Vágólapra másolva!
A cseh labdarúgó-válogatott győzött Lettországban, ezzel már biztosan kijutott a jövő nyári franciaországi Európa-bajnokságra. Ugyanebben a csoportban a hollandok hatalmas pofont kaptak a törököktől, és egyre távolabb kerültek az Eb-részvételtől. Wales csak ikszelt Izraellel, így Gareth Bale-nak és társainak még várniuk kell a nagy sikerre. Izland viszont egy Kazahsztán elleni 0-0-val is történelmet írt, mert először jutott ki az Eb-re.

A selejtezők előtt nem sokan fogadtak volna erre, de a törökök és a hollandok úgy mentek neki a 8. fordulóban esedékes egymás elleni meccsnek, hogy nem a csoportelsőség, hanem a pótselejtezőt érő harmadik hely volt a tét.

A törökök kezdtek jobban, a 8. percben Arda Turan ugratta ki Oguzhan Özyakupot, aki eltette a labdát a kimozduló Cillessen mellett. A 22 éves csatárnak ez volt az első gólja a válogatottban, érdekesség egyébként, hogy Hollandiában született, és az AZ Alkmaar volt az első klubja.

Gyorsan egyenlíthetett volna a holland csapat, de Narsingh ziccerben Volkanba püfölte a labdát, le is szidta érte a középen üresen érkező Sneijder, akinek talán valóban passzolhatott volna. A 26. percben a holland kapitány fia, Daley Blind hibázott nagyot, a saját kapuja felé vett át egy labdát, Arda Turan elvette tőle, majd 12 méterről a rövidbe lőtt, Cillessen bizony benne volt abban, hogy ebből a lövésből gól lett.

Az Atléticóból a nyáron a Barcába szerződött - de a katalánokat sújtó átigazolási büntetés miatt csak januárban bemutatkozó - Arda Turan nagy formába lendült, a legutóbbi három Eb-selejtezőjén két gólt maga szerzett, kettőt pedig előkészített.

A hollandoknál hiába volt a pályán Van Persie, Sneijder vagy a legutóbbi holland gólkirály, az immáron a MU-ban játszó Depay, nagyon vérszegény volt a támadójátékuk, a szünet is csak egy igazi ziccerük volt, de Depay beadása után az ötösön felugró Wijnaldum a feje helyett a vállával találta el a labdát.

A végén még nagyobb lett a pofon, igaz, a spanyol bíró nagyvonalúan elnézte, hogy Caner Erkin lerántotta Van der Wielt, de az akciót egy léc alá küldött lövéssel befejező Burak Yilmazt ezt kicsit sem zavarta.

A vége így 3-0 lett, ami azt jelenti, hogy a Guus Hiddinket váltó Danny Blind az első kapitány, aki két vereséggel kezdett az Oranje kispadján. A hollandok ezt megelőzően csak egyszer kaptak ki hasonló különbséggel Eb-selejtezőn, 1975 szeptemberében a lengyelek verték őket 4-1-re.

Ugyanebben a csoportban a csehek 25 perc alatt kétgólos előnyre tettek szert a lettek ellen, előbb Skoda passza után Limbersky szerezte meg élete első válogatott gólját,


majd ugyanezt megcselekedte Dárdai Pál berlini játékosa, Darida is, aki 22 méterről akasztott szép gólt a kapu jobb oldalába.

A lettek a hajrában csak szépíteni tudtak, ami azt jelenti, hogy a csehek két körrel a vége előtt már elmondhatják magukról, hogy kijutottak az Eb-re.

A csehek kijutása nem meglepetés, na és Izlandé? A selejtezők előtt a legtöbben valószínűleg legalább három csapatot az izlandiak elé tettek volna a csoport erősorrendjében, ehhez képest ők borították a papírformát: otthon 3-0-ra verték a törököket, 2-0-ra a hollandokat, 2-1-re a cseheket, idegenben 3-0-ra a letteket és a kazahokat, és 1-0-ra a hollandokat, ezek mellett bőven belefért nekik egy csehországi vereség.

