Londonban sokkolta az Arsenalt a Monaco

London, 2015. február 25.
Kieran Gibbs, az Arsenal (j) és Joao Moutinho, a Monaco játékosa (j2) a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a londoni Emirates Stadionban 2015. február 25-én. (MTI/AP/Matt Dunham)
London, 2015. február 25. Kieran Gibbs, az Arsenal (j) és Joao Moutinho, a Monaco játékosa (j2) a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a londoni Emirates Stadionban 2015. február 25-én. (MTI/AP/Matt Dunham)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első mérkőzésein a Monaco óriási meglepetésre 3-1-re legyőzte Londonban az Arsenalt, és hatalmas lépést tett a továbbjutás felé. A másik szerdai mérkőzésen a Leverkusen egy bombagóllal verte a hajrára 10 emberre fogyatkozó Atlético Madridot. 

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők, első mérkőzések:
Arsenal-Monaco 1-3 (0-1) G: Oxlade-Chamberlain 91. ill. Kondogbia 38., Berbatov 53., Ferreira 94. - Élő közvetítésünk
Bayer Leverkusen-Atlético Madrid 1-0 (0-0) G: Calhanoglu 57

Az Arsenal kezdett sokkal aktívabban, nyomasztó volt a hazaiak labdabirtoklási fölénye, de nagyon komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Sőt, az első félidő hajrájában a Monaco szerezte meg a vezetést, igaz, némi szerencsével. Geoffroy Kondogbia vállalt el jó 25 méterről egy lövést, a labda megpattant Per Mertesackeren, így Ospina kapusnak esélye sem volt hárítani.

Az Arsenal nem találta a játékát, az egész BL-idény egyik legjobban védekező csapata nem cáfolt rá a hírére, a Monaco magabiztosan védekezett, és tartotta előnyét. A szünet után még közelebb került az óriási meglepetéshez a francia csapat.

Kieran Gibbs és Joao Moutinho küzd a labdáért Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

A végig kifütyült Dimitar Berbatov kettő az egyben vihette a labdát az Arsenal kapujára Martiallal, a bolgárhoz került a labda ziccerben, és bár úgy nézett ki, túl sokáig vár a lövéssel, végül mégis be tudta vágni a Monaco második gólját.

A gól után egyből válaszolhatott volna az Arsenal, de Alexis Sánchez lövését bravúrral védte Subasic, az ismétlést pedig Olivier Giroud kirúgta a stadionból.A hajrára hitehagyottá vált az Arsenal, a Monaco érthetően magabiztosan játszott, a hajrában még le is támadta az Arsenalt, mégis a londoniak szereztek gólt.

Alexis Sanchez hiába próbálkozott Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Alex Oxlade-Chamberlain 20 méterre a kaputól csinált egy remek cselt, majd szép mozdulattal a bal felső sarokba csavart. Gyönyörű gól volt, és egészen két percig úgy nézett ki, visszaadja az Arsenal továbbjutási esélyeit.

Az utolsó szó azonban a vendégeké volt: a csereként beállt Ferreira-Carasco lógott meg a jobb szélen, betört a 16-oson belülre, majd nagyon pontos lövést küldött a hosszú sarok felé, a labda pedig a kapufáról a kapuba pattant. Innen már borzasztóan nehéz dolga lesz az Arsenalnak.

Bombagóllal verte a Leverkusen az Atléticót

Az Atlético Madrid a megszokott játékát hozta Leverkusenben is: átengedte a területet és a labdabirtoklást a hazaiaknak, és kontrákkal próbált zavart kelteni a német kapu előtt. Bár az első félidőben a Leverkusen járt a legközelebb a gólhoz Spanic hatalmas, 25 méteres kapufájánál, kidolgozott kontrákból az Atlético volt veszélyesebb.

Saul Niguez fejeli el a labdát a leverkuseniek elől Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Az első félidőben Diego Simeone kétszer is sérülés miatt volt kénytelen cserélni, az utolsó percekben mégis az Atlético előtt adódott ziccer, de Tiago közeli lövésénél hatalmasat védett Leno kapus. A második félidő elején gyorsan megszerezte a vezetést a Leverkusen: Karim Bellarami indulhatott meg, úgy tűnt, elpepecseli a helyzetet, de a jobbösszekötő helyére kitett labdáját Hakan Calhanoglu irgalmatlanul felvarrta a léc alá.

Az Atlético nem tudott változtatni, a góltól megjött a németek önbizalma is, de egy darabig nem történt semmi. Aztán a hajrára fordulva újra beindultak a csapatok, előbb az Atlético majd a Leverkusen szerezhetett volna gólt, aztán a 75. percben Fernando Torres be is talált, de a játékvezető nem adta meg a közeli fejesből szerzett gólt, mert úgy látta, a labda előtte elhagyta a játékteret. Ha ez nem lett volna elég, Tiagót egy perccel később második sárgával kiállították.

Tíz emberrel már nem sok esélye maradt az Atléticónak, sok izgalom nem maradt, még egyszer összeugrottak a játékosok, de igazán nagy helyzet már nem volt. A továbbjutás kérdése nyitott.