Vágólapra másolva!
A görög válogatott helyett a megyei harmadosztályban szereplő Balatonszepezd edzője lett Détári Lajos, ez a 21. munkája edzőként. A korábbi 61-szeres válogatott nem dolgozott komoly csapatnál, mióta 2012 augusztusában távozott a Ferencvárostól, és nagy kérdés, vissza tud-e még kerülni legalább a magyar futballelit vérkeringésébe.

Bár a görög szövetség vezetői tavaly felvették a kapcsolatot Détári Lajos menedzserével, sőt elvileg még január végén is élt a lehetőség, hogy Détári akár ellenfélként vezetheti a görög válogatottat a magyarok elleni márciusi Eb-selejtezőn, a görögök végül az uruguayi Sergio Markarianban látták meg a négy kör után egyetlen ponttal álló csapat lehetséges megmentőjét.

Détári tehát lemaradt, pedig azt mondta, már tavaly nyáron is a lehetséges jelöltek között szerepelt a neve. "Most is van több ajánlatom, amiket azonban a görög lehetőség miatt nem zártunk le" - mondta a szakember. (A neve kétségkívül jól cseng Görögországban, hiszen az Olimpiakosz játékosaként nagy közönségkedvenc volt.) Végül a Veszprém megyei harmadosztályban szereplő Balatonszepezd használta ki, hogy a görögök elmulasztották őt szerződtetni, ez Détári 21. munkája edzőként.

Más megye hármas csapatnak nincs ilyen híres edzője Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Détári május óta csapat nélkül volt, és a szűk baráti köréhez tartozó Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője szeptemberben azt írta a lapban, a korábbi 61-szeres válogatott nehezen viseli a helyzetet.

Fájt neki, hogy nincs rá szükség itthon

"Döme nem iszik, fizikailag teljesen rendben van, a Honvéd öregfiúk csapatában focizik, ám mentálisan maga alatt van. Nehezen emészti meg, hogy edzőként nem foglalkoztatja egy magyar csapat sem. Lajos mindene a futball, és borzasztóan fáj neki, hogy itthon nincs rá szükség, zárkózott lett mostanában" - fogalmazott Buzgó.

Détári Balatonszepezd előtt az NB III-as Felsőtárkány edzője volt, 2013. novemberi kinevezésekor azt mondta, neki nem derogál a harmadosztály. "Ahogy a válogatottnál vagy a megyei bajnokságban, úgy itt is szívesen dolgozok” - nyilatkozta, ám a történet váratlan véget ért májusban, amikor magánéleti problémák miatt gyakorlatilag egyik napról a másikra távozott.

Vietnami csapatot is irányított

Détári rengeteg helyen vállalt már munkát, a Budapest-bajnokságtól a görög másodosztályig. Megfordult felvidéki, erdélyi és vietnami klubnál is, a legabszurdabb élmény azonban Diósgyőrben érhette, ahol 2004 nyarán kaotikus viszonyok uralkodtak, egy időben két csapat készült párhuzamosan, az egyik Détári, a másik Kiprich irányításával. Végül utóbbi lett az edző, Détári pedig Nyíregyházán kötött ki, de az idény végén kiesett at általa irányított csapat.

Tíz év után ért oda egy nagycsapathoz

Détári legutóbb akkor volt igazán szem előtt, amikor 2011 augusztusában kinevezték a Fradi szakmai igazgatójának. A csapatnál, ahol korábban játékosként is megfordult, Prukner Lászlót váltotta, és nehéz helyzetben ült le a kispadra, mert hét forduló alatt két pontot szerezve a Fradi a 14. helyen állt.

A Fradit felhozta a pocsék rajt után Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"Most jött el az én időm. Egy edző számára azért az sem jó, ha nagyon korán odakerül egy nagycsapathoz, mert emiatt óriási törés is bekövetkezhet a pályafutásában. Persze vannak olyan edzők, akik már 32-33 éves korukra komoly eredményeket érnek el, de ők meg soha nem voltak játékosok, 20-22 éves koruktól kezdve az edzői pályára készültek. Ezek az edzők tíz-tizenkét év után értek el eredményeket, én 38 évesen abbahagytam, most vagyok 48, tehát én is tíz év után értem oda egy nagyon nagy csapathoz" - mondta Üllői úti székfoglalóján, hozzátéve, hogy diktátor típusnak tartja magát.

