Csak a magyar gól hiányzott az év rangadóján

Gabriel Torje, Fiola Attila, magyar-román, foci
HUNGARY, Budapest : Romania's Gabriel Torje (R) vies with Hungary's Attila Fiola (L) during the Euro 2016 qualifying football match between Hungary and Romania in Budapest, on September 4, 2015. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott küzdelmes mérkőzésen 0-0-s döntetlent játszott Romániával, így az F csoportban a magyarok hétfői ellenfele, a Feröer-szigeteket idegenben legyőző Észak-Írország került az élre. A meccs előtt a drukkerek petárdázással, románszidással hangoltak, a stadionban viszont többnyire kulturált, és nagyon jó hangulatú szurkolást láthattunk. 

Magyarország - Románia 0-0

Ahogy közeledtünk a magyar-román "sorsdöntő" Eb-selejtező helyszíne felé, egyre inkább tutira vettük, hogy a Feröer-szigetek elleni hazai meccs zárt kapus lesz - ne legyen igazunk. Az egyetlen reménysugár az volt, hogy a Romániát ócsároló szurkolók azok az ultrák, akik úgy döntöttek, hogy nem bennek be a stadionba.

A stadion felé özönlő drukkerek a villamossínen sétálgattak, mellette végezték el kisdolgukat, és többek között azt kiabálták: "Utálunk, szar Románia!", Aki nem ugrál, b*** román!", majd rákezdtek arra, hogy "Csányi, takarodj!" Közben félpercenként petárda durrant.

Nem volt rend a Fradi-stadion környékén Forrás: AFP/Isza Ferenc

A Népligetnél helikopter körözött, rendőrök százai álltak sorfalt,

nehogy a két szurkolótábor összetalálkozzon. Amikor a románok elindultak a stadion felé, a rendőrök - többek között - könnygázzal próbálták arrébb tessékelni a magyar drukkereket.

Csak kiengedik a gőzt

A Szöglet nevű söröző előtt remek volt a hangulat, már annak, aki bírja a nagy hangzavart, a kiabálást, és szívesen néz olyan szurkolókat, akik az utolsó pillanatig a kezükben merik tartani a petárdát, amitől rögtön meg is jön a kedvük a hangos románszidáshoz.

Az első pár megkérdezett drukker "gyanút fogott", azt hitték, kamera van nálunk és fel akarjuk venni, amint negatív véleményt mondanak a román szurkolókról, a menekültekről. Szerencsére azért volt olyan, aki szívesen beszélt. "Semmi bajom nincs a románokkal.

Csak kiengedték a gőzt? Forrás: AFP/Isza Ferenc

Az meg, hogy kiabálnak a drukkerek, főleg hidegen hagy, kiengedik a gőzt, ennyi" - mondja a fővárosban élő Zoli. Barátja, Béla kivetítőn nézi majd a meccset a Népligetben, és nem tart attól, hogy az ultrák ott nagy balhét csapnának.

Mint egy Barca-Real előtt

Aztán nem messze a Sas-szobor mellett feltűnt Baumgartner Zsolt, meg is kérdeztük a véleményét. "Úgy gondoltam, ez olyan nagy meccs lesz, hogy én is megnézem élőben. Remélem, legalább olyan jó eredményt elérünk majd, mint Bukarestben. Nagy a felhajtás, de ezzel semmi gond nincsen, hasonlóak az előkészületek egy Barca-Real előtt is."

És alig, hogy az utolsó szót kiejtette Baumgartner, néhány fekete, Magyarország feliratú pólós drukker kis híján nekiszaladt.

Meghallották, hogy valaki 35 ezerért kínál egy jegyet, és óriási sebességgel utánaeredtek, vélhetően azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megverjék. Amikor feltűntek a fekete ingesek, és az egykori F1-esnek rendesen hátra kellett hőkölnie, nehogy nekiszaladjanak. Ahogy láttuk, meg is rémült az expilóta.

Füttyszó és hátat fordítás

Bent, a stadionban háromnegyed órával a kezdés előtt már majdnem mindenki a helyén ült, és igazán szívmelengető, rangadóhoz illő volt a hangulat.

A kérdés csak az volt, hogy lesz-e olyan balhé, ami túlmegy az UEFA ingerküszöbén?

