Félelem és rettegés a szerb futballban

szerb szurkoló
ITALY, Genoa : Serbian supporters burn an Albanian flag before the European 2012 qualifyng football match between Italy and Serbia is suspended due to fan violence at Luigi Ferraris stadium in Genoa on October 12, 2010. Fourteen people were hospitalised after Serbian fans clashed with Italian police following the aborted Euro 2012 qualifier between Italy and Serbia, it was reported. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Egy ötfős szurkolói csoport az öltözőben fogott fegyvert Zarko Udovicicre, a Novi Pazar labdarúgócsapatának játékosára, aki a szombati, Rad elleni Szuperliga-mérkőzésen büntetőt hibázott. A helyi játékosok félelemben élnek, a szakszervezet segítséget vár, a miniszterelnök-helyettes a klub megszüntetését is kilátásba helyezte.

Nemcsak a görög, a szerb futballban is forr a levegő. Görögországban szerdán döntött úgy a kormány, hogy a folyamatos szurkolói rendbontások miatt leállítja a profi futballbajnokságokat, a szerbeknél viszont már kedden megjelent egy írás a Sportske.net oldalon, amely arról szól, miért kellene amatőrré minősíteni az ottani focit.

A felsorolt okok között ott van egy friss botrány is: hétfőn egy öt főből álló szurkolói csoport bement a Novi Pazar futballcsapatának öltözőjébe, és pisztollyal megfenyegette Zarko Udovicicet, az együttes játékosát, aki a Rad elleni Szuperliga-mérkőzésen büntetőt hibázott.

A szerb drukkerekkel meggyűlt már a baj Európában is Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Magyar Szó azt írta, Rasim Ljajic szerb miniszterelnök-helyettes, akit már évek óta szoros szálak fűznek a Novi Pazarhoz, megerősítette az információt, sőt azt is elmondta, hogy a fenyegetőzők a csapat autóbuszán utaztak a belgrádi mérkőzésre. "Ha hasonló eset még egyszer előfordul, meg kell szüntetnünk az egyesületet" - mondta Ljajic.

"Az öt ember közül az egyik rám fogta a fegyvert, és még egyszer megkérdezte azt, amit a társa korábban: Megbundáztad-e a mérkőzést? Néhányan voltunk csak az öltözőben, a félelem miatt senki sem tudott reagálni. Nem megyek vissza a klubba, mert nem érzem magam biztonságban" - idézte Udovicicet a vajdasági napilap.

Szerb drukkerek egy Partizan-Inter meccsen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A szerbiai játékos-szakszervezet szerint a sport ezzel ismét nagy pofont kapott.

"Lehet, hogy ez sokaknak meglepetés, de nekünk, akik ezzel a témával foglalkozunk, egyáltalán nem az, mivel soha egyetlenegy szurkolót, aki erőszakot alkalmazott, vagy fenyegetett egy játékost, nem ítéltek el. A szerbiai játékosok félelemben élnek, rettegnek, megalázva érzik magukat, és úgy várják a holnapot, hogy abban bíznak, senkitől nem kapnak pofont, senki nem gyújtja fel az autójukat, nem szegez pisztolyt a fejükhöz" - áll a közleményben.