Détárival végül a 11. helyen végzett a csapat, de a Hivatásos Labdarúgók Szervezeténél az idény második legjobb edzőjének választották a Debrecennel veretlenül bajnoki címet szerző Kondás Elemér mögött. Détárinak a ferencvárosi időszaka alatt több emlékezetes nyilatkozata is volt, Szombathelyen például annak ellenére kritizálta Kassai Viktort, hogy a bíró a Haladástól vett el egy szabályos gólt.

Tévez, kártyázás, Sousa

Volt, amikor a meccs utáni sajtótájékoztatón azzal poénkodott, hogy Carlos Tévezt szeretné leigazolni, máskor a Videoton portugál edzőjéről, a kétszeres BL-győztes Paulo Sousáról mondta, hogy azért nem mutatja be a gyakorlatokat az edzésen, mert nem tudja.

A szurkolók sokat kritizálták azzal, hogy nem tart rendes edzéseket, amire azzal reagált, hogy a Sport TV riporterének azt nyilatkozta, náluk csak kártyázás és beszélgetés van edzés helyett. A Fraditól végül 2012 augusztusában kellett távoznia, négy forduló után Ricardo Monizt ültették a helyére.

Az egyik külvárosi csávó elküldte a másikat

"Détári Lajost kifejezetten kedvelem, hasonló karakterek vagyunk mindketten, ugyanolyan külvárosi csávók. Ő Kispesten nőtt fel, én Pesterzsébeten. Emlékszem rá a gyerekkoromból, meg abból az időből, amikor a világválogatottból hazatérve a Ferencvároshoz jött focizni, és a Fradi-ikonok felnéztek rá. Amikor felkértük vezetőedzőnek, a Fradi nagyon nehéz helyzetben volt. Ebből a mély gödörből kihúzta a csapatot, megindultunk felfelé. De most azt láttam, a csapat fejlődése folyhatna gyorsabban, ezért döntöttünk amellett, hogy keresünk egy másik szakembert" - indokolta a leváltását Kubatov Gábor, az FTC elnöke.

Játékosként sikeresebb volt a válogatottal

Klubszinten a Fradi jelenthette volna számára a nagy kiugrási lehetőséget, de 2006 tavaszán is kapott egy komoly sanszot, amikor a válogatotthoz, Bozsik Péter szövetségi kapitány mellé került edzőnek. A Bozsik, Détári párosra már az első tétmérkőzésen elszenvedett vereség, a norvégok elleni 1-4 után is záporoztak a bírálatok, a Máltán elszenvedett 2-1-es zakó után pedig menniük kellett.

A máltai vereségbe belebukott a Détári, Bozsik páros Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Détári legnagyobb sikereként a Honvéd élvonalban tartását és a Haladás feljutását könyvelheti el. A kispestieket 2002-ben kiesőhelyen vette át. A szurkolók nem voltak elragadtatva tőle, mivel amikor 1993-ban hazajött, a Fradit választotta. Détári ekkor leült a kispesti vezérszurkolókkal, és elmondta nekik, hogy a kispesti vezetők Pisont és Illés miatt nem tartották rá igényt.

A küldetés teljesült, nemcsak benntartotta a Honvédot, de a csapat megnyerte az alsóházi rájátszást, és hetedikként zárt. Szombathelyen pedig úgy juttatta fel a Haladást a másodosztályból, hogy tíz körrel a vége előtt még hétpontos hátrányban volt a csapat, aztán mégis odaért az NB I-be. Az élvonalbeli szezont viszont már nem vele csinálta végig a csapat, mert Détári összeveszett Bíró Péter tulajdonossal.