Most pedig egy kazahok elleni 0-0 után jöhetett az ünneplés, és hogy hol játszanak az izlandiak? A kazahok elleni kezdő a klubcsapatok alapján így állt fel: Nijmegen (holland) - FK Krasznodar (orosz), Hammarby (svéd), Basel (svájci), OB (dán), Malmö (svéd), Cardiff (walesi, de az angol másodosztályban szerepel), Charlton (angol), Swansea (angol), Nantes (francia), Viking Stavanger (norvég). Azért ez a lista már megmutataja, hogy az izlandiakat már régóta nem érdemes lebecsülni.

Wales is erre készült, de ehhez nyernie kellett volna hazai pályán Izrael ellen. A hazaiak sokkal többet próbálkoztak, a kaput eltaláló lövésekben 7-1-re nyertek, de a vége mégis 0-0 lett, pedig a legvégén született egy gól, de azt les miatt nem adták meg.

A belgák végig egykapuztak, és Hazard kései góljával nyertek Cipruson, így egy pontra megközelítették az éllovas walesieket. A bosnyákok nagyon simán nyertek Andorra ellen, a korábbi Fradi-légiós Besic viszont összehozott egy pirosat, amikor egy kemény becsúszás után megdobta a szabálytalankodó ellenfelet a rágójával (!).

A bosnyákoknak 11 pontjuk van, előttük a pótselejtezős helyen álló Izraelnek 13, itt még nagy hirig lesz a harmadik helyért.

A H csoportban Málta bravúrral, és két óriási góllal szerzett pontot Azerbajdzsán ellen, a norvégok pedig jelezték, hogy komolyan érdekli őket az első két hely valamelyike, mivel 2-0-ra verték a horvátokat. A norvégok hőse a svéd Malmőben légióskodó 24 éves Jo Inge Berget volt, aki az első góljánál egy pofátlan cselt is bemutatott a lövés előtt.

A védőt a másodiknál is szépen verte át, de ott már szerencse is kellett, mivel egy másik hátvéd lábán pattant meg a labda.

A H csoportot a bolgárokat félgőzzel és egy vitatott 11-essel legyőző olaszok vezetik. A győztes gólt De Rossi lőtte, akinek a korán befutó társai miatt kétszer kellett értékesítenie a büntetőt, később pedig egy látványos törlesztés miatt kiállítatta magát.

Az olaszoknál Buffon 150. alkalommal volt válogatott, és ezek közül volt a 62. olyan meccse, amikor nem kapott gólt. Az olaszok 1999 szeptembere óta veretlenek otthon a selejtezőkön, az azóta lejátszott 38 meccsen 32 győzelem és 6 döntetlen a mérleg.

Eb-selejtezők, 8. forduló:
A csoport:
Lettország - Csehország 1-2 (0-2)
gól: Zjuzins (73.), illetve Limbersky (13.), Darida (25.)

Törökország - Hollandia 3-0 (2-0)
gól: Oguzhan (8.), Arda Turan (26.), Burak Yilmaz (86.)

Izland - Kazahsztán 0-0
piros lap: A. Gunnarsson (89., Izland)

A csoport állása: 1. Izland 19 pont (15-3) - már továbbjutott, 2. Csehország 19 (16-10) - már továbbjutott, 3. Törökország 12, 4. Hollandia 10, 5. Lettország 4, 6. Kazahsztán 2

B csoport:
Wales - Izrael 0-0

Bosznia-Hercegovina - Andorra 3-0 (3-0)
gól:
Bicakcic (14.), Dzeko (30.,), Lulic (45.)
piros lap:
Besic, illetve Rodríguez (mindkettő 63.)

Ciprus - Belgium 0-1 (0-0)
gól:
Hazard (86.)

A csoport állása: 1. Wales 18 pont, 2. Belgium 17, 3. Izrael 13, 4. Bosznia-Hercegovina 11, 5. Ciprus 9, 6. Andorra 0

H csoport:
Málta - Azerbajdzsán 2-2 (0-1)
gól: Mifsud (55.), Effiong (71.), illetve Amirgulijev (36., 80.)

Norvégia - Horvátország 2-0 (0-0)
gól: Berget (51., 69.)

Olaszország - Bulgária 1-0 (1-0)
gól: De Rossi (6., 11-esből)
piros lap: De Rossi, ill. Micsanszki (mindkettő 55.)

A csoport állása: 1. Olaszország 18 pont, 2. Norvégia 16, 3. Horvátország 15, 4. Bulgária 8, 5. Azerbajdzsán 6, 6. Málta 2