Vágólapra másolva!
Az újpesti szurkolók szerint felkorbácsolta az indulatokat a labdarúgóklub csütörtöki bejelentése, amely szerint bezáratja a stadion kapuit, ha további büntetéseket kap a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Van olyan szurkoló, aki szerint azért bünteti az MLSZ folyamatosan a külföldi tulajdonban lévő Újpestet, mert így az állam nem az egyik zsebéből teszi át a másikba a pénzt. Az ultrák szombaton, a Pécs ellen újabb üzenetre készülnek.

Az Újpest három fordulót fordulót leszámítva minden egyes szezonbeli bajnokija után komoly pénzbüntetést kapott a szurkolók viselkedése miatt, a klubvezetés ezért úgy döntött, hogy, ha az MLSZ sportszerűtlen magatartás miatt további pénzbírsággal sújtja a csapatot, a klub elrendeli a soron következő három hazai mérkőzésének zárt kapuk mögött történő lejátszását. Ha ezután továbbra is büntetéseket rónak ki a klubra szurkolói rendzavarások miatt, az Újpest az idény hátralévő valamennyi mérkőzését zárt kapuk mögött játssza majd le - közölte a klub.

Fordítva fog elsülni

Noha az MLSZ jelezte, hogy a versenyszabályzat szerint a klub nem korlátozhatja a szurkolókat, a drukkerek felháborodottan fogadták a klubvezetés bejelentését. Kühl Tamás az őszi szezonban szinte minden egyes hazai és idegenbeli Újpest-meccsen ott volt. A gyerekkora óta a liláknak drukkoló Tamás az Origónak elmondta, hogy szerinte fordítva fog elsülni a klub kezdeményezése, kevesebben fognak ezért kijárni a meccsekre.

Tamás a kisfiával jár ki a meccsekre Forrás: Facebook/Kris Mitjans

Hozzátette: olyan összeesküvés-elméletek is napvilágot láttak már, hogy a téli átigazolási időszak annyira rosszul sikerült a klubnak, hogy tudják: pocsék tavasz elé néznek, és azért akarják bezárni a stadiont, hogy a gyengébb eredményeket az üresen kongó, hangulattalan stadionra foghassák.

Így tiszta bevételre tesz szert az MLSZ

Arra a kérdésre, hogy jogosak-e az MLSZ által folyamatosan kiszabott büntetések, Tamás azt válaszolta, hogy ő szinte minden meccsre kiviszi a kisfiát, szerinte ez is bizonyítja azt, hogy nem hangzanak el olyan durva bekiabálások, amelyekért több százezer forintos, olykor milliós nagyságrendű büntetést kellene kiszabni a klubra. „Ebben azért az is benne van, hogy az Újpestnek külföldi tulajdonosa van, és ide nem folyik be olyan mértékű állami támogatás, mint más klubokba. Ezért büntetik annyiszor az Újpestet, ugyanis így nem az van, hogy az egyik zsebéből az állam átteszi a másikba a pénzt, hanem azáltal, hogy egy külföldi tulajdonos fizeti be a büntetést, ez egy tiszta bevételre tesz szert az MLSZ” – mondta Tamás.

Inkább az MLSZ-ben kellene kopogtatni

Szurkolótársa, Kris Mitjans is szinte minden őszi Újpest-meccsen ott volt, ő is túlzónak találja a klubvezetők lépését. „Ez csak olaj volt a tűzre, azonnal felkorbácsolta az indulatokat az ultrák között, akik hangot is adnak majd ennek, amint kimennek a következő bajnokira. Egyébként pedig, baromira nem azokat kellene cseszegetni, akik ebben a helyzetben még kijárnak a meccsekre, a belga tulajdonosnak inkább az MLSZ-ben kellene kopogtatnia, nem a drukkereknél."

Szinte minden meccsen ott vannak, de most ők is kikerülhetnek a stadionból Forrás: Facebook/Kris Mitjans

Szerinte az MLSZ büntetései is túlzóak, a stadionokból ugyanis nem lehet kiszorítani azt, hogy az ellenfelet szidják a drukkerek. „Ez mindig is így volt, és mindig is így lesz. Olaszországban például az teljesen elfogadott, hogy egy Roma-Lazio meccsen végig anyázzák egymást a szurkolótáborok, és szidják az olasz szövetséget. Ott legfeljebb a komolyabb pirotechnikáért kap büntetést egy klub” – mondta kérdésünkre Kris, aki évekig Rómában élt, és rendszeresen járt Serie A-s meccsekre is.

Az ultrák nem véletlenül, üzengettek

A legnagyobb újpesti ultracsoport, a Viola Fidelity egy közleményben reagált, a csoport szerint az eddigi radikális szókimondásuk azt eredményezte, hogy a szövetség az Újpestet büntette meg a legszigorúbban az összes klub közül.

"Úgy gondoltuk, gondoljuk ma is, hogy ezeknek a büntetéseknek jelzésértékűnek kellett volna lenniük a klub és a tulajdonos irányába. Üzenetnek, jelnek, hogy meghallgattassa és hivatalosan is tegyen a szurkolói érdekek védelmében. Mivel felelős részeiként tekintünk magunkra a klub struktúrájában, mivel szeretjük az Újpestet, az Újpest-Pécs mérkőzésen újabb üzenetet küldünk a tulajdonosunknak. Kérünk mindenkit, minden szurkolónkat, hogy a Pécs elleni bajnokin csak a mi csapatunk biztatásával foglalkozzunk!" - írta a Viola Fidelitiy. A teljes közleményt a Facebook-oldalukon, ide kattintva olvashatja el.

Az őszi szezonban ezeket a büntetéseket kapta az Újpest:

A 10., 12. és 15. fordulót leszámítva, minden meccs után fizetnie kellett a klubnak Forrás: Ujpestfc.hu