"Rasszizmusra, ellenségeskedésre nincs szükség, és ma a FIFA fair play napja van” – mondta a szpíker a kezdés előtt, mire óriási füttyszó a reakció a nézőtérről. Ezek szerint nem értenek egyet a szurkolók.

A román himnusz alatt végig fütyültek a magyar nézők, a magyar alatt pedig sokan a szívükre tették a kezüket, a csapat fele még énekelt is.

A fekete, Magyarország-pólós drukkerek – ők vannak a legközelebb a románokhoz – hátat fordítottak a pályának a román himnusz alatt, majd a magyarnál ők is a szívükre tették a kezüket. A vendégek közül viszont mindenki a hátát mutatta.

Fiola Attila nagyszerű védőmunkát mutatott be Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Bernd Storck két meglepőt is húzott, amire a legtöbben felkapták a fejüket, hogy a Hoffenheimben mellőzött Szalai Ádám bekerült a kezdőbe,

a másik fura dolog a 4-4-2-es taktika volt,

amely egyre kevésbé "divat" a futballvilágban. Igaz, így legalább két támadó is rohamozhatta Tatarusanu kapuját. Az első magyar helyzet Dzsudzsák nevéhez fűződött, de 23 méterről, szabadrúgásból jócskán mellé tekert.

Szalai volt a legveszélyesebb

Szalai ugyan mostanság nem épp közönségkedvenc, de amikor bemutatott egymás után két cselt, tapsot kapott a nézőktől. A meccs közben tele volt élettel a lelátó, a balról zengő "Hajrá"-ra jobbról érkezett a "Magyarok" válasz, ha ettől nem dobog gyorsabban focistáink szíve, akkor semmitől.

Nem volt jó meccs, sok volt a hiba, de

látni lehetett a magyarokon, hogy tényleg próbálnak mindent kiadni magukból,

és közben hátul is igyekeztek úgy zárni, nehogy a románok adjanak váratlanul egy nagy pofont.

Az első félidő utolsó harmadában jórészt a magyarokról szólt a meccs. A 31. percben Nikolics a balösszekötő helyéről nem sokkal lőtt fölé.

Szalai nagy harcot vívott a román védőkkel Forrás: AFP/Isza Ferenc

A Lengyelországban parádézó Nikolics nagyon szeretett volna bizonyítani, nem sokkal később kevéssel maradt le egy beadásról, és dühében letalpalta a reklámtáblát.

Az olyan apró dolgoknak is örülni tudtak a szurkolók, mint Elek rabonájának,

a nem épp a technikájáról híres középpályás ezzel a brazilos mozdulattal játszotta meg a labdát az oldalvonalnál.

Aztán ha nem is pofon, de jött egy kis szemmel verés a románok részéről: Torje Fiolát kétszer is megforgatta, majd laposan lőtt 16 méterről - alighogy mellé. A közönségnek azonban volt miért ismét felszisszennie,

Szalai lefelé csapódó, bitang nagy lövését bravúrral védte a román kapus.

"Úgy látom, hogy védekezésre állt be a csapat, és gyors indításokkal próbálkozik. Jó lett volna, ha a végén Szalai parádés lövése bemegy, ilyenből kellene nagyon sok" - nyilatkozta a szünetben az Origónak Gellei Imre volt szövetségi kapitány.

Nem jött be Miriuta tippje

"Az első 15 percben a románoknál volt többet a labda, de aztán változott a helyzet. Az vezethet sikerre, ha a magyarok megpróbálnak minél több időt a román térfélen tartózkodni" - mondta Vasile Miriuta, másnéven Miriuta László, aki kilencszer szerepelt a magyar válogatottban. Amikor rákérdeztünk, hogy mire tippel, azt válaszolta egy kacsintás kíséretében:

A mieink remekül folytatták a második félidőt, Dzsudzsák bal oldali beadását Guzmics nem sokkal fejelte mellé. De ennél is nagyobb helyzet volt Stieberé, az alacsony középpályás 19 méterről bárhová lőhetett volna, de ő a kapu közepét célozta meg, így Tatarusanu védeni tudott.

Stieber és Rat harc a labdáért Forrás: AFP/Isza Ferenc

Ám közben a románoknak is volt pár gyors ellentámadásuk, előbb Keserü cselezett ki három magyar a balszélen (végül szerencsénkre nem lett semmi az akcióból), majd Torje húzta balról jobbra addig a labdát a 16-os előtt, hogy csak felvágni lehetett.

