Vágólapra másolva!
Az MTK negyven focistát ad Európa 31 legjobb bajnokságába, ezzel az előkelő 16. helyen szerepel a vonatkozó százas listán, melyre a Haladás és a Videoton is odafért.

Milyen lenne sorrendbe állítani a futballklubokat az alapján, hogy mennyi saját nevelésű játékosuk jutott el Európa 31 legjobb bajnokságába? Pontosan ezt tette a Football-observatory.com, száz klubot rangsorolt, néhány meglepő eredménnyel.

A svájci intézet szabott két peremfeltételt: legalább három évet le kellett húzni a legjobb 31 bajnokságban, illetve a 15-21 éveseket vették figyelembe. A vizsgált időszak tavaly október elsejével zárult.

Abban nincs semmi meglepő, hogy az Ajax vezet 77 játékossal, ám a Partizan Beograd (74) második helyére már nem számítottuk, miközben a Barcelona csak 57-tel a harmadik.

Kis gond a súlyozással

Ugyanakkor a lista nincs súlyozva, tehát valószínűleg a Partizan neveltjei zömmel az exjugoszláv ligákba kerültek, míg a Barca akadémiájáról kikerülők két topligát - spanyol, angol - gyarapítanak.

Ettől még szép teljesítmény, hogy két horvát csapat is bekerült a legjobb hatba (4. Dinamo Zagreb 50 játékos, 6. Hajduk Split 49).

A súlyozás hiányából adódhat az is, hogy a 16. helyen landoló MTK messze megelőzte többek közt az Atlético Madridot, a Manchester Cityt vagy az Internazionalét. Szintén top százas a Haladás és a Videoton, mindkettő 23 focistával.

Országos szinten a franciák állnak a legjobban, 15 klubjuk szerepel a listán, ahol nincs egy román klub sem, pedig a Steaua Bukarest neve nem cseng rosszul Európában.