Vágólapra másolva!
Zöld és fehér elszíneződések láthatók Puskás Ferencnek a budapesti III. kerületben álló bronzszobrán. A szobrot felállító egyesület elnöke szerint csak korrózióról van szó, amelyet tavasszal eltüntetnek.

Foltok jelentek meg a tavaly márciusban Óbudán, a Bécsi úton felállított Puskás Ferenc-szobron. A zöld ránézésre is csak a fém korróziója, de a jobb lábon látható fehérről nehéz eldönteni, nem valamilyen sérülés-e.

Patinás szobor Forrás: Origo

Megkerestük Szöllősi Györgyöt, Puskás életrajzíróját, a leendő Puskás Intézet vezetőjét, hogy mit tud a szobron látható elszíneződésről. Azt írta, semmit, de utánanéz. Cikkünk megjelenéséig még nem jelentkezett.

Hatházi György, a szobrot felállító Óbuda-Újlak Közösségi Egyesület elnöke kérdésünkre azt írta, a zöld foltok valóban a korrózióról tanúskodnak, oka a nagyvárosi környezetre jellemző szennyezett, savas eső, és előbb-utóbb minden bronzból készült köztéri szobron megjelenik. Az egyesület abban állapodott meg a kivitelezővel, hogy a szobrot minden tavasszal újrapolírozza, a patinát tehát hamarosan el fogják tüntetni.

Darabokból rakják össze

Az elnök szerint a fehér folt egyszerűen egy illesztési pont, a mai öntési technológia lényege ugyanis, hogy a bronzszobrokat 30-40 centiméteres darabokból állítják össze, nem pedig egybeöntik. "Közelebbről megnézve minden ilyen szobron láthatók ezek az illesztési pontok" – magyarázta Hatházi György.