NB I-es játékosokra is rácsodálkozhat Európa

Jova Levente, foci
HUNGARY, Budapest : Chelsea's Nathan Ake (down) heads the ball between Ferencvaros (L to R) goalkeeper Levente Jova, Tomislav Havojic (C) and Mateo Pavlovic (R) of at the Groupama Arena new football stadium in Budapest during the first international football match here between the local Hungarian team of TC Ferencvaros and English Premier League club FC Chelsea on August 10, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Kevés magyar játékos mondhatja el magáról, hogy egy tanulmányban említik Raheem Sterlinggel, Romelu Lukakuval, Mario Götzével, David Alabával és Thibaut Courtois-val. Egy svájci, futballelemzéssel foglalkozó központ jelentésében azonban felbukkant Jova Levente neve, akit eddigi profi teljesítménye alapján rangsoroltak. Mi lett volna, ha az idei szezont nem a kispadon tölti?

A Svájcban működő, a labdarúgás statisztikai elemzésével foglalkozó intézet, a CIES Football Observatory legfrissebb jelentésében 31 élvonalbeli, európai bajnokság legjobb utánpótláskorú játékosait rangsorolta egészen 23 éves korig.

A bajnokságokat három kategóriába sorolták, öt topszintű liga (angol, német, olasz, francia, spanyol) mellett hét, úgynevezett köztes (belga, görög, holland, portugál, orosz, török, ukrán) és 19 ugródeszkaként is felfogható bajnokságot - közte a magyar NB I-et - is megvizsgált.

A játékosokat egy irányszám alapján rangsorolták, amelyet a felnőtt bajnokságban játszott mérkőzések, az eredmények és a ligaerősségét tekintve határoztak meg.

Courtois fölénye óriási

Az U20-as mezőnyben a legjobb mutatókkal a Feyenoord középpályása, Tonny Vilhelna rendelkezik, megelőzve a Manchester Unitedben játszó angol válogatott védőt, Luke Shaw-t, és a Schalke támadó középpályását, Maximilian Meyert.

A kategóriák első helyezettjei Forrás: Football-observatory.com

Az U21-eseknél a liverpooli Raheem Sterling a legjobb, de nem sokkal marad le mögötte a PSV védője, Jetro Williams, az Inter középpályása, Mateo Kovacic és a Monaco játékosa, Lucas Ocampos sem.

U22-ben komoly a topligás fölény, Romelu Lukaku (Everton), Julian Draxler (Schalke) és Paul Pogba (Juventus) a sorrend, U23-ban pedig Thibaut Courtois fölénye óriási (az egész utánpótlás-korosztályt tekintve a legjobb), őt két Bayern-játékos, Mario Götze és David Alaba követi, de például a barcelonai Neymar irányszáma majdnem feleannyi, mint Courtois-é.

Jova és Kosovic is a listán

A bővebb rangsorokat vizsgálva két NB I-es játékosra is rácsodálkozhatunk: az U23-as kapusoknál az ugródeszka-bajnokságok ötödik helyén található a Ferencváros kapusa. És minden bizonnyal előkelőbb helyen is lehetne, ha ebben a szezonban nem szorult volna Dibusz Dénes mögé a Ferencvárosban.

Jova a 2014-15-ös szezon előtti teljesítményével került a rangsorba Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Ugyancsak meglepetés a listán Nebojsa Kosovic neve, az Újpesttől most télen távozó montenegrói utánpótlás-válogatott középpályás az U20-asoknál a negyedik, igaz, őt a köztes ligában rangsorolták, tehát valószínűleg nem az újpesti, sokkal inkább a belga Standardban nyújtott teljesítmény dobott ennyit a mutatóján.

A statisztika szerint...

... a topligák játékosai profi karrierjüktől kezdve 23. születésnapjukig átlagosan 114 mérkőzést játszanak, az U18-asok 18, az U19-esek 30, az U20-asok 47, az U21-esek 67, az U22-esek 90 mérkőzésen lépnek pályára.