Így tett csodát a legkisebb Eb-résztvevő nemzet

izland foci lagerback
Coach Lars Lagerback of Iceland's national soccer team is pictured during a training session in the Amsterdam Arena, on September 2 2015, in preparation of the EURO 2016 qualifying football match against the Netherlands. AFP PHOTO / ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN =NETHERLANDS OUT=
Vágólapra másolva!
Izlandon rend van: a túl sokáig ünneplő, diadalittas izlandi válogatottat kihajították egy reykjavíki bárból. De az ország nagyon büszke az Eb-re való kijutással példátlan sikert elérő focistákra, meg a pofozógépből hollandverő csapatot faragó svéd kapitányra.

Egyszerűen kidobta a rendőrség az ünneplő izlandi fociválogatott tagjait egy reykjavíki bárból vasárnapról hétfőre virradó éjjel, miután a hely nem tartotta be a hajnali 1 órás kötelező zárórát – írja az angol nyelvű Icelandreview.com egy izlandi futballportálra hivatkozva.

Nagyot mondott a kormányfő

Az eset külön érdekessége, hogy az izlandi miniszterelnök korábban könnyelműen megígérte: ha a csapat kiharcolja az Európa-bajnoki részvételt, azon a napon a helyi vendéglátóhelyek addig lehetnek nyitva, ameddig van vendég. Márpedig a Kazahsztán elleni vasárnapi 0-0-val Izland két fordulóval a selejtezők vége előtt egyenesen ágon kijutott az Eb-re,

többek között Hollandiát és Törökországot megelőzve.

Sigmundur Davíd Gunnlaugsson kormányfő a Facebookon azt írta, sajnálja, hogy meggondolatlanul ilyet mondott, mert nem volt jogköre ahhoz, hogy elérje a hosszabb nyitva tartást. Az országban egyébként nagy volt az öröm, közvetlenül a meccs után a zuhogó eső ellenére sokan ünnepeltek Reykjavík belvárosában, az Ingólfstorg téren.

Erre minden okuk megvan, Izland lett ugyanis a legkisebb lélekszámú nemzet, amely kijutott az Eb-re.

Korábban ezt a rekordot a 2004-es tornára kvalifikáló, kétmilliós Szlovénia tartotta. A szigetországban azonban csak 320 ezren élnek, szóval olyan ez, mintha Somogy megye jutott volna ki az Európa-bajnokságra.

Lars Lagerback (jobbra) a hollandok elleni második győzelem után Forrás: AFP/Koen Van Weel


"Nincsenek szavaim erre a sikerre" – mondta a csapat svéd szövetségi kapitánya, Lars Lagerbäck a helyi állami tévének a lefújás után.

– ámuldozott Aron Gunnarsson csapatkapitány.

Hét fedett pálya

Az izlandi csoda persze egyáltalán nem csoda, az országban 25 éve nekivágtak egy nagy sportágfejlesztési programnak. 1990 óta több mint 100 iskolában építettek műfüves, tehát rossz időben is használható futballpályát, és már hét teljes méretű, fűtött, beltéri pályájuk is van.

Mindezek hatására rövid idő alatt rengeteg gyerek kezdett focizni, így ma például az ország 21 500 igazolt futballistájának közel egynegyede 18 év alatti lány – írta Soccernomics című, a tavalyi vb előtt ismét megjelent, hamarosan magyarul is olvasható könyvében Simon Kuper és Stefan Szymanski.

A mindennapok része a foci

Ugyanott idézik Vidar Halldórsson sportszociológus tanulmányát, mely szerint Izlandon a sportolás a mindennapok része lett, különösen a falvakban. Nem véletlen, hogy Lagerbäck másodedzője, Heimir Hallgrimsson azt mondta, a fő érdem az izlandi utánpótlásban dolgozó szakembereké, akik "talán a legjobbak a világon".

A mester edzést tart Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen


Még csak azt sem mondhatjuk, hogy a semmiből épült volna fel ez az izlandi válogatott, hiszen a 2014-es világbajnokság előtt pótselejtezőn (0-0, 0-2) bukott el Horvátországgal szemben. A svéd válogatottal is nagyszerű eredményeket elérő Lagerbäck érdemei azonban vitathatatlanok, elvégre amikor 2011-ben átvette a csapatot, akkor egy olyan selejtezősorozat után voltak, amiben

nyolc meccsből egyet tudtak megnyerni.

Lagerbäck szívesen dicséri az izlandi szurkolókat is, és nem véletlenül: átlagosan 3000-en kísérik el a válogatottat az idegenbeli meccseire. Ez a lakosság majdnem 1 százaléka – magyar viszonyokra átültetve

képzeljük el, hogy 90 ezer ember utazik el a csapattal idegenbe.