A válogatottaknak is szívás a katari focivébé

HORIZONTAL (FILES) A file picture taken on December 2, 2010 shows FIFA President Sepp Blatter holding up the name of Qatar during the official announcement of the 2022 World Cup host country at the FIFA headquarters  in Zurich. Football's world governing
(FILES) A file picture taken on December 2, 2010 shows FIFA President Sepp Blatter holding up the name of Qatar during the official announcement of the 2022 World Cup host country at the FIFA headquarters in Zurich. Football's world governing body FIFA has cleared on November 13, 2014 the 2022 World Cup hosts Qatar of corruption and ruled out a re-vote to decide the host of the competition despite widespread allegations of wrongdoing. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Mindössze egy héttel a rajt előtt kellene a kluboknak elengedniük a játékosokat a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra.

A francia hírügynökség értesülése szerint a nemzetközi szövetség (FIFA) munkacsoportja azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy november 26-án kezdődjön és december 23-án érjen véget a torna, a válogatott játékosok pedig november 19-től álljanak a nemzeti csapatok rendelkezésre.

Amennyiben a FIFA végrehajtó bizottsága március 19-20-i tanácskozásán elfogadja ezt a menetrendet, a katari világbajnokság négyhetes lesz. Összehasonlításképpen: a tavalyi, brazíliai vb június 12-től július 13-ig, azaz négy nappal tovább tartott.

Ha Blatter nem bukik bele a katari vébé körüli furcsaságokba, akkor valamit tényleg nagyon tud Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A munkacsoport kedden, a dohai ülését követően ismertette, hogy novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es vb-t, egyúttal állást foglalt amellett, hogy a szokásosnál rövidebb tornára kerüljön sor.

A klubok nem kapnak kompenzációt

Jó kérdés, hogy a FIFA és Katar mellett ki jár jól a téli vébével, a klubok biztos nem, mert most derült ki, hogy nem kapnak pénzügyi kompenzációt.

"Nem lesz pénzügyi kompenzáció. Hét év áll rendelkezésre a felkészüléshez" - reagált az európai egyesületeket tömörítő szervezet (ECA) kritikájára szerdán, Dohában Jérome Valcke FIFA-főtitkár, aki szerint az európai kluboknak el kell fogadniuk a módosítást, még akkor is, ha ez a megoldás nem tökéletes.

Karl-Heinz Rummenigge, az ECA vezetője kedden úgy nyilatkozott, "az európai kluboktól nem várható el, hogy a változtatással járó jelentős veszteségeket átvállalják". Ezért azt várják, hogy kompenzációt kapjanak.

Március 20-án mondják ki a végső döntést

Az ECA mellett az európai profi ligák szervezete (EPFL) sem ért egyet a FIFA-testület által kedden javasolt novemberi-decemberi időponttal, mivel az szerinte hatalmas károkat okozna a bajnokságoknak.

Az eredeti, június-júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. A munkacsoport kedden elvetette a nyári rendezést, akárcsak az ECA és az európai profi ligák EPFL által javasolt május környéki időpontot, továbbá a februárit is, mivel az ütközne az az évi téli olimpiával. A végső döntést a FIFA végrehajtó bizottsága hozza meg március 20-án, a zürichi ülésén.