Keserü szabadrúgása előtt

a légy zümmögését is hallani lehetett a stadionban,

de a román csatár Király kapuja fölé tekert.

Volt, hogy a román szurkolók átvették az irányítást hangerőben, a meccs háromnegyedénél már félmeztelenül pörgették a fekete pólójukat (ők mindannyian feketében voltak).

Igazán változatos volt az utolsó negyedóra, de az embernek nem volt olyan érzése, hogy gólt fog látni.

Küzdelmes meccs, egy pont

A 76. percben Szalai lőtt távolról, de a közelében lévő Chirichest találta telibe, három perccel később a másik oldalon

Torje 17 méteres bombája a jobb alsó felé tartott, ha nem Király véd, akkor bajba kerültünk volna.

A 82. percben Dzsudzsák bátorkodott távolról próbálkozni, de a labda fölé szállt.

Bernd Storck magyar kapitány a meccs előtt mondott olyat, hogy jó lenne nekünk a döntetlen is, ennek ellentmond a tény, hogy a 88. percben Stieber helyére Priskint küldte be, így a véghajrában már három csatárral játszottunk.

Sanmartean és Szalai csatája Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

De ez már nem volt elég arra, hogy begyötörjünk egy gólt, így végül küzdelmes mérkőzésen egy pontot sikerült szereznie a Storck-csapatnak.

Mivel a most már 16 pontos Észak-Írország legyőzte idegenben Feröer-szigeteket, átvette a vezetést az F csoportban, Románia 15 ponttal második, Magyarország 12-vel harmadik. Hétfőn Észak-Írországban vendégszerepel a magyar csapat.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta: ahogyan előre sejtették, nagyon nehéz mérkőzés volt. "Sérültjeink voltak, nehéz volt a felkészülés, ennek tükrében elégedett vagyok a döntetlennel. Persze szerettünk volna győzni, ahogyan a szurkolók is láthatták, a végén pályára küldtem egy harmadik csatárt is. Hozzá kell tenni, hogy Király Gábor nagyszerűen védett."

Anghel Iordanescu, a román válogatott szövetségi kapitánya szerint csapat jól játszott: "Főleg a mérkőzés első felében többet birtokoltuk a labdát, nyomás alatt tartottuk ellenfelünket. A második félidő már jóval kiegyensúlyozottabb volt. Támadószellemben szerettünk volna futballozni, de nem tudtunk nagy helyzetet kidolgozni. Szerettük volna megszerezni a három pontot."

Eb-selejtező, F csoport, 7. forduló

Magyarország - Románia 0-0
Groupama Aréna, 22 060 néző
v.: Felix Byrch (német)
Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila, Juhász Roland (Guzmics Richárd, 25.), Kádár Tamás, Leandro de Almeida - Stieber Zoltán (Priskin Tamás, 88.), Elek Ákos, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs - Nikolics Nemanja (Németh Krisztián, 70.), Szalai Ádám
Románia: Ciprian Tatarusanu - Paul Papp, Dragos Grigore, Vlad Chriches, Razvan Rat - Andrei Prepelita, Ovidiu Hoban - Adrian Popa (Alexandru Chipciu, 68.), Lucian Sanmartean (Constantin Budescu, 78.), Gabriel Torje (Alexandru Maxim, 90.) - Claudiu Keserü
sárga lap: Tőzsér (48.), Szalai (62.), Leandro (67.), illetve Popa (21.), Chriches (50.), Keserü (62.), Chipciu (73.)

A csoport állása:

1. Észak-Írország 7 5 1 1 11-5 16
2. Románia 7 4 3 0 7-1 15
3. Magyarország 7 3 3 1 5-3 12
4. Finnország 7 2 1 4 6-8 7
5. Feröer-szigetek 7 2 0 5 5-11 6
6. Görögország 7 0 2 5 2-8 2

Az F csoport további mérkőzésein:
Feröer-szigetek - Észak-Írország 1-3 (1-1)
gól: Edmundsson (36.), illetve McAuley (12., 71.), Lafferty (75.)
piros lap: Edmundsson (65.)

Görögország - Finnország 0-1 (0-0)
gól: Pohjanpalo (75.)

Magyarország - Románia 0-0 (élő közvetítés)http://www.origo.hu/sport/kozvetites/201509041958020081.html