Pogba, menekülj a Serie A-ból!

504225827 Juventus' French midfielder Paul Pogba celebrates after scoring during the Italian Serie A football match Juventus vs Chievo Verona at the Juventus Stadium in Turin on January 25, 2015.  AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Juventus' French midfielder Paul Pogba celebrates after scoring during the Italian Serie A football match Juventus vs Chievo Verona at the Juventus Stadium in Turin on January 25, 2015. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legígéretesebb fiatal tehetsége, Paul Pogba ha jót akar magának, nem marad a Juventusban akkor sem, ha a torinóiak meg akarnák tartani. A 21 éves francia középpályás szerényen nyilatkozik magáról, pedig nemcsak futballistaként képvisel komoly értéket. 

Paul Pogba, aki már 19 évesen azt mondta Sir Alex Fergusonnak, hogy ha nem játszatja, elmegy Manchesterből, kétszeres olasz bajnok, U20-as világbajnok (+ a torna legjobb játékosa), 21 évesen pedig a világbajnokság legjobb fiataljának választották. A Juventusnál hétről hétre elhomályosítja a megingathatatlan státuszú Andrea Pirlót és Arturo Vidalt, nemcsak kulcsembere, de a legfontosabb játékosa is a zsinórban 4. bajnoki címérő hajtó csapatnak.

Pogba játékával külön kategóriát teremt, az övéhez hasonló képességeket csak több játékosból lehet összeszedni. Úgy uralja a pálya közepét, mint Patrick Vieira, olyan intelligenciával passzol, mint Fernando Redondo, és annyit dolgozik a pályán, mint Pavel Nedved, de marad ereje felérni a másik kapu elé is. Nem is kell nagyon közel mennie.

Csapatot Pogbából vagy Pogba köré?

Torinóban pontosan felmérték, mekkora befektetés kitömni Pogba ügynökének, Mino Raiolának a zsebét, és az ingyen érkező ifjú zseni is jól járt azzal, hogy együtt dolgozhatott Antonio Contéval. A közös ügylet azonban, úgy tűnik, a mindkét fél számára igen gyümölcsözőnek ígérkező végkifejlet felé tart.

Paul Pogba gólörömét egyre gyakrabban élvezhetik Torinóban Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Juvénál ugyan erősek azok a hangok, amik szerint óriási fizetéssel meg kell tartani Pogbát, és köré csapatot építeni, de a döntéseket ezen a szinten már nem szurkolók hozzák. Hanem üzletemberek, akik tudják, hogy a fenti esetben nemhogy nem keresnek, de még többet kell költeniük (a Juve 118 millió eurót fizetésekre, ezzel első a Serie A-ban), miközben kínálkozik egy sokkal kézenfekvőbb megoldás is.

Nem kizárt, hogy Pogbát a nyáron a világ legdrágább játékosaként adhatja el a Juventus. Az első komolyan vehető értesülés szerint a Manchester United 90 millió körüli összeget ajánlott, Pogbának pedig 10 millió eurós éves fizetést kínált. Raiola, és később Giovanni Trapattoni is azt tanácsolta, ennyi pénzért el kell adni a játékost, mert az árából 3-4 klasszist is vehet a Juve, és szinte biztosra vehető, hogy a klub is így gondolja.

Messi és Ronaldo mögött

A L’Equipe – Pogbával valószínűleg nem elfogulatlan – cikkében arra mutat rá, hogy a játékosnak saját érdekében menekülnie kell a Juventusból, mert az olasz bajnokság nézettsége miatt marketingértékének töredékét tudja csak megszerezni. Akinek olyan dörzsölt ügynöke van, mint Mino Raiola, az valószínűleg pontosan tudja, hogy a nagy pénzeket már nem a kluboktól, hanem a szponzoroktól lehet beszedni.

Az Atlético Madrid ellen Forrás: AFP

Márpedig a francia lap egy marketingcéget is megszólaltatott, amely szerint Pogba piaci értéke a futballisták között a harmadik legmagasabb lehetne, ha nem Olaszországban játszana. A célpontok között akár válogathat is, a United mellett a Manchester City benne látja (teljesen jogosan) Yaya Touré utódját, a PSG pedig nyilván szívesen csábítaná haza a Párizs keleti elővárosában felnövő játékost.

Ott van persze a Real Madrid is, amelynél presztízskérdés, hogy minden évben megvegye a világ legdrágább játékosát, ráadásul Pogbával nem is nagyon tud mellényúlni egyetlen csapat sem. A Juventus Zinedine Zidane eladása után újra világcsúcsot dönthet a nyáron, és ha hasonlóan okosan költi el a pénzt, mint a másik francia zseniért kapott összeget (Nedved, Buffon és Thuram bőven behozta az árát), akkor igazi win-win helyzet jöhet létre.