Vágólapra másolva!
Szabályos csatatérré változott a Népliget környéke, a Magyarország–Románia-meccset a Planetárium melletti kivetítőn néző huligánok egy része az egész mérkőzés alatt a rendőrökkel balhézott. A rendőrök nem oszlatták fel a rendezvényt, pedig az ultrák többször átszorították őket a Könyves Kálmán körút másik oldalára. 

Az Origo helyszíni tudósítója még soha életében nem látott olyan balhét, amilyen a Népligetnél kitört a Magyarország–Románia-mérkőzés alatt. A Planetáriumnál felállított kivetítő előtt 2-3000 ultra gyűlt össze, és már a meccs előtt kitört az első balhé.

A rendőrök könnygázzal és vízágyúval verték vissza a felbőszült tömeg támadását, de elég gyorsan helyreállt a rend. A meccs elején a legtöbben a kivetítőt nézték, de

a szünetben újra nekiestek a rendőröknek a huligánok, és az ekkor elinduló csata aztán szűk három órán át káoszba borította az egész környéket.

A menekülteket üssétek inkább!

Az ultrák végig azt kiabálták a rendőröknek, hogy „a rohadt menekülteket üssétek inkább!”, jogos volt a félelem, hogy ha nem sikerül feloszlatni a tömeget, a Keleti pályaudvar felé veszik az irányt a magukból kivetkőzve tomboló huligánok.

Szabályos csata dúlt a Népligetnél Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök hátrálni kényszerültek, szándékosan kerülték a közelharcot, és passzív szereplők maradtak, bár helyszíni tudósítónk szerint kicsúszott a kezükből az események irányítása, és nem tudták, mitévők legyenek. Az ultrák egészen a Könyves Kálmán körút túloldalára, az Elnök utcáig szorították vissza őket, majd nem sokkal később már a Népliget felé hátráltak, ami nem sok jót ígért, mert ez a meccs vége felé történt.

Pánikba estek a rendőrök

Ekkor pánikba estek a rendőrök, akik

két tűz közé szorultak a tomboló huligánok és a meccs után a stadiont elhagyó szurkolók között, és elkezdtek minden irányba könnygázgránátokat lődözni.

A könnygázból mindenki kapott, az Origo helyszíni tudósítója üvöltő gyerekeket is látott az aluljáróban, de több békés szurkoló a szemét törölgetve menekült a helyszínről.

Könnygáztámadás Fotó: Polyák Attila - Origo

A huligánok a VIII. kerületben felborítottak és felgyújtottak egy autót, majd sokan közülük elindultak a Keleti pályaudvar felé, ahova időközben megérkeztek a buszok, hogy elszállítsák a Baross Gábor téren maradt migránsokat. A rendőrök hermetikusan elzárták a teret, ahova csak kisebb csoportok jutottak be, de ők sem tudtak közel férkőzni az aluljárószintre terelt menekültekhez.