid.

Nem a pénzre mennek

Bármely európai klubnál dörzsölnék a tenyerüket a Bajnokok Ligája-főtáblára jutás esetén, hiszen a 32 csapat mindenképp kap 12 millió eurót, további másfél-másfél millió jár a győzelmekért, és fél-félmillió a döntetlenekért. Az Asztanával azonban más a helyzet, nekik nem a bevétel számít igazán.

A csapatot a kazah állam azzal a nem titkolt céllal hozta létre, hogy minél ismertebbé tegye az ország fővárosát, Asztanát.

A mindössze hat éve alapított klub tulajdonosa a Szamruk-Kazina, a helyi állami intézmények multimilliárdos hálózata, melyet egyetlen konszernben egyesítettek. Többek között ide tartozik Kazahsztán postai rendszere és az állami olaj- és gázvállalat ugyanúgy, mint a bankok, bányák, légitársasaságok, repülőterek és a vasút.

Vajon hány Asztana-szurkoló repül el a Benfica stadionjáig? Forrás: www.distance.to


A Szamruk-Kazina értéke 66,5 milliárd euróra tehető, így az Asztana FK-t bátran nevezhetjük a BL-sorozat egyik leggazdagabb csapatának. Jellemző, hogy öt éve hipp-hopp felhúztak egy 30 ezres, műfüves stadiont 164 millió euróért. A csapat értéke azért még szerény a nagyokhoz képest, nagyjából 14,5 millió euró, szemben, például, a Real 685 milliós csapatával. (A Fradié 9,85 milliót ér.)

Elnöki elitsportklub-hálózat

A focicsapat tagja annak az elnöki sportklubrendszernek, amelyet 2012-ben hoztak létre azért, hogy különböző sportágak nemzetközi szinten is sikeres csapatait támogassa. A hét klubtag mindegyikének a nevében ott van az Asztana név és a kék-sárga szín.

A legnevesebb talán az Asztana kerékpároscsapat, melyben olyan nagyágyúk tekernek, mint Vincenzo Nibali vagy Fabio Aru.

Doppingbotránya előtt, rövid ideig tagja volt az Asztanának Lance Armstrong is. A kerékpárosok ezzel együtt többnyire jó hírét keltették az Asztana névnek.

A kazah vezetők arra számítanak, hogy az Asztana FK a Bajnokok Ligája-sikerek révén hasonlóan jó reklámarca lesz az országnak és a fővárosnak, mint a bringások.

– mondta a siker után Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke.

Az Asztana elnöke, Darhan Kaletajev rögtön udvarolt egy kicsit az ország örökös első emberének: "A győzelem az edzői stáb kemény munkájának, az asztanai emberek futballszeretetének és a kazah elnök támogatásának köszönhető."

Az asztani focisták szinte szárnyalnak idén Forrás: AFP/Jaime Reina


A kazahok úgy vélik, hogy a BL-be jutással végre sikerül felkerülni a világsport térképére. Az ország hasonló álmokat dédelgetett, amikor a főváros, Almati megpályázta a 2022-es téli olimpia rendezését, de a voksoláson, ha csak kevéssel is, alulmaradt az ország a szomszédos Pekinggel szemben.

Közben meg kell jegyezni, hogy

a kazah olimpiarendezési szándék bejelentése után nemzetközi emberjogi csoportok tiltakoztak,

mondván, ezen a téren komoly gondok vannak a közép-ázsiai országgal.

Az asztanaiak ezek után azt sem bánták volna, ha a Barcelonát, a Real Madridot vagy a Bayern Münchent kapják a csoportban. Most pedig úgy vannak vele,

ha nem sikerül továbbjutniuk, a céljukat akkor is elérték, hiszen Európa és a világ figyelme Asztana felé fog fordulni a BL csoportkörében,

és ez Kazahsztánban nagyon sok mindenkit boldoggá tesz.